👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

🐒 Monstera Monkey Mask pri nákupe nad 41,- EUR ZADARMO! 🐒

Rastliny pre naše zdravie v kanceláriách

Trávite veľa svojho času v kancelárii alebo máte homeoffice a žiadna rastlina blízko? To je veľká škoda. Podľa štúdií za posledné roky bolo jednoznačne dokázané, že rastliny v interiéroch odbúravajú škodlivé látky z ovzdušia a tým prospievajú vášmu zdraviu. Čistia vzduch a zvyšujú jeho vlhkosť, môžu odbúravať podráždenie očí aj bolesť hlavy. V správnom rozmiestnení tlmí hluk av neposlednom rade majú relaxačné aj estetické účinky.


Aké sú hlavné benefity rastlín?


  • niektoré druhy, najmä tie odporúčané pre kancelárske prostredie, čistia vzduch
  • filtrujú škodlivé látky z prostredia (z nábytku, zo stien a pod.)
  • majú pozitívny vplyv na psychiku človeka a jeho zdravie
  • priaznivo ovplyvňujú vašu kreativitu a tvorivosť
  • vytvárajú príjemnejšie prostredie pre prácu a relaxáciu v jednom
  • redukujú hluk a vytvárajú zvukovú bariéru
  • zvyšujú vlhkosť vzduchu
  • zvyšujú obranyschopnosť organizmu

Škodlivosť prostredia

Každý máme doma nejaký kus nábytku, rôzne druhy podláh, krásne omietky a množstvo umelo vytvorených vecí, ktoré nám môžu vykúzliť krásny interiér. Ale každá z týchto vecí bola vyrobená z rôznych umelých a často aj toxických látok, ktoré hoci nevidíme, tak do ovzdušia uvoľňujú postupne, a veľmi dlho potom čo boli vyrobené, látky ktoré škodia nášmu zdraviu (napr. formaldehyd, ktorý nájdeme najmä v nábytku, kobercoch av lepidlách).


K závažným aj vysoko nebezpečným látkam môžeme zaradiť látky ako formaldehyd, benzén, acetaldehyd, radón, ftaláty, toluén, trichlóretylén, tetrachlóretylén, aldrín, olovo, oxid uhoľnatý atď. Tiež neprospieva nijako cigaretový dym a smog zvonku, ak bývate v husto zabývanej štvrti. K tomu si pričítajte látky, ktoré produkuje človek (oxid uhličitý) a samotná elektrotechnika. Častejšie sa potom v takých miestnostiach musí vetrať. Určite ste mohli postrehnúť, že v niektorých miestnostiach pociťujete ťažký alebo nepríjemný vzduch, niekedy aj nepriamy zápach, ktorý nedokážete určiť a niektoré z vás môže častejšie bolieť hlava, môžete mať problémy s dýchaním, pocit únavy, pália vás často oči alebo sa v miestnosti skrátka dlhodobo necítite dobre a nedokážete povedať presne prečo.


Rastliny ktoré vám prečistia vzduch

NASA vykonala v predošlých desaťročiach výskumy a štúdie kvôli cestovaniu do vesmíru a pre lepšie podmienky na vesmírnych družiciach, pri ktorých zistila účinnosť rastlín vhodných na pestovanie v domácich podmienkach. Mnoho rastlín, a najmä izbových rastlín, ktoré máme mnohí z nás doma alebo v kancelárii má preukázateľne schopnosť čistiť vzduch a odbúravať vyššie zmienené škodlivé látky, ktoré nemajú priaznivý vplyv na človeka. Poďme sa pozrieť na rastliny „čističky vzduchu“, ktoré túto funkciu majú a ktoré aj my odporúčame pri osadzovaní kanceláriách.

Foto: Sansevieria laurentii

Sansevieria

Sanseviery alebo svokrov jazyk je jedna z najviac odporúčaných rastlín na čistenie vzduchu. Rastlina má krátke korene, obvykle sa pestuje v nižších nádobách, a pretože je to sukulentná rastlina ktorá vydrží sucha, môžeme ju vystaviť aj dlhšiemu obdobiu bez našej prítomnosti. Radíme ju medzi veľmi odolné rastliny a navyše nepriťahuje skoro žiadnych škodcov. Obrovskú výhodu ocenia spáči, pretože táto rastlina je jedna z mála rastlín vhodných do spálne, kvôli schopnosti produktovať kyslík najmä v noci , na rozdiel od iných rastlín.

Sansevieria pohlcuje trichlóretylén, benzén a xylén.

Foto: Ficus Lyarata bambino a Ficus pumila

Fikusy

Fikusy sú vlhkomilnejšie rastliny, ktoré vytvárajú veľké kríky s malými lístkami v prípade Fikusu Benjamin ale odporúčané sú aj iné druhy fikusov ako Elastica robusta , Ficus Alli, Ficus cyathistipula alebo Ficus pumila . Starostlivosť o ne je tiež prijateľne jednoduchá, a okrem ich nevýhod znášať chladný prievan v zimnom období, je to krásna a vhodná rastlina do kancelárií alebo domov.

Fikusy odstraňujú formaldehyd a vďaka svojej elektrostatike pohlcujú prach v miestnostiach.

Foto: Chamaedorea elegans

Dracaena a iné palmy

Exotické "palmy" majú v obľube polotienisté miesta a teplo. Sú vhodné do odpočinkových miestností, čakární aj spoločenských priestorov. Nemajú rady prievan a chlad. Patria medzi obľúbené rastliny a vytvárajú príjemné prostredie a pokoj. Pod názvom Dracena nájdeme mnoho druhov, medzi najbežnejšie dostupné radíme napr. Dracaena marginata, Dracaena magenta , Dracaena sanderiana ad. Medzi "palmy" radíme aj rastliny pod názvom Chamaedorea elegans alebo Chamaedorea lutescens , ktoré majú rovnaký vplyv na odbúravanie látok.

Tieto rastliny absorbujú škodlivé látky formaldehyd, benzén, látky z fajčenia aj oxid uhoľnatý. Dokonca majú aj priaznivý vplyv na látky vyžarujúce z monitorov a počítačov.

Foto: Spathiphyllum Alana

Lopatkovec

Rastliny, ktoré znášajú bežnú izbovú teplotu aj horšie osvetlené stanovište. Zvlhčujú dobre vzduch vďaka svojej zásobárni vody av dobrých podmienkach dosahujú úctyhodnú výšku.

Lopatkovec pohlcuje alkohol, benzén, acetón, a formaldehyd. Navyše príjemne osvieži vzduch.

Foto: Chlorophytum (Zelenec)

Zelenec

Rastlina, ktorú všetci poznáme od našich babičiek. Je to rýchlo rastúca a veľmi jednoducho množiaca rastlina, vhodná do závesných nádob a vhodná aj pre začiatočníkov. Vyžaduje veľa svetla, trochu vlhké prostredie a častejšiu zálievku (vhodná aj na hydroponické pestovanie). Túto rastlinu odporúčajú aj lekári do domácností, kde sa vyskytujú alergie alebo pľúcne ochorenia.

Odbúrava oxid uhoľnatý, acetón, benzén, formaldehyd a amoniak. Zároveň uvoľňuje látky, ktoré vedia zlikvidovať až 80% mikróbov.

Foto: Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas

Je nenáročný sukulent, ktorý môžeme umiestniť kamkoľvek. Znesie aj menej svetla a jeho zálievka je podobne ako pri Sanseviere veľmi nízka, preto vydrží dlhšiu dobu bez našej prítomnosti a prehnanej starostlivosti. Naopak miluje viac sucha, premokrenie povedie k úhynu rastliny.

Rastlina prispieva k zvlhčeniu vzduchu v miestnostiach a je okrasná svojimi lesklými krásne zelenými listami.

Rastliny nám pomáhajú

Rastlín, ktoré nám pomáhajú pre našu psychiku aj naše zdravie, je celý rad. Viac rastlín, ktoré si môžete zaobstarať domov alebo na váš stôl, nájdete na našom e-shope tu . Medzi ďalšie rastliny, ktoré prospievajú, radíme aj rastliny z rodu Epipremnum , Scindapsus , Aspidistra Elatior , Alokázia , Syngonia , Aglaonemy , Filodendrony , Monstery a ďalšie.

Foto: Interiéry v spoločnosti H&M, ktoré sme vybavili rastlinami


Máte záujem o vybavenie interiérov?

V roku 2022 sme zaradili do nášho portfólia služieb vybavenie interiérov pre firmy a ďalšie služby. Ak máte záujem o odbornú konzultáciu alebo ponuku na mieru, napíšte nám na info@dejmipokojovku.cz .

Autor: Martin Seidl




Čo hľadáte?

Košík