👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Aglaonema, vďačná izbovka pre začiatočníkov

Rod Aglaonema zahŕňa viac ako 50 druhov rastlín a sú známe aj ako "Spiaca panna" alebo Chinese evergreen plant. Ide o populárnu izbovú rastlinu s atraktívnymi listami a schopnosťou prežiť aj v podmienkach s nižším osvetlením. Aglaonemy sú pôvodom z tropických oblastí juhovýchodnej Ázie, konkrétne z Malajzie a Filipín, kde patria medzi najobľúbenejšie izbovky. Tieto rastliny sú obľúbené pre svoj dekoratívny vzhľad a schopnosť čistiť vzduch od škodlivých látok.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo si ľudia vyberajú Aglaonemy, je ich schopnosť prežiť v podmienkach s nižším osvetlením. Táto rastlina dokáže prosperovať aj v miestnostiach, ktoré majú malé množstvo priameho svetla, čo ju robí ideálnou pre byty a kancelárie s obmedzeným prístupom k prirodzenému svetlu. Aglaonemám na ich rast postačí svetlé až polotienisté prostredie , priame slnečné lúče by mohli poškodiť ich listy.

Ďalšou výhodou Aglaonom je ich schopnosť čistiť vzduch . Táto rastlina je známa svojimi filtračnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú odstraňovať škodlivé látky zo vzduchu. Aglaonemy dokážu absorbovať látky ako formaldehyd, benzén a oxid uhličitý, čo môže prispieť k vytvoreniu zdravšieho a čistejšieho prostredia v interiéri.

Dobrá voľba pre začiatočníkov

Aglaonemy patria medzi veľmi nenáročné izbovky a sú tak vhodné pre úplných začiatočníkov, ktorí nechcú svojim izbámkám venovať viac času. Veľkou výhodou je, že aglaonemy sú zároveň veľmi odolné rastliny s tuhými listami, ktoré dokážu o trochu dlhší čas zadržať v sebe vodu. Pokiaľ na ne teda občas zabudnete so zálievkou, pravdepodobne vám nezomrú a rovnako tak ak ju zalejete, skôr sa im nič nestane. Umiestniť ich možno takmer na akékoľvek miesto v byte okrem priameho slnečného svetla alebo do úplnej tmy.

Aglaonemy patria do skupiny rastlín Aroidov, medzi ktoré patria aj monstery, philodendrony, syngónia a ďalšie. Sú preto jedovaté, ale nie toľko, aby ste sa museli báť ich mať doma so zvieratami alebo s malými deťmi.

Foto: Aglaonema Lemon Mint 'Key Lime'

Nie príliš rozšírený druh

Aglaonemy nie sú tak rozšíreným druhom ako niektoré iné. Čítajú zhruba vyše 50 druhov rastlín a vo väčšine prípadov sa jedná o stredne veľké rastliny, ktoré nemajú veľké listy ako napr. monstery. Sú tak vhodné do bežných bytov a nie je potrebné im venovať veľa miesta. Nevýhodou týchto rastlín býva drahšia obstarávacia cena aj u malých rastlín, pretože sa jedná o pomaly rastúcu izbovku.

Medzi najznámejšie druhy v našich končinách patrí Aglaonema Maria či Aglaonema Cutlass . V ich pestrej ponuke nájdete aj pestrejšie druhy rastlín so zaujímavým sfarbením listov, napr. Aglaonema Electric Lime alebo Aglaonema Lemon Mint a mnoho druhov s ružovým až červeným sfarbením, napr. Aglaonema Red Zircon či Aglaonema Prestige .

Ako sa o aglaonómy starať?

Aglaonemy sú veľmi vytrvalé, vydržia teplo aj chladnejšiu miestnosť, preliatie aj sucho a zároveň nie sú náročné na vlhkosť v byte alebo svetelné podmienky. Poďme sa pozrieť na najideálnejšie podmienky pre tieto rastliny, aby u vás krásne rástli.

Aké prostredie im vyhovuje a koľko svetla?

Aglaonemy preferujú teploty medzi 20-25 °C (68-77 °F) počas dňa. Sú citlivé na ľadový prievan a prudké teplotné zmeny, preto je dôležité udržiavať stabilnú teplotu v ich okolí. Vyhnite sa umiestneniu Aglaonom blízko studených okien či dverí v zimných mesiacoch alebo v blízkosti klimatizačných zariadení. Ľadový vzduch dokáže listy úplne zničiť. Zvlášť pri nakupovaní týchto rastlín v zimných mesiacoch si dávajte pozor na stav rastliny, pokiaľ má viditeľné hnedé škvrny na okrajoch listov alebo zažltnuté listy, je pravdepodobné, že prešla mrazom a zahnívajú ju listy.

Umiestnenie teda bude milovať na väčšom svetle bez priameho slnka, najmä viac vyfarbené druhy s panašovaním či ružovými odtieňmi. Tie tmavo zelené druhy sa viac uspokoja s polotieňom. Bude rada za vlhšie prostredie, ale uspokojí sa aj s bežnou izbovou klímou.

Zálievka a hnojenie

Aglaonemy nie sú náročné na živiny v pôde, preto budú radi za akékoľvek bežné hnojivo pre zelené rastliny, ktoré podporia ich rast. Pretože Aglaonemy pomerne ľahko aj v našich bytoch kvitnú nenápadným kvetenstvom, obvykle z jari, ale nie je výnimkou ani jeseň doprajte im skôr hnojivá s vyšším obsahom dusíka ako hnojivá podporujúce kvety. U týchto druhov rastlín nie sú kvety tým hlavným, čo budeme obdivovať a berú energiu rastline.

Rastlinu stačí štandardne zaliať 1x týždenne, ale ak zalejete viac, uspokoja sa aj so zálievkou 1x za 14 dní. Pri zalievaní Aglaonemy sa snažte udržiavať rovnomerne vlhkú pôdu, ale vyvarujte sa prebytočnej zálievky, ktorá by mohla viesť k hnilobe koreňov. V teplých mesiacoch si dajte pozor na príliš rýchle vyschnutie. Rastlina je zároveň jednou z najjednoduchších rastlín na prevod do hydroponického pestovania vďaka jej koreňom, ktoré sa veľmi dobre očisťujú od zvyšku substrátu av hydropónii táto rastlina veľmi dobre prosperuje.

Foto: Aglaonema White Lance

Aký je vhodný substrát pre aglaonemu?

Vhodný substrát pre Aglaonemu by mal byť dobre priepustný, ľahký a zároveň schopný udržovať vlhkosť. Odporúča sa použiť zmes záhradnej pôdy, rašeliny a perlitu alebo piesku. Substrát by mal byť kvalitný a bohatý na živiny.

Perlit alebo piesok sa pridáva k substrátu, aby sa zlepšila drenáž a zabraňovalo sa zadržiavaniu nadmernej vlhkosti. Tieto materiály pomáhajú udržiavať korene Aglaonemy dobre odvodnené. Využiť môžete aj substrát na aroidy , ktorý je pre túto rastlinu vhodný či jeho ekologickejší variant bez rašeliny .

V našej ponuke nájdete aj ďalšie odrody aglaonom tu .

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík