👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Známe aj neznáme Syngonium

Syngonium je rod áronovitých popínavých rastlín (aroidov) pochádzajúcich z tropických dažďových pralesov. Vyskytujú sa najviac vo Strednej a Južnej Amerike, južnom Mexiku av západnej Indii. Vo svojej domovine dorastajú do výšky až 20 metrov a ide o drevnatú lianu, ktorá sa plazí po stromoch. V našich domácich podmienkach takých rozmerov obvykle nikdy nedorastie, avšak pri správnej starostlivosti dorastie určite obdivuhodných rozmerov a odvďačí sa krásnymi prefarbenými aj väčšími listami.

Syngonium zahŕňa viac ako 150 druhov a zaujímavosťou u tejto rastliny je, že sa stále rozširuje. Patrí medzi rozsiahle izbové rastliny mnohých farieb a tvarov. V našich končinách ide celkom o nepoľúbenú izbovku. V obchodoch obvykle nájdete len niekoľko málo častých druhov, ktoré aj rýchlo rastú, avšak ich rozsah je ďaleko väčší a rad druhov radíme medzi raritné druhy, pretože ešte nie sú rozšírené. Syngóniám sa tiež hovorí šípková rastlina alebo šípková réva . Takéto pomenovanie si získala hlavne vďaka svojim listom, ktoré sú často v tvare šípu alebo srdca.

Obsahujú kyselinu šťaveľovú, dajte si teda pozor, ak máte doma domácich miláčikov alebo deti, je jedovatá . Pri požití spôsobujú silnú bolesť v ústach a silne dráždia sliznicu. Po požití tejto rastliny u zvierat alebo malých detí radšej konzultujte s lekárom, mohlo by dôjsť k veľmi silnej alergickej reakcii.

Na rozdiel od iných aroidov ako sú philodedrony alebo monstery sú syngónia drobnejšieho vzrastu čo sa týka ich mohutnosti a veľkosti listov, preto sú aj vhodným adeptom pre tých, čo chcú mať doma super rastlinu, ale nemajú toľko priestoru. Poďme sa pozrieť na to, ako sa o syngónia starať a čím sú zaujímavé!

Foto: Syngonium White butterfly pestované iba vo vode vo váze.

Obľúbená, ale nepoľúbená?

Syngonia majú určite rad svojich obdivovateľov po celom svete, presvedčiť vás môžu aj trhovisko na sociálnych sieťach, kde sa s nimi hojne obchoduje a veľa pestovateľov sa predháňa o to, ktorú raritku niekde vykúpi. Pravdou však je, že medzi najobľúbenejšie izbovky nepatria. Prečo tomu tak je? Na to nie je istá odpoveď, na vine je zrejme to, že hoci majú syngónia mnoho druhov a sú hojne rozšírené po celom svete, nie sú často k videniu v obchodoch a veľký počet druhov je medzi inými druhmi rastlín vcelku nenápadný. U našich babičiek ste si možno mohli všimnúť zrejme najrozšírenejší druh Syngonium podophyllum White Butterfly alebo Syngonium podophyllum Angustatum , ktoré bolo v ČR najrozšírenejším druhom v minulých desaťročiach. Dnes už máme ponuku oveľa širšiu a je možné zohnať takmer akýkoľvek druh, hoci mnoho z nich ešte stále v zahraničí.

Starostlivosť o syngónium

Starostlivosť o väčšinu syngónií, okrem niekoľkých málo druhov, ktoré majú obvykle aj výrazné panašovanie je starostlivosť veľmi jednoduchá a je to vhodná rastlina pre úplných začiatočníkov aj hydroponických milovníkov. Stačí dodržať iba niekoľko málo vecí.

Foto: Syngonium mojito má veľmi pestrofarebné listy

Svetelné podmienky

Vďaka svojej domovine pod korunami stromov je to rastlina, ktorej k svojmu zdraviu slnečné lúče neprospievajú. Väčšinou je najšťastnejší na strednom rozptýlenom svetle alebo veľmi jasnom rozptýlenom svetle, ale bez priameho slnka. Príliš svetlá škodia . Ak má syngónium svetla príliš môžu sa začať objavovať na listoch defekty a rastlina sa bude tváriť smutná. V prípade slnečných lúčov by rastlina mohla vo veľmi krátkom čase zahynúť, pretože slnečné lúče vypália v listoch nevzhľadné škvrny, substrát vám rýchlejšie vyschne a pokiaľ zabudnete, rastlina navyše ešte zvädne. Listy môžu navyše pod náporom slnka začať presychať a to u týchto izboviek nie je pekný pohľad.

Syngóniám doprajte ideálne severnú stranu čo najbližšie k oknu, prípadne východnú stranu. Pokiaľ máte byt na južnú a juhozápadnú stranu, kde vám bude slnko svietiť do okien takmer celý deň, dajte svoje syngónium radšej ďalej od okna mimo slnečných lúčov, ale tak, aby ste dopriali čo najviac rozptýleného svetla. Syngónia veľmi dobre reagujú na svetelné podmienky a pokiaľ majú svetla málo, spoznáte to podľa bledých a nevyfarbených listov. Zdravé syngonium poznáte podľa výrazných farieb. Pri syngóniách platí pravidlo, že čím svetlejšie druhy , tým viac svetla , pri syngóniách s tmavšími odtieňmi postačí menej svetla ba dokonca polotieň. Také Syngonium Neon robusta "pink" sa vám dokonca na priame slnečnom svetle odvďačí nádhernou farbou, ktorú by v tieni získala len ťažko.

Zálievka a prostredie

Syngonia milujú vysokú vzdušnú vlhkosť . Nejedná sa o suchomilné rastliny, aj keď aj v takých podmienkach sa vám ich bude dariť pestovať dobre. Aby ste rastline dopriali maximálny komfort, odporúčame prikúpiť do bytu zvlhčovač vzduchu, umiestniť doma na také miesto, kde nie je príliš sucho a ak ste blázon do pestovania, tak syngónia sú v TOP miestach na pestovanie v hydropónii . Ak nechcete mať doma hi-tech pre svoje izbovky, syngónia vás budú milovať za časté rosenie listov .

Substrát

Syngóniám urobíte dobre s prevzdušneným substrátom , v ktorom sa nebude držať príliš voda. Rastlina neprospieva v stojatých vodách. Môžete napr. použiť bežný substrát s perlitom a dodržiavať miernu, ale častejšiu zálievku a pred ďalšou zálievkou nechať substrát mierne preschnúť. Môžete použiť substrát pre aroidy , ktorý je najvhodnejšou alternatívou, alebo si môžete namiešať substrát sami. Dôležité je, aby rastlina nebola v zemitej pôde, ktorá príliš zadržiava vodu a mala dostatočný odtok. Na dno kvetináča určite pridajte drenáž z keramzitu.

Malý tip na pestovanie. 💡 Rastlinu zasaďte do vhodného substrátu, na dno pridajte drenáž z keramzitu . Kvetník pridajte do väčšieho obalu ako je črepník a na dno pridajte cca 5-7cm vysokú drenáž z keramzitu tak, aby ste mohli dno obalu zaliať vodou. Tým vytvoríte spodnú vlhkosť a rastlina bude ťahať svoje korene smerom dole. Nebudete tak musieť rastlinu zalievať zhora, ale naopak zospodu.

Martin

Hydroponia

Špička ľadovca, do ktorej sa veľa ľudí nepúšťa, ale je to veľká škoda. Viete čo je hydropónia? V skratke sa jedná o pestovanie rastlín pomocou vody bez substrátu. Pre hydropóniu sa využívajú špeciálne zeolitové substráty, napr. Managreen , môžete využiť aj samotný perlit , samotný keramzit , rašeliník , Seramis a ďalšie. Môžete dokonca použiť samotnú vodu úplne bez substrátov. Pointa spočíva v tom, že rastlina má čistý koreňový systém, ktorý sa živí z vlhkosti vzduchu, ktorá je v uzavretej nádobe alebo priamo z vody. Pokiaľ použijete napr. rašeliník alebo Managreen substrát tak si koreňový systém bude brať všetky živiny z prvkov, ktoré nasajú tieto vysoko porézne materiály do seba a korene potom "cucajú" z nich. Viac o hydropónii budeme písať v ďalšom článku, ktorý si určite nenechajte ujsť.

Foto: Syngonium Pixie po očistení koreňa a prevode do hydropónie

Chcete si skúsiť hydroponické pestovanie? Pre začiatočníkov odporúčame najskôr zvoliť správnu rastlinu a využiť rezne, ktoré v samotnej vode pustia korienky a nechajte rastlinu rásť. iba vo vode. Prechod rastliny zo substrátu do vody vyžadujete svoj čas a rastlina môže zahynúť.

TIP na zakoreňovanie 💡 Najlepšou voľbou pri prechode do hydropónie je, ak vám to izbovka umožňuje, odstrihnúť z rastliny rezne so vzdušnými korienkami. Pokiaľ rastlina vzdušné korienky nemá, počkajte si, až sa vytvorí. Bez vzdušného korienku vám stonku zakorenia veľmi zle alebo vôbec. Zaobstarajte si rašeliník, a rezne dajte do neho. Ideálne do sklenenej alebo inej priehľadnej nádoby a rašeliník udržujte stále vlhký. Rastlina v pomerne krátkom čase pustí koreňový systém. Pokiaľ urobíte všetko správne, v rašeliníku je možné rastlinu pestovať za určitých podmienok aj dlhodobo alebo ju môžete potom presunúť do trvalejšej nádoby s hydroponickým substrátom alebo len vo vode. Nezabudnite hnoijiť.

Martin

Viac o rašeliníku sme písali v predchádzajúcom článku.

Presadzovanie a množenie

Syngónia sú pre presádzanie aj množenie nenáročné.

Rastlina je vhodná na presádzanie vtedy, ak lezú korene z kvetináča von a celý bal je zaplnený koreňmi. Syngonia tak stačí presádzať cca raz za 2 roky vždy do trochu väčšieho kvetináča. Ak sa vám zdá, že rastlina trpí, uistite sa, či máte správny substrát. Pokiaľ je nevhodný, zvážte presadenie do kvalitnejšieho substrátu.

Množenie Syngóniou nebolo nikdy jednoduchšie. U starších rastlín sa vytvára pri koreni rastliny mladé výhonky , ktoré sa postupne oddeľujú od rastliny, možno teda po čase odštiepiť mladé výhonky, ktoré celkom skoro začnú rásť. Jednoduchšou alternatívou je rastlinu po čase skrátiť rezňom a to tak, že odstrihnete vetvičku ideálne s jedným listom a časťou stonky, ktorá musí obsahovať vzdušný koreň. Ten umiestnite do rašeliníka alebo do vody tak, aby bol ponorený vzdušný koreň , ktorý po čase pustí koreň. Pri syngóniách trvá cca 1-4 týždne v závislosti od veľkosti rastliny, kým pustia ďalšie listy, z ktorej vzniká ďalšia vetvička.

Choroby a škodcovia

Syngonia sú veľmi náchylné na roztočce a strapky , o ktorých sme písali v predchádzajúcom článku. Na tieto malé potvory si dajte veľký pozor, pretože dokážu rastlinu zabiť a bohužiaľ sú prvým okom takmer neviditeľné, hlavne v počiatočných štádiách, kedy nie sú ešte také veľké. Pokiaľ máte rastlinu na vhodnom mieste, zálievku dodržujete a nedošlo k slnečnému úpalu a napriek tomu sa vám zdá, že rastlina chradne alebo ju žltnú listy, starostlivo ju skontrolujte, často môžu byť na vínne práve títo 2 parazity, ktorí sa živia rastlinou a vysávajú ju. Na týchto škodcov je najúčinnejší napr. Vertimec pre roztočce a Careo Substral na strapky.

Foto: Syngonium Pink splash Allusion patrí medzi raritnejšie druhy s ružovými fliačikmi

Syngonia

Ako sme spomenuli na začiatku, syngónií je veľa, poďme sa pozrieť na tie najčastejšie druhy a pár raritných druhov, ktoré je možné u nás zohnať. Medzi najrozšírenejšie a najrýchlejšie rastúce syngónie patrí bezpochyby Syngonium podophyllum White Butterfly , Syngonium Pixie , ktoré je skôr kompaktnejšieho vzrastu s menšími listami a tiež Syngonium Neon robusta "pink", ktoré poteší ružovými listami. Niektoré syngónie majú odlišný tvar listov v tvare trojlistov a rastú ďaleko pomalšie, medzi ne patrí napr. Syngonium podophyllum Angustatum , Syngonium Pink Splash , ktoré sa tiež radí medzi raritné druhy alebo Syngonium Trileaf Wonder . Veľmi zaujímavým variantom je Syngonium Wendlandii , ktoré má veľmi tmavé listy s bielym melírovaním uprostred a jej listy sú zamatové. Pre obdivovateľov tmavších listov potešia varianty ako Syngonium Dark Maria , Syngonium Berry alebo Syngonium Red Arrow

Medzi syngóniou sú desiatky raritných druhov, ktoré sú veľmi zle na zohnanie a majú zaujímavé skladby farieb. Medzi tie dostupnejšie patrí už spomínaný Pink Splash , Syngonium Albo varietaga s bielym panašovaním, Syngonium Aurea variegata so žltým panašovaním, Syngonium Frosted heart "Ice frost" ktoré má na rozdiel od ostatných úplne iné, skôr oválne listy. Ale radu sú oveľa dlhšie , napr.

Zaujímavosť listov

Syngónia sú zaujímavé svojim rastom, v mladosti ide o rastliny, ktoré nepotrebujú oporu, ale čím väčšie sú tým viac ju potrebujú. Najlepšou voľbou pre také pestovanie je rašeliníková tyč , príp. kokosová tyč , ktorú ale príliš neodporúčame, pretože zle viaže vlhkosť. Syngonia v starobe mení tvar listov, preto je zaujímavé sledovať rast tejto rastliny od začiatku až po vrchol - každý list bude nepatrne iný. A čím starší, tým väčší.

Príjemné pestovanie a nech sa darí a ak máte akúkoľvek otázku, neváhajte sa opýtať do komentárov , radi vám s pestovaním syngónií poradíme.

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík