👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

7 druhov nenáročných izboviek pre začiatočníkov

V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov na izbovky, ktorým sa bude dariť aj u pestovateľov s nedostatkom času alebo skúseností. Tieto rastliny sú výborné predovšetkým v tom, že nepotrebujú žiadnu zvláštnu starostlivosť, nepotrebujú veľa vody a prežijú väčšinou aj na tienistých miestach s menšou vzdušnou vlhkosťou.

Ak hľadáte ideálny darček pre toho, kto má rád rastliny, ale nemôže sa im venovať každý deň, alebo si chcete sami zaobstarať niekoľko prvých rastlín a hľadáte nejakú istotu do začiatku, tieto druhy vás určite nesklamú. Prevencia je ale vždy na prvom mieste, takže pri nákupe vyberajte zdravo vyzerajúcu rastlinu, ktorá nie je ani preliata ani vyschnutá. Dbajte na to, aby mala pekné listy a prezrite ich aj zospodu, či náhodou neuvidíte nejakých škodcov. Prvých niekoľko dní ju pozorujte, ako sa jej v novom domove darí.

Zamioculcas

Výrazná rastlina s lesklými listami, ktorá je na starostlivosť skutočne nenáročná. Dokáže rásť aj pri nedostatku svetla, a pretože vyrastá z hľúz, ktoré držia vodu, nepotrebuje nijak často zalievať. Určite postačí raz za 14 dní. Ak niekedy zabudnete, ani to na nej nespoznáte. Dokonca sa ani nemusí často presádzať, rastlina sa rada v kvetináči ‚krčí'. Presaďte ju, až kvetináč svojimi koreňmi doslova roztrhá. Od jari do jesene môžete prihnojiť, zaručíte jej tak dlhý život. Zamioculcas je skoro všadeprítomný, ale právom, je to naozaj vďačná rastlina. Existuje aj jeho raritnejšia čierna varianta nazývaná Raven – havran.

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zenzi

  1. Sanseveria/Tenura/Svokrin jazyk

Svokrin jazyk je skoro nesmrteľný. S nimi naozaj nešliapnete vedľa! Darí sa mu v polotieni aj na veľmi svetlom mieste, zalievať stačí dokonca aj raz za tri týždne. Je to dokonalá rastlina pre začiatočníkov, a to vrátane detí, ktoré sa na nej môžu naučiť aj to, ako ľahko sa rastlina množí (o tom zase v ďalšom článku...). Sanseverií existuje veľké množstvo čo sa farieb a veľkosti týka. Vyzerajú skvele v spoločnosti ostatných rastlín aj ako solitéri. Rovnako ako zamioculcas ani táto rastlina nepotrebuje časté presádzanie. Presaďte až vtedy, keď už sa nezmestí do kvetináča.

Sansevieria cylindrica

  1. Dracaena

Dracaeny sú známe a obľúbené pre svoju nenáročnosť. Stačí, ak dodržíme niekoľko zásad. Nemajú rady priame slnko, pretože by im mohlo popáliť tenké špičky listov. Hnednutie špičiek listov býva tiež často spojené so zlou kvalitou vody - nechajte ju teda niekoľko dní pred zálievkou odstáť, nech z nej vyprchá chlór. Najlepšie na zalievanie je voda dažďová, odstáta na izbovú teplotu. Pokiaľ nemáte dažďovú, stačí aj odstáta voda z kohútika. Majú radšej teplejšie prostredie bez prievanu, ale to je už skutočne všetko, čo potrebujú k spokojnému životu. Odvďačí sa vám svojim zaujímavým vzhľadom a dlhou životnosťou.

Dracaena Marginata Magenta

  1. Peperomia

Ďalšou skvelou nenáročnou rastlinou sú exempláre z rodu peperomia. Existuje cez 1000 druhov, sú veľmi rôznorodé, ale všetky majú podobné nároky. Hlavne ich nesmieme preliať, inak porastú naozaj obstojne. Vyhovuje im dostatok nepriameho svetla a substrát pre izbové rastliny zmiešaný s rašelinou a pieskom. Nezabudnite na drenáž, nech korene nestoja vo vode. Pri správnej starostlivosti rastú pomerne rýchlo a často kvitnú. Môžeme si ich aj ľahko namnožiť, stačí nechať listy zakoreniť v pohári s vodou.

Peperomia Argyreia Watermelon

Peperomia tetraphylla Hope

  1. Kaktusy a sukulenty

Ideálne rastliny pre zábudlivých pestovateľov – potrebujú minimum vody, v zime dokonca skoro žiadnu. Bude sa im dariť na svetlom stanovisku, inak sa potiahnu za svetlom a budú nevzhľadné. Okrem toho sú ale skutočne nenáročné. Pri presádzaní nezabudnite na dostatočnú drenážnu vrstvu, aby neuhnívali korene.

Aloe Vera

  1. Hoya/Voskovka

Vznešený názov pre vznešenú rastlinu, ktorá ale prekvapivo nemá vysoké nároky. Bude spokojná na svetlom/mierne svetlom stanovisku s ľahkou zálievkou. Určite ju nechajte medzi jednotlivými zálievkami preschnúť, vodu si udržuje vo svojich listoch. Hoya sa vyskytuje v mnohých variantoch, obvykle sa medzi tie najľahšie pestovateľné radí druhy s väčšími plochými listami, ako napr. Hoya Carnosa. V dobrých podmienkach rastie pomerne rýchlo a dokonca tvoria voňavé kvety. Určite vám bude prinášať radosť.

Hoya carnosa Krimson Queen

Hoya Australis

  1. Epipremnum/Šplhavnica a Philodendron

Tieto druhy sú svojim spôsobom tiež jedny z jednoduchších, pokiaľ dodržíme ich nároky. Medzi jednotlivými zálievkami potrebujú vyschnúť, korene nesmú sedieť vo vode. Naproti tomu ale majú radi vlhší vzduch, takže ich môžeme z času na čas rosiť. Pokiaľ ich chceme mať pekne husto prerastené, bude ich potrebné zastrihovať (a dajú sa takto jednoducho namnožiť), prípadne usmerňovať ich rast. Oproti vyššie spomínaným rastlinám sú teda v tomto ohľade náročnejšie, ale zase dokážu zdvihnúť sebavedomie začínajúcim pestovateľom, pretože rastú naozaj rýchlo.

Philodendron scandens

Epipremnum a ureum Neón

Skúste si zaobstarať minimálne jeden z týchto druhov a uvidíte, že vám bude robiť radosť. :)
Nech sa darí!

Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík