👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Sansevieria alebo svokra do každej domácnosti

Sansevieria

Sansevieria je rod vytrvalých sukulentných rastlín, ktoré sa radia do čeľade špargľovej. Pochádzajú z Afriky, prvé rozpoznané exempláre sa vyskytovali aj na Madagaskare, v južnej Ázii, v Indii aj na Srí Lanke. Jej ťažko vysloviteľný botanický názov (Ale nebojte sa toho! Vyslovujte zreteľne SAN-SE-VI-É-RIA) je údajne pamiatkou na talianskeho šľachtica Raimonda di Sangro, princa zo Sansevero, ktorý žil v 18. storočí. Okrem záľuby v pestovateľstve izbových a skleníkových rastlín je známy ako vynálezca, spisovateľ, vojak a alchymista.

Slovensky sa tieto rastliny niekedy označujú ako tenura , ľudovo svokrin jazyk (pravdepodobne pre jej nezničiteľnosť, akonáhle ju raz získate, už sa jej nezbavíte :-)). V angličtine sa jej hovorí snake plant (hadia rastlina, kvôli jej kresbe na listoch) alebo tiež snake tongue (hadí jazyk) či mother-in-law tongue (svokrin jazyk).

Dnes je do rodu Sansevieria zahrnutých už okolo 80 druhov. Preto si mnohí milovníci izboviek vystačia iba so zbierkou týchto rozmanitých druhov. Niektoré z nich môžete nájsť aj u nás na e-shope . Jednotlivé druhy sa líšia vo veľkostiach, tvaroch a farebných variantoch. Jedno ale majú spoločné. Vyzerajú honosne, dramaticky a zároveň dokonale minimalisticky. Možno aj to je dôvodom pre ich obrovskú obľúbenosť už niekoľko storočí. V moderných minimalistických interiéroch pôsobí ako skvelá ozdoba, ale nájdu uplatnenie skutočne kdekoľvek. Takto nenáročnú rastlinu, ktorá je zároveň zdraviu prospešná, len tak nenájdete.

Najobľúbenejšia izba?

Nech sa spýtate kohokoľvek, stavíme sa, že všetci budú vedieť, čo je to svokrin jazyk. Pre svoju nenáročnosť sú obľúbené začiatočníkov aj skúsenými pestovateľmi.

Spomínate na školské chodby? Čakárne u lekára? Kancelárie na úradoch? Tam všade ste určite zazreli typických zástupcov Sansevierií . Vypovedá to niečo o tejto rastline? Áno! Naozaj sa totiž dokáže prispôsobiť snáď každému prostrediu , prežije aj v núdznych podmienkach, netrpí na škodcov a čo viac, bude vyzerať stále dobre. Vlastne bude aj rada, keď na nej skoro zabudnete a zalejete ju zhruba raz za mesiac.

Niektorí ľudia ju nemajú radi práve kvôli tomu, že boli ''svokry'' všadeprítomné a nikto o nich v spoločných priestoroch nestaral, neboli mnoho rokov presadené, ich dlhé listy kvôli tomu nedržali vzpriamene, boli celé zaprášené… Doma to prosím nenechávajte dôjsť do takých rozmerov, aspoň minimálnu starostlivosť si tieto vďačné krásky zaslúžia!

Ako sa o ňu starať?

Svetelné podmienky

Sansevierie sú často označované ako rastliny do tmavých miestností s minimom svetla. Majú totiž zvláštny dar v týchto podmienkach prežiť a stále vyzerať dobre. Nebude im to nijako extrémne vadiť. To ale neznamená, že ich musíte za každú cenu takto pestovať. Keby si sami mohli vybrať, určite by si zvolili stredne svetlé až svetlé priestory . Budú dokonca spokojné aj na okennom parapete s priamymi slnečnými lúčmi. Tiež platí, že čím viac svetla sa im dostane, tým rýchlejšie rastú .

Zálievka

U ansevierií platí jedno zásadné pravidlo - vždy, keď ich budete chcieť zaliať, odložte kanvičku, rozdýchajte svoju nutkavú potrebu o rastlinu starať a ešte pár dní počkajte. Cca po týždni sa na rastlinu znova pozrite, skúste strčiť prst do substrátu a ak nebude úplne suchý , zase vyčkajte. Tieto rastliny (resp. ich časť) zabije naozaj máločo tak spoľahlivo ako uliatie a následná hniloba koreňov a listov.

Vodu totiž zadržiavajú vo svojich listoch, preto im naozaj nemusíte dopriať časté zalievanie. Vyhovuje im suchá pôda a zaliať môžete až po niekoľkých týždňoch – dôkladne, nechať substrát nasiaknuť a potom zase 3-4 týždne nechať byť. Toto sa nám osvedčilo ako najlepšia cesta k ich spokojnosti. Tu by sme odporučili pestovanie s ansevieriou v terakotových kvetináčoch . Tie sú totiž porézne a 'dýchajú'. Substrát v nich rýchlejšie vyschne a málokedy sa stane, že by rastlina uhnila.

Na prehnanú zálievku dajte ešte väčší pozor v zime a na miestach, kde sa im dostáva málo slnečného svetla.

V zálievke počas rastovej sezóny (jar-jeseň) ich môžete občasne prihnojiť.

Vhodný substrát

Už sme spomínali, že sansevieriám vyhovuje suchší substrát , ale zopakujeme to tu ešte raz, pretože to je pre nich naozaj dôležité. Ak chcete, aby bola vaša rastlina spokojná, zasaďte ju do dobre priepustného substrátu . Docieliť to môžete pridaním veľkého podielu perlitu alebo píniovej kôry , ktoré substrát prevzdušní. Použiť môžete aj špeciálny substrát pre sukulenty , ale v tomto prípade budete musieť zalievať o niečo častejšie, než bolo spomenuté, pretože voda týmto substrátom pretečie veľmi rýchlo a zachytí sa v nej iba minimálne. Alebo do tohto mixu pridajte podiel rašeliny či kokosového vlákna , ktoré majú schopnosť vodu zadržať. Pri zasadení sansevierie do ľahkého substrátu, ako je substrát pre sukulenty bez vyššie spomínaných prímesí, je možné, že tam nebude dobre uchytená a bude sa kývať. Sú to totiž rastliny dlhoveké a môžu dorastať až do veľkosti dvoch metrov. Nezabudnite ani na dobrú drenáž z keramzitu .


Presadzovanie a množenie

Tieto rastliny rastú pomerne pomaly, a nepotrebujú teda presádzať nijak často. Porastú rýchlejšie, ak budú mať dostatok svetla a budete ich častejšie presádzať do vždy o niečo väčšieho kvetináča. Potom sa ale tiež stane, že môžu byť zbytočne vytiahnuté a listy prepadávajú. Preto sa s tým nemusíte zbytočne trápiť a pekných pár rokov ich pokojne nechajte v jednom kvetináči a vyčkajte až do doby, než korene začnú prerastať odtokovými dierami kvetináča.

Keď budete chcieť svoju sansevieriu namnožiť, najjednoduchší spôsob, ako to urobiť je, rozdeliť jej trsy . Nebojte sa a dajte sa do toho. Naozaj jednotlivé trsy roztrhajte, a rozsaďte ich. Také množenie znáša veľmi dobre.

Ďalším spôsobom množenia je nechať odstrihnuté listy zakoreniť vo vode. Potrvá síce nejakú chvíľu, kým pustí korienky, ale niekoľko týchto vzpriamených mečovitých listov vo váze s vodou vyzerá veľmi dekoratívne. Keď si spomeniete, vymeňte im vodu, pokojne aj niekoľkokrát do týždňa. Celý proces sa urýchli, keď do vody pridáte kvapku lignohumátu , ten totiž stimuluje tvorbu koreňového systému . Toto je ale proces, ktorý nie vždy končí 100% úspechom. Bohužiaľ niekedy nezakorení všetky listy, aj keď sa im dostáva rovnakej starostlivosti. Niekedy môže pomôcť, keď v listoch vyrežete zárez tvaru obráteného písmena V, aby dole boli dve dlhšie časti. Zväčší sa tak plocha, kde by sa mali tvoriť korene. Tento postup sa odporúča aj pri farebnejších druhoch napr. Sansevieria laurentii so žlto lemovanými okrajmi, zväčší sa tým totiž šanca, že nové výhonky budú rovnakej farby ako materská rastlina.

Sansevierie môžeme množiť aj pomocou listových rezňov v pôde (vo vode, v perlite). Odrežte jeden list a nakrájajte ho na 3 až 10 cm články. Dávajte ale pritom pozor, aby ste boli stále schopní rozpoznať rastový smer – ktorá strana bola bližšie k koreňom a ktorá bližšie k špičke listu. Tieto články potom zastrčte do zmesi rašeliny a piesku (ešte predtým môžete tú spodnú časť, ktorá bola bližšie k koreňom, namočiť v rastovom stimulátore) a zalejte. Misku alebo kvetináč, do ktorého ste sadili, prikryte igelitom, aby substrát zostal stále mierne vlhký. Túto množiacu stanicu dajte na svetlé a dostatočne teplé miesto, skúste každý deň igelit odkryť a rastlinám 'vyvetrať' a substrát udržujte, aby nevyschol. O niečo horší je tento štýl množenia s farebnými druhmi, napr. Sansevieria laurentii , tú množte naozaj skôr delením trsov a najlepšie na jar. Stáva sa totiž, že nové rastliny nemajú rovnaké vyfarbenie ako materská rastlina, ale zostanú iba zelené s kresbou.


Čistenie

Mnoho izbových rastlín uvíta raz za čas sprchovanie vodou, ktorá ich osvieži a očistí od prachu. Raz za rok môžete sprchu dopriať aj vašej sansevierii, ale tieto rastliny vzhľadom na ich suchomilnú povahu ocenia skôr utieranie vlhkou handričkou . Lesk na listy nepoužívajte, nemajú ho príliš v obľube a ich zaujímavá kresba na listoch je krásna aj bez toho.

Kvitnutie

Hovorí sa, že keď sa staráte o svoju 'svokru' s láskou, kvetom sa vám odmení. Tu to platí tak napoly. Kvety vytvára nepredvídateľne, najviac ale v letnom období. Sú veľmi dekoratívne s omamnou sladkou vôňou. Kvet začína rásť ako malý svetlo zelený stvol s množstvom tyčiniek, ktoré sa neskôr rozvinú, zrolujú a dajú tak vyniknúť niekoľkými svetlo zeleným až žltým prašníkom. Bohužiaľ tento krásny pohľad, sprevádzaný často vytekaním sladkého nektáru, trvá iba niekoľko dní a po úplnom uschnutí môžete kvet odstrihnúť. Snáď sa to čoskoro zase podarí pri ďalšej listovej ružici!



Choroby a škodcovia

Tieto rastliny sú naozaj skvelé aj čo sa chorôb týka. Málokedy trpia na choroby a aj škodcovia sa im pomerne vyhýbajú. Maximálne sa môžete stretnúť s hnedými suchými fľakmi na okrajoch či uprostred listov, ktoré sú indikátorom premokrenia . Keď uvidíte takto poškodený list, bez milosti ho odstrihnite a listu sa zbavte, či sa hniloba alebo hubová choroba nerozšíri na ďalšie listy. Uhnívanie bázy listov alebo celej listovej ružice tiež jasne signalizuje nadbytok vody. Obmedzte zálievku na minimum, prípadne skúste presadiť do suchého substrátu.

Rastline niekedy môže vadiť aj nedostatok svetla, ktorý sa prejavuje bledými málo vyfarbenými a celkovo málo vitálnymi listami. Presuňte ju teda na vhodnejšie miesto a doprajte jej dostatok času na regeneráciu.

Je naozaj taká dokonalá?

Áno! A dokonca má ešte niekoľko skvelých schopností. Podľa agentúry NASA, ktorá študovala rastliny čistiace vzduch , sú Sansevierie skvelými pomocníkmi v prostredí znečistenom chemickými látkami . Dokážu totiž zo vzduchu z veľkej časti odstrániť formaldehyd, benzén, trichlóretylén, xylén a toluén. Formaldehyd je silne toxický a karcinogénny, napriek tomu je to jeden z najviac rozšírených jedov v našich domácnostiach. Uvoľňuje sa z lepiacich zložiek kobercov a preglejok, penových izolácií a používa sa aj pri konzervácii dreva.

Okrem toho dokonca dokážu tvoriť kyslík nielen cez deň ako väčšina rastlín, ale dokonca aj v noci! Stávajú sa tak ideálnou rastlinou do spálne , kde navyše pomáhajú odbúrať oxid uhličitý a filtrovať tak vzduch aj počas noci. Množstvo oxidu uhličitého má veľký vplyv na kvalitu spánku - čím nižšia koncentrácia CO 2 , tým vyššia kvalita spánku. Ak nám taká jednoduchá vec, akou je zakúpenie sansevierie, môže pomôcť aj lepšie spať, je ľahké to vyskúšať, čo hovoríte?

Ale aby sme tu sansevieriu iba nechválili, existuje aj jedna vec, ktorá nie je až taká pozitívna. A tou je skutočnosť , že obsahuje určité chemické zlúčeniny , ktoré môžu po požití spôsobiť podráždenie tráviaceho traktu . Umiestnite ju teda pre istotu z dosahu zvieracích maznáčikov a skúste svojim ratolestiam vysvetliť, že sú lepšie veci na ohrýzanie, než práve krásne listy Sansevierie.

Okrem toho všetkého, čo pre naše zdravie sansevierie robia, sú ešte aj krásnym estetickým doplnkom. Posúďte sami. Okrem bežných a relatívne známych druhov ako Sansevieria trifasciata alebo Sansevieria laurentii sú k dostaniu (aj nás na e-shope) aj raritné druhy ako nádherná Sansevieria trifasciata Grey stripe a jemne vyfarbená Sansevieria moonshine . Do tohto rodu sa radí aj zaujímavá Sansevieria cylindrica , ktorá má listy valcovitého tvaru a Sansevieria masoniana , ktorá sa pestuje v podobe jedného zasadeného listu, preto ju môžeme nájsť pod názvami veľrybia alebo žraločia plutva (v angličtine whale/shark´s fin ).

Dokonca aj moja úplne prvá rastlina bola S ansevieria trifasciata . V prvej triede (v 6 rokoch!) v pracovných činnostiach sme dostali za úlohu jednu jej stonku rozstrihať, nechať zakoreniť a vypestovať novú rastlinu. Môjmu 'jazyku', ako rastlinu s láskou prezývam, sa veľmi darilo, niekoľkokrát za moje detstvo kvitol a vytvoril nespočetné množstvo 'bábätiek'. A perlička na záver – jeho potomkov doma stále pestujem (aj po viac ako 25 rokoch), darovala som sestru aj mamku a stále vyzerajú skvele. Týmto zdravím pána učiteľa Glajca, vďaka ktorému sa zrodila moja láska k rastlinám! :-)

Betka Lacinová

Autor: Alžbeta Lacinová

Rastliny v našej ponuke


Čo hľadáte?

Košík