👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

🥳 Oslávte s nami naše 4. narodeniny s 10 % zľavou na celý nákup s kódom "4roky" alebo sa zastavte v našom obchode osobne pre 20 % zľavu. Platí do konca mesiaca 💚 Veľkonočné otváracie hodiny tu 👈

Fikusy

Zoznámte sa - fikusy!

V rastlinnej ríši sú fikusy veľmi početnou rodinou obsahujúcou tisíc rôznych druhov, v tej izbovej zase veľmi obľúbenými členmi interiéru domácností alebo kancelárií a obchodných centier. Figusy alebo aj figovníky, ktorým sa tiež hovorí "gumovníky" sú okrasné predovšetkým svojimi listami a môžu sa dorastať od malých kríkov po veľké a majestátne stromy. Tieto dreviny sú však obľúbené najmä svojou nenáročnosťou na starostlivosť, rýchlym rastom a vďaka mnohým ďalším benefitom – napríklad sú prírodnými čističmi ovzdušia!


Trocha figovníkovej histórie…

Figovníky svoje meno pravdepodobne získali vďaka svojim sladkým bankovitým plodom - fígom, ktoré obsahujú napríklad vitamíny A a C. U fíg boli potvrdené priaznivé účinky podporujúce znižovanie vysokého krvného tlaku, na druhú stranu ich miazga môže podráždiť oči au niektorých jedincov môžu plody vyvolať alergické reakcie.

Tieto rastliny pochádzajú najčastejšie z oblastí Ázie a stredomoria, kde sa stali súčasťou tamojšej viery. Existuje druh tzv. ficus religiosa (fikus posvätný), ktorý je posvätný medzi veriacimi hinduizmu, budhizmu i džinizmu. V rámci budhizmu pod fíkusom religiosa dosiahol duchovné osvietenie najslávnejší budhistický učiteľ - Gautama Budha. Možno aj preto mnísi stále chodia pod tieto stromy meditovať.

a latexu!

Možno ste to nevedeli, ale figovníky patria medzi rastliny produkujúce hutnú bielu tekutinu – latex. Táto tekutina sa využíva na tvorbu gumy a prírodnej gumy. Niet divu, že tie najrozsiahlejšie plantáže by sme našli práve v domovine figovníkov – v Ázii.

Pri styku s pokožkou môže dôjsť k podráždeniu, podobne môže táto tekutina podráždiť zažívací systém, pokiaľ dôjde k jej požitiu. Z toho dôvodu je vhodné dávať pozor na malé deti a zvieratá, pokiaľ sa v domácnosti vyskytuje aj figovník!

  • Zaujímavosť : práve kvôli produkcii latexu môžu fikusy niekedy zle koreniť. Štát sa to môže preto, že latex zachne a nové korienky majú potom problém sa cez neho dostať von. Z rôznych zdrojov potom môžete vyčítať, že sa tomu dá jednoducho zabrániť - stačí rezeň na dve hodiny ponoriť do teplej / vlažnej vody, ktorá zaistí, že latex odtečie a rezeň sa tak "neupchá".

Foto: Najčastejším prehreškom fikusov býva opadanie a zasychanie listov. Väčšinou vplyvom výraznejšie podmienok v byte, sťahovanie alebo prievan.

(Ne)náročná starostlivosť - čo to znamená?!

Pokiaľ ste sa s fikusmi už zoznámili, možno ste tiež získali skúsenosti, že aj keď sa hovorí, že sú fikusy nenáročné, opak je niekedy pravdou. Je teda fikus vhodný na začiatočníkov? Pravda je taká, že fikusy sú naozaj nenáročné a veľmi toho k spokojnosti nepotrebujú. „Moc toho nepotrebujú“ však znamená, že to málo treba im dopriať naozaj svedomito. V čom je teda ten najčastejší problém? V zálievke!

Zálievka

Ako väčšina rastlín ani fikusy neprežijú bez vody, ale nebude sa im dariť, keď jej bude veľa – trochu mätúce, že? Skrátka, čím viac majú listov, tým viac potrebujú vody. Čím svetlejšie stanovište, tým viac vody. Pokiaľ práve rýchlo rastú, potrebujú vodu. ALE to neznamená, že ich budeme udržiavať neustále mokré - to potom fikus uhnije, zhodí listy alebo na nich naskáču fľaky. Najjednoduchšie je pri fikuse vždy počkať, až vrchná časť substrátu vyschne - rozhodne sa lepšie zachraňuje rastlina suchá ako hnijúca. Zálievka by mala vždy mať aspoň izbovú teplotu - pri studenej zálievke môžu taktiež niektoré druhy zhodiť listy.

Svetlo

Ide o vďačných spoločníkov, ktorým prospieva ako priame tak aj rozptýlené svetlo. V letnom období tak môžete tieto rastliny letniť a vystrčiť ich von, avšak ostré slniečko môže ich listy popáliť.

Pozor na prievan : ak je niečo, čo fikusy naozaj nemajú rady (okrem nesprávnej zálievky) - tak je to prievan! Poznali by ste to rýchlo, pretože na zmenu teploty reagujú fikusy tým, že zhodia listy.

Substrát

Fikusy sú na substrát nenáročné. Postačí im bežný substrát pre izbové rastliny alebo palmy. Naopak nie je vhodné zvažovať príliš piesočnatý substrát, ílovitý substrát, ktorý vôbec nedýcha a samotnú rašelinu, ktorá je síce pre fikusy vhodným zázemím, ale pomerne rýchlo vysychá a horšie prijíma vodu. Vhodným riešením je umiestniť pod rastlinu drenáž z keramzitu a namiešať si bežný substrát s perlitom alebo primiešať aj menšie množstvo píniovej kôry či kokosových lupienkov a docieliť vzdušnejší substrát. Pretože fikusy nemusia ani dlhodobé premokrenie, drenáž vám poskytne dostatočný odtok vody a prevzdušnenie pôdy zase rovnomerné vysychanie.


Jedna veľká rodina alebo tisíc odtieňov fikusov.

Ako sme už spomínali, fikusov je naozaj veľa - dorastajú sa do rôznych veľkostí, majú rôzne veľké, tvarované a sfarbené listy, plazia sa alebo tvoria husté koruny… naozaj je z čoho vyberať! Preto aj my sme v tomto článku vybrali tie najznámejšie a najrozšírenejšie druhy, ktoré bližšie predstavíme. Avšak nejde o vyčerpávajúci zoznam a rozhodne môžete naraziť na iných a ďalších členov tejto rozmanitej rastlinnej rodinky!

Snáď najznámejšími izbovkami (a to nielen medzi fikusmi) sú elastica, lyrata alebo rôzne druhy benjamínov. Buď ich máte doma alebo ste o ne s istotou zavadili v obchode alebo kancelárii – alebo u niekoho na návšteve!

Foto: Fikusy s veľkými listami, najmä typu "elastica" sa oplatí okrem samotného rosenia občas prejsť vlhkou handričkou alebo vlhčenými obrúskami proti prachu.

Ficus Elastica

Je to jedna z najstarších stálic domácich džunglí, pretože sa v Európe pestuje už vyše 200 rokov. Na elastici môžete naraziť aj pod názvami figovník gumový alebo jednoducho ako gumovník. Gumovník sa prezýva preto, že obsahuje bielu tekutinu - latex, z ktorej sa vyrába guma. Latex síce sám o sebe nebezpečný nie je, ale môže podráždiť pokožku a spôsobiť nevoľnosť. Elasticy sú okrasné svojimi veľkými kožovitými listami, ktoré môžu mať rôzne sfarbenie. V starostlivosti sú skôr nenáročné, treba však dávať pozor na správnu zálievku.

Medzi obľúbené elastiky patrí klasický zelený ficus elastica robusta , panašovaný ficus tiniek e, až do čierna sfarbený Abidjan (alebo Burgundy ) alebo menej sa vyskytujúce, ale za to s nádhernými žíhanými listami - ficus Shivereana .

Foto: Veľký Ficus Lyrata s veľkými lyrovitými listami, ktoré vyzerajú už z diaľky skvostne.

Ficus Lyrata

Ďalšia veľmi obľúbená izbovka s tzv. lyrovitými listami v tvare huslí so zvlnenými okrajmi. Dorastá sa do veľkých rozmerov s krásne bohatou korunou, existuje však aj zakrpatená forma ideálna svojou menšou veľkosťou do domácností - tzv. Ficus lyrata B ambino . Oba spomínané fikusy sú síce o niečo náročnejšie na starostlivosť ako elasticy, ale zvýšenú starostlivosť vynahradia svojim nevšedným vzhľadom.

Ficus Benjamina

Snáď ten najtypickejší fíkus, ktorý by sme našli snáď u každej babičky alebo mamičky v domácnosti - menší či väčší krík s drobnými lesklými listami a zaujímavo pokrútenými vetvičkami. Áno, to je on! A opäť nezostávame len pri celozelených odrodách, aj benjamínov je veľa druhov, nájdeme napríklad druhy s bielym alebo so žltým panašovaním. Benjamince sú trochu väčšie citlivky ako elasticy a môžu pri nedostatočnej starostlivosti zhodiť listy. Akonáhle si však zvyknú, robia dlhoročnú parádu!

Predsa nám to nakoniec nedá a musíme aspoň predstaviť ešte zopár ďalších zástupcov z tejto rôznorodej rodinky. Netradičným a zaujímavým vzhľadom listov sa bezpochyby pýši fikus triangularis , ktorého drobné listy pripomínajú trojuholník alebo aj srdiečka. Opäť existuje v zelenej alebo panašovanej variante.

Ešte predstavíme fikus, ktorého by ste na prvý pohľad do tejto rodiny nezaradili - fikus pumila a jeho panašovaný braček White sunny . Nevyzerá totiž ako predchádzajúce kríky a stromy, pretože sa jedná o plazivú variantu - ktorú opäť nájdeme v zelenej aj panašovanej podobe. Aspoň tak dokazuje onú rôznorodosť fikusov - jednoducho živý dôkaz namiesto sľubov!

Foto: Ficus microcarpa Ginseng pestovanie a strihaná ako bonsaj.


A to nie je všetko, je libo bonsaj?

Figovníky patria tiež medzi časté bonsaje, predovšetkým skôr predstavení benjamínci - vhodné sú však všetky spomínané druhy. Fíkusy sa dajú všeobecne dobre tvarovať (pomocou zaštipovania a drôtov), ​​pomerne rýchlo im silnejú kmienky a to z nich robí adeptov na bonsaje.

Treba však spomenúť, že ako bonsaj sú pomerne náročnejšími na starostlivosť, stále však platí, že treba dávať pozor hlavne na zálievku (zalievať vždy po preschnutí) a prievan aj teplotu vody (najlepšie odstáta zálievka izbovej teploty). Pri nevhodnej starostlivosti opäť môžu fikusy zhadzovať listy, avšak majú tendencie znovu obrasť - preto buďte trpezliví a nezanevrite na ne.

„Ja osobne fikusy milujem! Mám doma niekoľko druhov, ale mojím najobľúbenejším je úplne prekrásna Shivereana. Zo začiatku sme si na seba museli vždy zvyknúť, ale teraz už mi robia iba radosť. Fikusy očividne jednoducho potrebujú trochu trpezlivosti, tak to s nimi nevzdávajte!”

Foto: Ficus Shivereana.

Aj fikusy majú svoje nevšedné druhy

Medzi fikusy tiež nájdeme množstvo panašovaných odrôd i izboviek. Medzi jednu z najúchvatnejších svojim sfarbením je Ficus elastica Shivereana so svojim škvrnitým sfarbením, ktorému sa tiež hovorí "mojito".

Medzi veľmi nedostupné a vzácnejšie druhy patrí aj panašovaný Ficus lyrata variegata so svojimi veľkými lyrovitými listami.

Autor: Mgr. Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík