👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

🐒 Monstera Monkey Mask pri nákupe nad 41,- EUR ZADARMO! 🐒

Alokázia, tropické krásky s veľkými listami

Dominantná rastlina s veľkými listami

Alokázia , česky Alokázia je rod rastlín z čeľade árónovité "aroidy" ( Araceae ). Ide o stredne veľké až mohutné byliny s hrubým podzemným podzemkom a mohutnými listami. Alokázia má cez 70 druhov kultivarov, cez robustné až po menšie druhy a vo voľnej prírode sa vyskytujú výhradne v tropických a sub tropických oblastiach od Indie až južnú Čínu, Indočínu a juhovýchodnú Áziu po Austrálii a Oceánii a najčastejšie rastú v podrastoch vlhkých lesov či prales.

Alokázie sú vždyzelené rastliny , ktoré sa v našich podmienkach pestujú výhradne ako izbové rastliny , svoje uplatnenie môžu nájsť aj v skleníkoch alebo vonkajších átriách chránených pred vetrom a slnečným úpalom. Rastlina rastie v mladosti vzpriamene z podzemného podzemku, ktorý postupom času mohutní, pri dosiahnutí určitej veľkosti sa môže stať, že rastlina svojou váhou začne polehávať a pokrivovať sa. Ak chcete aby zostala rovná, odporúča sa poskytnúť jej nepriame jasné svetlo zo všetkých strán, aby rastlina nemala tendenciu sa nakláňať za svetlom.

Alokázie sú veľmi zaujímavé svojou veľkosťou , tvarom i farbami. Pre milovníkov veľkých listov je to vhodná izbovka, ktorá sa vyrovná aj iným veľkolistým izbovkám ako sú caladia, monstery, fikusy alebo strelície. Poďme sa žmurknúť, čo by ste o ňu mali vedieť, než si ju domov zaobstaráte.

Foto: Alocasia Portodora dorastá aj do veľkých rozmerov

Ako sa o ňu starať?

Alokázia sa radí skôr medzi rastliny vhodné pre pokročilejších pestovateľov a to z niekoľkých dôvodov. Ide o rastlinu, ktorá skutočne miluje vlhko, preto je to rastlina menej vhodná do bytov, kde je sucho a chýba aspoň prirodzená vlhkosť. Zároveň je na mieste opatrnosť so zálievkou, presádzaním a výberom vhodného stanovišťa. Na druhú stranu, ak dodržíte pár rád, odvďačí sa vám krásnymi listami a veľkým vzrastom a starostlivosť tak zvládne aj začiatočník .

Svetelné podmienky

Nie je príliš náročná na svetlo a uspokojí sa aj so stredne tienistým zákutím doma ďalej od okna. Alokázia sa rada tiahne za svetlom, preto nie je nič nenormálne, keď vám neporastie práve hore, ale skôr do strany, postačí rastlinu raz týždenne pootáčať. Najlepším umiestnením pochopiteľne bude rozptýlené svetlo zo všetkých strán alebo z vrchu. V lete ju nevystavujte priamemu slnku, na listoch by sa utvorili popáleniny. Inak dobre znáša plné svetlo, východné, severné či západné okná. Na tienistejších stanovištiach sa tak dobre nevyfarbuje, môže sa stať, že listy začnú časom žltnúť a spomaľuje sa rast. Samozrejme sa to prejaví aj na veľkosti listov, v tienistom mieste sa vám budú tvoriť skôr menšie listy.

Foto: Alocasia Frydek

Teplota a vlhkosť vzduchu

Alokázie majú rady teplo a vlhko. Vyvarujte sa studenému prievanu, najmä v zimných mesiacoch a stanovištiach, kde by boli dlhodobo vystavené prievanom. V zimnom období by nemala teplota klesnúť pod 18 °C, skôr odporúčame bežnú izbovú teplotu okolo 24 °C.

Alokázia je najnáročnejšia na vlhkosť . To býva kameňom úrazu pri pestovaní v suchých domácnostiach a najmä v zime, kedy sa navyše ešte kúri. Pomôžete jej pravidelným rosením mäkkou vodou , teda prevarenou alebo dažďovou. Nepoužívajte vodu rovno z kohútika, na listoch by sa mohli začať tvoriť nevzhľadné hnedé škvrny. Raz za čas môžete listy utrieť aj vlhkým obrúskom ale pozor! Dajte si pozor na druh Alokázie, napr. Alocasia Frydek alebo Alocasia Black Velvet majú zamatové listy (s jemným ochlpením) au týchto druhov rastlín by ste utieraním vlhkou handričkou list pravdepodobne zničili. Ak ste hi-tech pestovateľ, Alokáziu urobí veľmi dobre zvlhčovač vzduchu v miestnosti.

Foto: Alocasia Dragon Scale svojou štruktúrou pripomína kožu draka.

Ako zalievať Alokázia

Alokázia sú rastliny, ktoré milujú vysokú vzdušnú vlhkosť a teplo, ale čo sa týka zálievky, sú to rastliny, ktoré sa nevyžívajú v premokrenej pôde. Chronické zalievače odvďačia iba tak svojim úhynom. Treba samozrejme zohľadniť veľkosť kvetináča, jeho materiál aj umiestnenie, vlhkosť vo vašom byte av neposlednom rade druh substrátu, v ktorom je rastlina zasadená. Avšak Alokázia vyžaduje stále vlhký substrát, nikdy však premokrený a nesmie stáť vo vode . Odporúča sa zalievať skôr častejšie, ale po menších dávkach a prstom strážiť vlhkosť substrátu a to vodou v izbovej teplote.

Správny stav substrátu je taký, keď je spodná vrstva substrátu vlhká a horná vrstva substrátu suchá. V prípade premokrenia pôdy dochádza k zahnívaniu koreňov i listov, a začnú veľmi rýchlo žltnúť a usychať celé listy.

Hydropónia, áno alebo nie?

Rozhodne áno. Rovnako ako všetky ostatné druhy rastliny z rodu „aroidov“ sa aj Alokázia veľmi dobre pestujú v hydropónii alebo semi-hydropónii. Pokiaľ sa však rozhodnete rastlinu, ktorú už máte doma v substráte prerobiť do hydroponického pestovania, buďte opatrní. Prevod rastlín zo substrátu do vody býva u množstva rastlín fatálny a vyžaduje si svoj čas. Rastlina môže aj uhynúť. Pre lepšie výsledky sa odporúča takto pestovať mladé rastliny.

Tip na hydroponické pestovanie. Ak sa rozhodnete svoju Alokáziu prerobiť z bežného substrátu na hydro pestovanie, mám osvedčené, že aj väčšia Alokázia to prežije bez väčšej ujmy, avšak dôležité je veľmi dôkladné očistenie koreňov od všetkých zvyškov substrátu, poriadne osprchovať a nechať niekoľko týždňov ponorené v čistej sa rastlina aklimatizovala a vytvorila si „vodné korene“. Pravdepodobne sa vám stane, že opadnú krajné veľké listy - je to normálne, nebojte sa, Alocasia zase obrazí, celé ich ulúpnite až pri koreni rastliny, aby nezostal žiadny zvyšok listu, vo vode by zahníval a vytvoril pleseň.

- Martin

Vhodný substrát

Substrát by mal byť vzdušný a ľahký s ľahkou kyslosťou. Odporúča sa zmiešať napr. rašelinu s bežným substrátom, premiešať s píniovou kôrou alebo kokosovými lupienkami a pridať patričné ​​množstvo perlitu pre celkové prevzdušnenie. Na dno kvetináča urobte drenáž z keramzitu , ktorá pomôže odvodneniu zvyškovej vody a umožní koreňom v spodku lepšie dýchať. Na našom e-shope môžete zaobstarať aj priamo miešaný substrát pre aroidy , ktorý svedčí aj Alokáziám. Pokiaľ sa rozhodnete to s výberom substrátu nepreháňať, aj v bežnom substráte pre izbové rastliny sa vašej Alokázii bude dariť, majte ale na pamäti, že im nesvedčí premokrenie, premiešajte si substrát aspoň s perlitom.

Foto: Alocasia zebrina sa pýši pruhovanými stonkami pripomínajúce zebru.


Presadzovanie a množenie

Rastlinu nemusíte často presádzať. U mladších rastlín je vhodné 1x ročne zhruba v marci s príchodom jari a pri starších rastlinách cca raz za 2 až 3 roky. Rozhodujte sa podľa stavu substrátu a koreňového systému. Ak sa vám zdá, že korene vytŕčajú všetkými smermi von, je čas na presadenie.

Alokázia sa množia zložitejšie. Najbežnejším spôsobom je oddelením trsu . Pokiaľ vám však nejaký vyrastie. Alokázia vyháňa nové výhonky "hľuzy" len za dobrých podmienok av určitej veľkosti. Pokiaľ sa tak stane, opatrne ho odrežte aj s koreňom a máte druhú rastlinu. V prípade hľúz stačí opatrne odobrať zo substrátu a hľuzy môžete v uzavretom parenisku nechať vyrásť.

Kvitnutie

Rovnako ako ostatné rastliny tohto druhu majú túlavé kvety, ktoré sú v našich podmienkach k videniu len veľmi zriedka.



Choroby a škodcovia

Alokázia rovnako ako iné rastliny môžu trpieť na škodcov. Najčastejšie sa tak stane v suchom prostredí, kedy je rastlina náchylnejšia. Najčastejšie sa môžu objaviť roztočce, v substráte smutnice alebo iní parazity. Pri dlhodobom vystavovaní slnku a prievanom trpia listy a to hnedými alebo suchými škvrnami, ktoré zapríčinia opad celého listu. Nebojte sa v takom prípade celý list odstrihnúť, Alocasia čoskoro nahodí nový list a má tendenciu aj dobre obrastať z podzemkov.

Pozor, je jedovatá!

Alokázia je jedovatá izbová rastlina, dajte si tak pozor na malé deti alebo zvieratá. Aj keď sa v Čínskej medicíne využíva v bylinkárstve, my doma si radšej dávajme pozor, a to aj pri presádzaní. Dotyk so šťavou, ktorá vyteká z koreňa alebo listov pri mechanickom poškodení môže na koži vyvolať nepríjemnú vyrážku.

Najznámejšie druhy Alokázií

Medzi najčastejšie druhy Alokázie patrí Alocasia Polly so svojim veľmi výrazným tmavým listom, pevnou štruktúrou a bielou žilnatinou. Najčastejšie ju nájdeme aj v kvetinárstve. Ďalším veľmi bežným druhom je Alocasia Wentii s tmavšou zelenou farbou a purpurovými spodnými listami, dosahuje obdivuhodnú veľkosť a rastie pomerne rýchlo. A ďalšie známe druhy sú tiež Alocasia Portodora alebo Alocasia macrorrhiza Stingray

Medzi Alokáziami nájdete aj zaujímavé druhy s netypicky úzkymi listami. Napr. Alocasia Longiloba alebo príťažlivá Alocasia Lauterbachiana . Za zmienku stojí aj veľmi netradičný zberateľský hybridný kúsok Alocasia Brancifolia Pink Passion , ktorá svojím vzhľadom nápadne pripomína Philodendron Xanadu a Alokáziu Zebrina . Táto rastlina je veľmi zvláštna, pretože bola uvedená na trh pomerne nedávno a nikde vo voľnej prírode ju nenájdete! Zvláštny dojem vo vás môže budiť aj Alocasia Dragon Scale , ktorá svojim sfarbením i štruktúrou pripomínam skutočného draka!

Medzi obľúbené, pomerne drahé rastliny, ktoré sa zaraďujú medzi raritné druhy patrí Alocasia Melo , ktorá má veľmi tvrdé listy, skoro by mohli niekomu pripadať ako umelé s našadivým odtieňom a výraznou štruktúrou. Alocasia Frydek so svojou sviežou zelenou farbou a zamatovými listami a bielou žilnatinou. Jej mladšia sestra Alocasia Frydek Variegata , ktorá sa radí medzi skutočnú raritu je o poznanie zaujímavejšia, bohužiaľ veľmi zle dostupná rastlina.

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík