👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Philodendrony, miláčikovia nielen zberateľov

Philodendrony (niekedy sa tiež stretnete s českým označením filodendron) je veľmi početná skupina rastlín, ktorá zahŕňa najrozmanitejšie kríčkovité aj popínavé druhy. Ich trochu krkolomný názov je odvodený z gréckeho slova phileo = milovať a dendron = strom a dostali ho vďaka tomu, že popínavé druhy so svojimi vzdušnými koreňmi doslova objímajú svoje hostiteľské stromy. Pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, kde rastú ako epifyty a poloepifyty na stromoch, aj v nižších poschodiach dažďového pralesa, na skalách aj v močiaroch.


Radí sa do čeľade áronovitých rastlín (aroidy), takže okrem toho, že vás po niekoľkých rokoch dobrej starostlivosti môže potešiť potulcovitým kvetom (podobne ako lopatkovec), je jedovatý! Tieto rastliny totiž vo svojich pletivách obsahujú kryštály šťavelanu vápenatého, ktorý po požití spôsobí podráždenie slizníc dutiny ústnej a tráviaceho traktu. Keď ho ale umiestnite na bezpečné miesto, kde naň nedosiahnu deti ani domáci miláčikovia, určite to nebude problém.


Philodendrony, čo sa starostlivosti týka, patrí medzi jedny z jednoduchších rastlín. Ak dodržíte niekoľko zásad, ktoré si nižšie popíšeme, budú vám rásť doslova pred očami. Väčšina druhov totiž rastie naozaj rýchlo, dokážu tak zdvihnúť sebavedomie aj začínajúcim pestovateľom.


Ktorý predtým vybrať?

Už sme spomínali, že druhov philodendronov je naozaj nepreberné množstvo. Často si ich preto zamilujú predovšetkým zberatelia izbových rastlín, ktorí svoju zbierku obohacujú o tie najrôznejšie raritné druhy. Môžete si domov zaobstarať dokonca len philodendrony, napriek tomu môžu všetky vyzerať veľmi odlišne a rôznorode. Kvôli ich rozmanitosti sa tu zameriame preto len na výber niektorých odrôd a na všetky, ktoré sú k dostaniu u nás na e-shope, sapozrite tu .

Foto: Popínavý Philodendron scandens Brasil je pozoruhodný svojou farebnosťou

Popínavé philodendrony

Popínavých philodendronov je určite viac ako kríčkových typov a minimálne v našich podmienkach sú ako izbovky obľúbenejšie. Ako už sám názov napovedá, radi sa po niečom popínajú. Keď im dáte ako oporu kokosovú tyč

alebo ešte lepšie rašeliníkovú tyč , ich vzdušné korene prekorenia dovnútra a rastline sa bude skvele dariť. Našu rašeliníkovú tyč si môžete upraviť na mieru a tyč tak doslova porastie s vašou rastlinou.

Nemusíte mu nutne dávať oporu, stačí ho aj nechať len tak visieť z police alebo v závesnom kvetináči. Jeho listy ale tak nedostanú možnosť dorastať do veľkých rozmerov a celkové prírastky budú zrejme trochu menšie ako oproti rastu na opore.

Asi najznámejším a najrozšírenejším druhom je Philodendron scandens , ktorý zaujme predovšetkým svojimi srdcovitými listami (niekedy sa mu tiež prezýva srdiečko). Mladé listy majú nádych ľahko do bronzova. Philodendron scandens micans je veľmi podobným druhom, ktorý má ale oproti vyššie spomínanému zamatovo hebké listy tmavšieho odtieňa. Nádherný neónovo zelený je Philodendron scandens Lemon Lime , ktorý určite vynikne v každom interiéri. Ďalším krásavcom je aj Philodendron scandens Brasil , ktorý svojimi lesklými zelenými listami a neónovo žltým pruhom uprostred pripomína brazílsku vlajku.


Philouša, ako im láskyplne prezývam, sú jedny z mojich najobľúbenejších izboviek. Philodendron scandens Brasil vedie snáď nad všetkými. Každý jeden lístoček je originál, nové listy rýchlo pribúdajú a vždy sa tak nádherne vyfarbia! Mohla by som sa naňho pozerať namiesto televízie...

- Betka

Foto: Philodendron Birkin vám do výšky príliš neporastie, ale vytvorí vám kompaktný zážitok.

Kríčkovité odrody

Krásnym zástupcom, ktorý patrí do tejto skupiny je veľmi obľúbený Philodendron birkin . Jeho nádherné lesklé listy s bielo-zelenými líniami upútajú všetky pohľady. Nenáročný druh Shangri La rastie do obrovských rozmerov a zaujme predovšetkým dlhými stopkami so strapatými listami. Zaujímavé a veľmi dlhé pílkovité listy má odroda Philodendron Narrow .

Foto: Medzi zberateľské kúsky vzácnych rastlín patrí Philodendron Burle Marx Variegata. Panašovaná odroda s bielo-žltými škvrnami. Jej nemenej úchvatným bratom je Philodendron Burle Marx .

Raritné odrody

Philodendron melanochrysum je svojimi zamatovými listami podobný P. scandens , má ale tmavo zelené až zeleno čierne listy so svetlo zelenou žilnatinou. Philodendron White Knight je krásnym zberateľským kúskom. Má zelené listy s bielym panašovaním a zaujímavo farebnú stonku, na ktorej sa strieda purpurová farba s bielou. Philodendron Gloriosum má nádherné obrovské zamatové listy v tvare srdca. Je to pomaly rastúca odroda, ktorá však časovú náročnosť svojho rastu dorovnáva práve svojimi dokonalými listami, na ktoré sa oplatí počkať. Prekrásnou odrodou je tiež Philodendron Painted Lady . Zaujme svojimi panašovanými listami, naozaj ako maľovaná dáma podľa svojho anglického názvu. Najmladšie listy majú nádych dožlta, postupom času získavajú tmavšiu zelenú farbu. Ich stopky sú ružovo-hnedé, a celkovo tak rastlina hrá mnohými farbami, radosť pozerať!Philodendron verrucosum má zamatovo hladké tmavo zelené listy so svetlo zelenou až žltkastou žilnatinou. Zadná strana listov je červená až fialová a stopky starších listov majú chĺpky. Je to naozaj zaujímavá majestátna rastlina, nesmie chýbať v žiadnej zbierke milovníkov philodendronov.

Foto: Väčšina rastlín tohto druhu vám poďakuje za vlhkú oporu, na ktorú môžete použiť rašeliníkovú tyč alebo kokosovú tyč. Vzdušné korene tak rovnomerne sajú živiny aj zo vzdušných koreňov a rastlina má časom väčšie listy.

Ako sa o ne starať?

Philodendrony všeobecne sú pomerne nenáročné rastliny, ktorým sa bude dariť vo väčšine podmienok. Vďaka tomu sú veľmi vhodné aj pre začiatočníkov! Väčšina druhov rastie veľmi rýchlo, obzvlášť na jar aj v lete, ale z vlastných skúseností máme overené, že dokážu rásť po celý rok. Za rok môžu až zdvojnásobiť počet listov! Počítajte s tým, aby ste vybrali vhodné umiestnenie, keď si domov prinesiete mladú rastlinku. Po niekoľkých rokoch pestovania v domácnosti môžu byť kvôli intenzívnemu rastu trochu neupravené a vytiahnuté. Nie je teda nič jednoduchšie, než rastlinu omladiť. Ako na to si popíšeme nižšie.


Svetelné podmienky

Najlepšie sa im darí pri dostatku rozptýleného svetla. Len si dávajte pozor na priame popoludňajšie slnko, mohlo by im popáliť listy. Niekoľko hodín ranného priameho svetla ale určite vadiť nebude. Znášajú aj tienisté miesta, len počítajte s tým, že rast nebude taký razantný a farebné druhy nebudú tak výrazne vyfarbené.

Foto: Philodendron s veľkými listami raz za čas okrem rosenia môžete ľahko vyčistiť vlhkou handričkou.

Zálievka a prostredie

Teplota by nemala klesať pod 12 ° C, v lete pokojne 20 - 25 ° C, ale musíte im zaistiť vysokú vzdušnú vlhkosť. Vzhľadom na to, že pochádzajú z dažďových pralesov, nebudú prosperovať v suchom ovzduší. Niekoľkokrát do týždňa ich môžete rosiť rozprašovačom , určite im bude dobre aj v blízkosti zvlhčovača vzduchu. Alebo rastlinu postavte na podmisku s kamienkami, ktoré zalejete vodou – ale pozor, aby sa vody nedotýkali jej korene, mohli by začať uhnívať.

Zalievajte vlažnou vodou až po preschnutí minimálne vrchnej vrstvy substrátu. Od jari do leta to určite bude častejšie, pretože mnoho druhov bujne rastie, na jeseň av zime zálievku obmedzte. Každých cca 14 dní môžete do zálievky pridať hnojivo . Rastlina určite uvíta, keď jej listy budete pravidelne zbavovať prachu. Vlažnou vodou a handričkou jej listy utrite, prípadne môžete vynechať jednu zálievku a vziať celú rastlinu do sprchy. Dobrým riešením sú aj vlhčené obrúsky na listy , ktoré list očistí od prachu, vďaka obsiahnutému hnojivu ho aj čiastočne vyživí a ešte zvýši ich lesk.


Substrát

Najlepším substrátom pre philodendrony je rašelinná zemina, ktorá je priepustná, zároveň ale časť vody zadrží dostatočne dobre. Vďaka našim skúsenostiam sme pre vás namiešali špeciálny substrát pre rastliny z čeľade Araceae, do ktorých patria aj philodendrony, s ktorým máme len tie najlepšie skúsenosti. Substrát je pripravený zo zmesi bielej a čiernej rašeliny, piesku, perlitu, píniovej kôry, kokosových šupiek (coco-chips) a je obohatený hnojivom so základnými živinami a stopovými prvkami.

Foto: Všetky philodendrony majú vzdušné korene, vďaka ktorým sa aj veľmi ľahko množia. Stačí odrezať rezeň so vzdušným koreňom a nechať pár dní vo vode alebo v rašeliníku


Presadzovanie a množenie

Týmto rastlinám neprospieva časté presádzanie, naopak ho môžete nechať až na dobu, keď ich korene vyrastú z odtokových dier. Pokiaľ je ale rastlina mnohoročná a jej ťažisko je neúmerne vysoko (resp. nízko pri pestovaní bez opory), pustite sa do toho. U veľmi urastených jedincov by malo stačiť vymeniť aspoň vrchnú vrstvu pôdy, ak máte obavu s veľkou rastlinou manipulovať. Keď sa ale chcete pustiť do kompletného presadenia, v našom článku sa dozviete, ako na to.

Podľa potreby môžete kedykoľvek odstraňovať nevzhľadné alebo poškodené listy. Keď chcete rastline upraviť tvar alebo si ju namnožiť, nie je nič ľahšie, než si nastrihať rezne. Detailný návod, ako postupovať, sme pre vás spísali v tomto článku.

Väčšina druhov philodendronov zakoreňuje veľmi dobre vo vode, môžete pridať aj lignohumát na urýchlenie tvorby koreňov. Čerstvé rezne môžete dať aj do iného vlhkého média, ako napríklad do rašeliníka . Ďalšou možnosťou je použiť práškový stimulátor rastu koreňov, ktorý opatrne nasypte na rezeň v miestach, kde má vzdušné korene a môžeme ho potom umiestniť rovno do hliny.


Problémy a škodcovia - čo robiť, keď sa nedarí

Philodendrony nijak často netrpia ani na škodcov. Môžete sa ale stretnúť s tým, že raz za čas vaša rastlina stočí listy akoby do rolky. Nemusíte sa ľakať, robí to tak pri nedostatku vody. Pokiaľ inak vyzerá zdravo, len je taká ovisnutá a sklesklá, zalejte ju a zase bude fit.

Pokiaľ rastlina odspodu žltne a jej listy opadávajú, je premokrená. Prestaňte chvíľu zalievať a nechajte substrát preschnúť alebo ešte lepšie, presaďte do nového substrátu a nezalievajte tak často, obzvlášť v zime alebo na tmavom stanovisku.

Hnednutie a osychanie špičiek listov znamená nízku vzdušnú vlhkosť. Zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu, alebo kvetináč postavte na podmisku s kamienkami a do nej nalejte vodu (pozor ale nech korene nestoja vo vode) alebo rastlinu častejšie rastie rozprašovačom .

Hnedé alebo čierne fľaky na listoch alebo ich okrajoch sú spáleniny. Môžu sa objaviť z priameho slnka alebo v zime z mrazu, pokiaľ sa napríklad niektoré listy dotýkali okna.

Môže sa tiež stať, že nové prírastky sú malé alebo takmer žiadne a rastlina je zle vyfarbená. To by znamenalo, že má málo svetla a potrebovala by presunúť na lepšie osvetlené stanovište.


Do každej domácnosti!

Z takého množstva druhov, ktoré jeu nás v ponuke si snáď musia vybrať všetci. A verte , že neurobíte chybu. Philodendrony sú skvelé!

Autor: Ing. Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík