👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

8 rastlín čistiacich vzduch

Kvalita vzduchu v našich domácnostiach sa za posledných 10 rokov dramaticky zhoršila. Veľmi nepriedušne konštruované stavby zapríčiňujú menšiu cirkuláciu vzduchu a udržujú vo vnútri mnoho znečisťujúcich a škodlivých látok. Príčinou zhoršenia sú tiež často chyby v kúrení, vetraní, príliš veľká vlhkosť či klimatizácia systémov.

Výfukové plyny, prchavé organické látky a ľahké priemyselné chemikálie do vzduchu vylučujú mnoho toxických substancií (formaldehyd, toluén, amoniak atď.). Mali by sme mať na pamäti, že tieto látky môžu byť aj karcinogénne. Škodlivé sú však aj plesne, nesprávna ventilácia ozónu (často vedľajší produkt kancelárskych strojov) alebo nedostatočná filtrácia čerstvého vzduchu. Samozrejme v fajčiarskych priestoroch je situácia ešte ďaleko horšia.

V roku 2002 bolo Svetovou zdravotníckou organizáciou oznámené, že takmer 60 % obyvateľov vyspelých štátov trpí takzvaným Syndrómom nezdravých budov (Sick Building Syndrome), známejším pod skratkou SBS. Symptómy tohto ochorenia sú podráždenie očí a nosa, vyrážky, zvýšená citlivosť kože alebo aj v dlhšom časovom horizonte vznik alergií.

V dnešnom článku som vybrala 8 rastlín čistiacich vzduch , vďaka ktorým by naše dýchanie malo byť jednoduchšie a zdravšie. Čerpala som z oficiálnej štúdie agentúry NASA . Ich prvé výskumy zameriavajúce sa práve na túto problematiku vyšli už v roku 1989 a neskôr boli rozširované.

Tu nájdete odkaz na štúdiu s názvom Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement.



1. Lopatkovec (Spathiphyllum)

Lopatkovec si svojim krásnym a elegantným vzhľadom získa každého, navyše aj začiatočníka poteší, že je zvyknutý na nevľúdne podmienky. Ako jedna z mála izbových rastlín je vhodná aj pre tých, ktorí nemajú na starostlivosť o izbičky veľa času. Miluje vlhkosť, polotieň, ale v zime naopak čo najviac svetla.

Táto tropická rastlina pochádza z Kolumbie, kde môže dosahovať šírku a dĺžku jedného metra. V našich domácich podmienkach ho tvoria kríčky stredného vzrastu. Medzi špicatými listami sa objavujú kvetenstvo v tvare potulky (zveličený listeň obaľujúci kvetenstvo), preto rastlinu nájdete aj pod názvom potulka. Kvety na rastline nájdeme od apríla do septembra, pred ich uschnutím sa ich farba zmení na svetlo zelenú.

Lopatkovec pohlcuje všetky možné škodlivé látky (benzén, formaldehyd, amoniak, toluén aj trichlóretylén). Musíme ale byť opatrní, pretože je toxický, a nie je teda vhodný do domácnosti s deťmi alebo domácimi miláčikmi.

Spathiphyllum Alana

Na našom e-shope nájdete aj panašovaný variant: Spathiphyllum Diamond variegata .

2. Svokrin jazyk (Sansevieria)

Tenura alebo svokrin jazyk má oveľa viac názvov než len tieto dva. Túto izbovku by sme našli rovnako pod pojmy ako hadia rastlina, hadí alebo diablov jazyk, či meč svätého Juraja. Zrejme je ju tak prezývané kvôli vzhľadu jej špicatých, tvrdých a ostrých listov, najtypickejšie zeleno-žlto žíhaných.

Táto rastlina pochádza zo západnej Afriky (rastie v pásme od Nigérie až po Kongo). Je opäť vhodná pre úplných začiatočníkov, pretože je známa svojou nenáročnosťou, dlhovekosťou, záľubou aj pre tienisté priestory a vyžaduje menej časté zalievanie (raz za 2 – 3 týždne).

Pohlcuje formaldehyd, benzén, trichlóretylén aj toluén. Bohužiaľ ani ona nie je vhodná na spolužitie s deťmi alebo miláčikmi, je silne toxická.

Sansevieria trifasciata

Na našom e-shope nájdete aj ďalšie varianty, napr. sansevierie cylindrica , Laurentii alebo Masoniana .

3. Toulitka (Anthurium)

Túlitky môžeme poznať väčšinou ako rezané kvety s výrazne červenou alebo bielou farbou listenu. Na prvý pohľad dokonca môžu vyzerať ako umelo vyrobené z vosku. Nenechajme sa však zmiasť, rod antúrií je tvorený približne 825 rozmanitými druhmi a je najväčší z celej čeľade áronovitých.

Pôvodne pochádza z vlhkých tropických pralesov Južnej a Strednej Ameriky. Na rozdiel od predchádzajúcich je túlitka vhodná skôr pre pokročilejších pestovateľov, pretože je náchylná na napadnutie škodcami (puklice, strapky, červce…). Ide o teplomilnú rastlinu, ktorá je veľmi citlivá na prievan alebo príliš studenú zálievku. Najlepšou polohou kam ju umiestniť je východne orientované okno, neznesie priame slnko.

Táto izbovka absorbuje znečisťujúce látky formaldehyd, toluén, xylén a amoniak. Musíme však byť opatrní, pretože obsahuje látky dráždiace sliznice a je toxická, nie je vhodná k maznáčikom a deťom.

Antúrium clarinervium

4. Dračinec (Dracaena)

Tieto nepravé palmy sú elegantné, nenáročné, dlhoveké a hodia sa do akéhokoľvek interiéru. Ich pôvodné vlasťou sú tropické oblasti Afriky a Ázie, kvôli vysokému počtu druhov sa nachádzajú ale aj na Kanárskych ostrovoch. Najznámejším druhom je Dracaena marginata s dlhými listami, ktoré sa zužujú do špičky.

V domácich podmienkach môže tento dračinec rásť až do výšky troch metrov, musíme však vedieť, ako sa o neho starať. Neznáša prievan a priame svetlo, pretože by sa mu mohli spáliť listy, preto treba dbať na jeho správne umiestnenie. Zároveň miluje kvôli svojej domovine vysokú vlhkosť.

Okrem iného sa môžeme stretnúť aj s druhmi Dracaena fragrans alebo deremensis. Dračinec je teda vhodný aj pre pestovateľov začiatočníkov. Navyše ako bonus pohlcuje benzén, formaldehyd a trichlóretylén, bohužiaľ je toxický.

Na našom e-shope nájdete aj ďalší variant Dracaena marginata Colorama .

5. Aglaonema

Agalonema alebo tiež „spiaca panna“ je vytrvalá bylina z rodu áronovitých obvykle so škvrnitými listami (najčastejšie bielo-zelenými alebo červeno-zelenými). Má drobné kvety a jej plodom sú bobule. Tieto izbovky sú pestované v trópoch alebo subtrópoch, ale najčastejšie sú využité ako skleníkové okrasné rastliny v botanických záhradách.

S kvetmi sa pri tejto izbovej rastline stretneme iba v lete a ich farba je biela alebo žltá. Rastlinka je síce vhodná pre začiatočníkov, ale nesmieme ju zabúdať rosiť, pretože miluje vlhké prostredie. Ako napríklad lopatkovce alebo filodendrony sa vyžíva v polotieni, nemá rada priame svetlo, pretože pri nadmiere svetla jej môžu napádať škodcovia roztočce. Rovnako ako predošlé izbovky nemá rada prievan.

Zo vzduchu nás zbavuje benzénu a formaldehydu, jej listy však obsahujú kyselinu šťaveľovú, a preto je toxická pre psy, mačky a deti pri prípadnom ohryznutí.

Aglaonema Maria

Na našom e-shope nájdete aj ďalšie, farebné varianty, napr. Aglaonema Pincut alebo Prestige .

6. Aloe vera

Myslím, že túto rastlinu ani netreba zdĺhavo predstavovať. Vďaka jej blahodarným účinkom a širokej škále spôsobov využitia sa stala veľmi rozšírenou. Je rastlinou liečivou, hojivou aj okrasnou. Čistý gél z aloe vera je netoxický a je vhodný na aplikáciu na spáleniny, odreniny a drobné poranenia.

Presný pôvod tejto izbovky nie je známy, ale vzhľadom na rozsiahle výskumy sa ako jej domovina udáva Arabský polostrov. Aloe vera je známa svojimi dlhými špicatými listami s ozubenými hranami. Pretože sa jedná o sukulent, problémom pri starostlivosti oň býva preliatie. Odporúča sa zalievať jedenkrát za 3 – 4 týždne. Vhodné je aloe umiestniť na svetlé miesto, potrebuje 8 - 10 hodín svetla denne.

Zo vzduchu aloe vera berie „iba“ benzén a formaldehyd. Napriek tomu, že som už spomínala jej blahodárne účinky, k maznáčikom ani deťom sa nehodí, pretože po jej požití môžu mať zažívacie problémy.

Aloe Vera

7. Fíkus (Ficus)

Fíkus známy aj ako figovník je obľúbenou izbovou drevinou možno aj preto, že sa dá pestovať ako bonsaj – nenechajme sa však zmiasť, niektoré druhy v jeho domovine dorastajú do výšky 30 m, v našich podmienkach dosahujú až 200 cm. Najrozšírenejším druhom je fikus gumový (ficus elastica) a etymologickým rozborom slovenského pomenovania môžeme dôjsť k tomu, že z figovníka sa vyrába guma (guma).

Pochádza z tropických oblastí južnej a juhovýchodnej Ázie. Starostlivosť o neho nie je nijako náročná, pretože nevyžaduje byť priamo pri okne. Dariť sa mu bude dobre aj vo vykúrených bytoch, pretože vďaka svojim kožovitým listom znesie aj vyššiu teplotu, nevadí mu ani suchý vzduch.

Zalievame málo, rovnako ako aloe, pri vhodných podmienkach netrpia chorobami ani škodcami. V interiéri nám poslúži ako prírodná čistička vzduchu, pre miláčikov a deti je škodlivý.

Na našom e-shope nájdete aj ďalšie varianty, napr.Ficus Lyrata , elastica Robusta alebo panašovaný Ficus elastica Tineke .

8. Filodendron (Philodendron)

Táto robustná vytrvalá bylina má na rozdiel od ostatných už spomínaných zaujímavý spôsob života. V tropickej Amerike sa totiž bežne vyskytuje v korunách stromov, na skalách alebo v močiaroch. Rovnako ako u nás sa ale využíva na potešenie oka. Rod zahŕňa asi 500 druhov.

Zaujímavosťou zo života filodendronov je teplota dosiahnutá pri opeľovaní – vedci namerali neuveriteľných 43 °C. V našich podmienkach ako izbovky sú niektoré vhodné na pestovanie pre začiatočníkov, niektoré pre pokročilých, záleží na konkrétnom druhu. Všeobecne by sme však mohli povedať, že milujú vlhkosť a polotieň.

Filodendrony zo vzduchu absorbujú karcinogénny formaldehyd a sú toxické kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej. Preto sa neodporúčajú do domácností s miláčikmi a deťmi.

Philodendron scandens Brasil

Na našom e-shope nájdete aj ďalšie varianty, napr. Philodendron Tortum , Squamiferum alebo zamatový Micans .

Dúfam, že Vás tento článok zaujal a podarilo sa v ňom načrtnúť problematiku SBS, ktorú si podľa môjho názoru veľa ľudí ani neuvedomuje. Myslím, že je v záujme zdravia každého z nás zaobstarať si nejakú tú izbovú rastlinu domov, ale napríklad aj do kancelárie - poteší nielen oko, ale aj zlepší kvalitu vzduchu.

Kristína Kratochvilová

Čo hľadáte?

Košík