👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Monstera k vám domov prinesie kus džungle

Monstery patria medzi jedny z najobľúbenejších izbových rastlín naprieč generáciami. Svoj vrchol obľúbenosti dosiahli najmä v období socializmu, kedy ste ich mohli vidieť v každom hoteli, reštauráciách a čakárňach a mnohokrát išlo o veľmi vyrastené kúsky dosahujúce až niekoľko metrov. Potom však záujem o tieto rastliny opadol. Na výslní sa dostávajú až teraz v posledných rokoch s veľkým záujmom ľudí o izbové rastliny všeobecne a najmä s prívalom panašovaných druhov, ktoré až donedávna nebolo prakticky možné zaobstarať.

Už sám názov „monstera“ napovedá, že sa nejedná o žiadneho drobca. Najznámejší a najrozšírenejší druh Monstera deliciosa známa svojimi obrovskými vykrajovanými a dierovanými listami môže dosahovať až niekoľko metrov a jej listy môžu byť aj cez 1 meter veľké, možno aj preto si získala prezývku „ kráľovná izboviek “. Treba teda podotknúť, že pokiaľ túto rastlinu chcete mať doma, budete ju musieť dopriať dostatok priestoru.

Monstera patrí do rodu rastlín z čeľade áronovitých "aroidy". Prevažne sa jedná o lianovité rastliny s viditeľnými vzdušnými koreňmi a typicky dierovanými a vykrajovanými listami, ale aj medzi monsterami nájdeme druhy, ktoré majú klasické listy bez dier . Čítajú cez 40 druhov a vo voľnej prírode sa vyskytujú prevažne vo vlhkých tropických oblastiach a pralesoch od Mexika po Brazíliu av horských pralesoch Strednej Ameriky. Našli by ste ich ako poloepifyty na kmeňoch stromov, okolo ktorých sa plazia smerom nahor a ich dlhé vzdušné korene získavajú z okolitej vlhkosti živiny a vodu. Medzi monsterami nájdete aj panašované vzácne druhy , o ktorých sme písali v minulom článku.

(trochu) jedovatá izbovka

Rovnako ako ostatné „aroidy“ sú aj všetky monstery jedovaté. Obsahujú šťaveľan vápenatý, ktorý môže spôsobiť pri rozžuvaní bolestivé podráždenie slizníc a tráviaceho traktu. Môže spôsobiť aj opuch, horúčosť, zachrípnutie a sťažené prehĺtanie, avšak nie je smrteľný. Pri požití môže vyvolať zvracanie a slinenie a kŕče v žalúdku. Preto malé deti radšej strážte, keby mali nutkanie žuť list v dosahu, rovnako tak ako domácich miláčikov.

Foto: Monstera adansonii

Ako sa o monsterov starať, aby krásne rástli?

Monstery svojou starostlivosťou nijako prevratne neodradia, zvládne to snáď každý, ale predsa len rovnako ako každá rastlina potrebuje svoje, tak aj monstery potrebujú niektoré dodržanie pravidiel, aby ich rast nebol priemerný, ale skvelý. Všetky druhy monštier vyžadujú pre dobrý rast oporu. Môžete využiť kokosové tyče , prípadne rašeliníkovú tyč pri menších druhoch. V prípade menších druhov, ktoré robia dobrý previs (napr. Monstera adansonii , Monstera siltepecana , Monstera Standleyana ...) môžete nechať aj voľne visieť. U monštier sa tiež odporúča raz za čas listy utrieť vlhkou mäkkou handričkou, aby ste zmyli prach, rastlina potom lepšie dýcha a vstrebáva svetlo. buď môžete použiť jemnú vlhkú handričku alebo napr. vlhčené obrú sky Forestina priamo pre rastliny.

Svetelné podmienky

Monstery preferujú nepriame svetlo, zvládnu aj polotieň a pokiaľ chceme rastlinu pestovať na okne, najvhodnejšie je zvoliť také, ktoré je orientované na západ alebo východ, prípadne severnú stranu, pokiaľ je tam dostatok svetla.

Pri nedostatku svetla sa jej listy nemusia správne tvarovať a rastlina nebude dobre rásť. Okrem toho, že monstera nemusia mať toľko vykrajované listy sa môžu listy aj zmenšovať a nepravidelne deformovať. Monstera nepatrí medzi rastliny, ktoré znášajú plné slnko, hrozí popálenie listov.

Foto: utieranie listov od prachu na listoch monstery

Zálievka

So zálievkou buďte opatrní, hoci monstery milujú zvýšenú vlhkosť a rosenie, často si to ľudia pletú s premokrenou pôdou. Chronickí zalievači teda pozor! Neprelievať! Monstera má rada stále vlhký substrát a pred ďalšou zálievkou nechajte vrchnú časť substrátu preschnúť. V zimných mesiacoch zálievku určite obmedzte.

Pri preliatí by mohlo dôjsť k uhnívaniu koreňov, listy začnú žltnúť a rastlina rýchlo chradne. Pri dlhodobom prelievaní môžete rastlinu aj zahubiť a potom už pomôže len radikálny rez a presadenie aby sa zotavili korene.

"Pri množstve monštier, obzvlášť tých väčších urobíte najlepšie, keď budete zalievať v pravidelnom intervale napr. 1x týždenne rovnakým množstvom vody a odpočítate, za ako dlho vo vašom prostredí "vyschne" než je potreba zálievka ďalšia. Obvykle potom stačí zaliať napríklad každý pondelok dej sa čo dej."

Martin

Vzduch a teplota

Jedná sa o tropickú rastlinu, preto prospieva najlepšie v priestoroch so zvýšenou vlhkosťou . Určite sa jej bude lepšie dariť napr. v chladnejších chodbách, než v prekúrenom panelákovom byte alebo v blízkosti kúrenia. Avšak, to nie je prekážkou, stačí len nájsť najvhodnejšie lokáciu či už je to byt alebo rodinný dom. Pokiaľ máte monsteru v miestach, kde vlhkosť veľmi nemáte, pomôžete jej aj pravidelným rosením listov, ale je to len náhradné riešenie. Pomôcť si tiež môžete domácim zvlhčovačom vzduchu, ktorý vám v miestnosti zdvihne pomerne znateľne vlhkosť.

Pri nedostatku vlhkosti môžu listy zasychať od krajov a celkovo nemusia byť listy príliš vitálne.

„Malý tip! Viete ako spoznáte, že sa čo sa týka vlhkosti rastline darí? Pokiaľ sa jej vzdušné korene začnú objavovať viac a začnú sa ťahať. , aby lapali vlhkosť zo vzduchu."

Martin

Foto: vzdušné korene obopínajúce kokosovú tyč

Vhodný substrát

Monstera veľmi dobre prospieva vo vzdušnejšom humóznom substráte, ktorý dobre prepúšťa vodu. Nami odporúčaný substrát je už miešaný substrát pre aroidy , ako monstera, v ktorom prospieva dobre, ide o namiešanú zmes zeminy, perlitu a kokových lupienkov. Zemina je dobre priedušná a aroidovým rastlinám sa v nej skvele darí. A pokiaľ to s rastlinami nechcete preháňať, môžete použiť bežný substrát pre izbové rastliny s podielom perlitu na prevzdušnenie pôdy zmiešaný napr. s kokosovými lupienkami alebo aj bez nich a na dno kvetináča urobte napr. z keramzitu drenáž. V prípade preliatia voda ča s dotyčne pretečie pod zeminu až na dno a korene neuhnijú . Zároveň celkovo lepšie dýchajú.

Presadzovanie a množenie

Monstera, rovnako ako všetky aroidové izbovky sa množia veľmi dobre. Všetky druhy monštier vytvára tzv. vzdušné korene pri každom liste tzn. že stačí rastlinu jednoducho narezať rezom so vzdušným koreňom s 2 -3 li s tými, za čas z neho začnú pučať ďalšie listy. Rezeň potom postačí nechať nejakú dobu v čistej vode než pustí nové korene zo vzdušných korienkov alebo ho môžete umiestniť do vlhkého rašeliníka , ktorý je priamo určený pre zrýchlený spôsob zakoreňovania rastlín. Dôležité je, aby boli vzdušné korienky ponorené vo vode alebo v rašeliníku, pretože práve z nich ro tlina zakorenia.

Monstery presádzame až vtedy, keď rastlina obsiahne celý kvetináč koreňový systém. Obvykle to býva cca 1x za 2 roky. U menších a drobných druhov to môže byť za kratšiu dobu, záleží aj na podmienkach. Presádzanie rastlín odporúčame robiť najmä na jar (marec - apríl) kedy rastlina začína viac rásť a pri tej príležitosti ju môžete dopriať aj nový substrát plný živín.

Foto: rašiaci kvet u Monstery deliciosa vo voľnej prírode

A čo ten kvet?

Monstera samozrejme nepatrí medzi kvitnúce izbovky, ale predsa len kvitne :) Podobne ako u alokázií a zamioculcasov aj monstera môže vytvoriť potulkový kvet, ktorý je dokonca v prípade monštier jedlý. Avšak o požití a spôsobe využitia kvetu radšej naštudujte ďalšie informácie.

Najčastejšie monstery u nás doma

Ako sa píše na začiatku, medzi TOP 1 sa radí Monstera deliciosa , ktorú pozná skoro každý. Za všimnutie stojí jej menšia sesternica Rhaphidophora tetrasperma známa pod názvom Monstera minima . Ide o drobnejšiu rastlinu a je viac vhodná do kompaktnejších previsov alebo do menších bytov. Je tiež netradičnou a zaujímavou voľbou pre tvorbu kokedamy (machové gule)

Veľmi obľúbenou, tiež drobnejšou svojim vzrastom a listami, je Monstera adansonii pod známym názvom Monstera Monkey mask , ktoré sa u nás nepovie inak ako „opička“. Aj tá je zaujímavou voľbou pre kokedamu. Jej nie príliš vzdialený súrodenec je Monstera Obliqua , jedná sa o druh, ktorý je veľmi často zle zamieňaný práve s adansonii, pretože na prvý pohľad môže vyzerať rovnako, bohužiaľ sa ale jedná o raritnejší druh, ktorý je tu veľmi zle na zohnanie a rozdiel u týchto dvoch druhov je v tom, že Monstera Obliqua má na rozdiel od adansonii ešte viac dierované listy a jej listy sú tenké takmer ako papier.

Veľmi zaujímavým a tiež zberateľským kúskom je Monstera Dubia . Ide o druh, ktorý na prvý pohľad môže pripomínať šplhavnice, napr. Scindapsus. Avšak ide o monsteru a to veľmi šplhavú. Potrebuje k svojmu rastu oporu, preto sa väčšinou predáva na drevenom klátiku, ku ktorému sa doslova pricucne.

Medzi ďalšími dostupnými monsterami, ktoré pre zmenu nemajú vykrajované listy radíme napr. Monsteru Karstenianum , ktorá má mierne vrúbkaté listy skôr do tvaru hrubého šípu. Menej známym druhom, ktorý u nás tak častým nie je Monstera Siltepecana , ktorá tiež nemá vykrajované listy, má drobnejšie listy a podobne ako šplhavnica vám môže urobiť časom veľmi hustý previs. V neposlednom rade Monstera Standleyana , ktorá sa radí medzi panašované druhy, predtým sa označovala ako Philodendon cobra , ale dnes je oficiálne zaradená medzi monsterami. Má veľmi tmavo zelené úzke listy s bielym panašovaním av závesných kvetináčoch alebo na oporách vyzerá veľmi zaujímavo.

Foto: Monstera Thai Constellation

A keď už sme u tých panašovaných druhov, tak najznámejším a zároveň najobľúbenejším druhom je bezpochyby Monstera Albo deliciosa . Jej vzhľad unikátny a jej starostlivosť sa v niektorých ohľadoch môže od bežných monštier líšiť. Odporúčame v prípade obstarania radšej naštudovať pravidlá pre panašované rastliny. Druhú panašovanú monsteru už toľko ľudí nepozná, ale milovníci monštier určite vedia, že ide práve o Monsteri Thai Constellation , ktorá je medzi monsterami veľkou raritou a tiež sa jedná o jednu z najdrahších rastlín súčasnosti. Niektorí kupci ju môžu predávať aj za takmer 20 000 korún. V poslednej dobe sa tiež veľmi rozširuje povedomie o Monstere adansonii variegata , ktorá sa tiež radí medzi veľmi drahé a veľmi zle dostupné druhy.

Kus džungle pre všetkých

Monstery sú bezpochyby zaujímavé, niekto si ich zamiluje, druhý ich neznáša. Faktom ale je, že snáď všetky druhy už na prvý pohľad vzbudzujú tropickú dažďovú atmosféru a hodia sa skoro do každého domáceho prostredia. Kto má doma monsteru, akoby sa aspoň trochu ocitol v pralese :)

Máte k monštrám otázku? Neviete si rady s pestovaním? Máte pocit, že robíte všetko správne a napriek tomu vám monstera chradne? Využite náš rastlinný support a napíšte nám na online chat alebo na sociálnych sieťach.

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík