👉 Guarantee of safe shipping and hassle-free returns 👈

💚 Philodendron Pink Princess Marble FREE with purchase over 700,- Kč 💚

Riasokoule - izbovka žijúca vo vode

Máte pocit, že sa s rastlinami nemôžete maznať? Riasokoule vás presvedčia o opaku! Táto neobvyklá a fascinujúca rastlina sa priamo ponúka na to, aby ste ju jemne prepadli v ruke.

riasogule

Čo je Riasokoule?

Riasokoule ( Aegagropila linnaei ), známa tiež ako "Marimo" v Japonsku, je zvláštny druh sladkovodnej riasy, ktorý vytvára charakteristické okrúhle gule. Pochádza z chladnejších oblastí severnej pologule, ako je Japonsko, Island, Škótsko alebo Estónsko. Jej neobvyklý vzhľad a nenáročnosť z nej robia populárnu rastlinu do akvárií alebo sklenených nádob.

Navyše je to rastlina s dlhovekosťou - môže žiť až 100 rokov! Rastie veľmi pomaly, obvykle iba o 5 mm za rok, ale práve jej pomalý rast z nej robí stabilného a stáleho spoločníka.

Ako sa o riasokouli starať?

Starostlivosť o riasokouli je úplne jednoduchá, takže je ideálna nielen pre začiatočníkov, ale aj pre skúsených pestovateľov. Navyše je netoxická a úplne bezpečná pre zvieratá, takže ju možno bez obáv umiestniť do akvárií s rybkami alebo inými vodnými živočíchmi.

Riasokoule vyžadujú chladnú, čistú vodu a svetlé, nepriame svetlo. Zmena vody by mala prebiehať aspoň raz týždenne a je potrebné sa vyhnúť priamemu slnku, ktoré by mohlo rastlinu spáliť. Potrebujú občasné pomaznanie v ruke. Premiešajte ich tak, aby sa udržoval ich okrúhly tvar, pretože priamy kontakt s dnom nádoby môže spôsobiť hnednutie alebo jej rozpad.

riasogule

Čo môže riasokouli trápiť?

Hnednutie - pokiaľ riasokoule začne hnednúť, môže to byť spôsobené prílišným slnečným svetlom alebo nedostatkom pohybu. Otáčajte ju pravidelne, aby sa udržoval jej rovnomerný tvar.

Pomalý rast - Riasokoule rastie veľmi pomaly, takže pokiaľ nevidíte zmeny, nepanikárte. Skontrolujte teplotu a čistotu vody a buďte trpezliví.

Rozpad - Ak sa riasokoule začne rozpadať, môže to byť spôsobené nedostatkom pohybu. Zozbierajte časti, vytvarujte z nich opäť guľu a použite gumičku, aby držala tvar, kým riasa opäť nezrastie.

Symbol šťastia

V Japonsku je riasoguľa známa ako symbol šťastia, lásky a prosperity. Ľudia ju často darujú ako talizman pre dlhovekosť a dobrý osud. Ak hľadáte niečo netradičné a krásne do svojho domova alebo akvária, riasokoule je skvelou voľbou.

A čo vy, máte už svoju vlastnú riasokouli?

What are you looking for?

Your cart