👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Záhradka v skle

Vytvoriť si doma z rastlín krásnu zelenú oázu pokoja je snáď sen každého milovníka izboviek. Pokiaľ už vám ale bežné pestovanie rastlín nestačí, môžete si skúsiť vyrobiť vlastnú minizáhradku v pohári. Takýto malý ekosystém žije vlastným životom, a pokiaľ do neho zvolíte vhodné rastliny, je veľmi nenáročný na starostlivosť. Kúzelná záhradka v skle je skvelý estetický doplnok do moderného interiéru, ale veľmi obľúbený bol už vo viktoriánskom Anglicku, kde bolo možné vidieť snáď vo všetkých luxusných salónikoch. Domáca minizáhradka určite dobre poslúži aj ako zaujímavý darček, ktorý pre niekoho vlastnoručne vyrobíte.

Terária pre rastliny (niekedy tiež nazývané florária) vyzerajú skvele nielen jednotlivo stojace, ale aj v skupine, kde sa môžete pohrať s odlišnými veľkosťami alebo štýlmi nádob. Môžete si zaobstarať pohár priamo určený na osadenie, napr. zo sklenených tabuliek spojených kovovým lemom, rovnako tak dobre ale poslúži obyčajný kuchynský džbán, váza, stará lekárnická fľaša alebo okrúhle akvária. (Pozor! V týchto by sa nemali správať rybičky! Takže ich z nich s pokojným svedomím presuňte do vhodnejšieho akvária a okrúhle si vysádzajte rastlinami.) Ak zvolíte nádobu s užším uzáverom, možno si pri umiestňovaní rastlín budete musieť pomôcť dlhou pinzetou, jedálenskými paličkami alebo iným vhodným náradím, možno to tiež bude potrebovať viac zručnosti, ale výsledný efekt vám potom všetky ťažkosti vynahradí! S finálnym dozdobením takejto záhradky sa môžete naozaj vyhrať. Na ozdobu sa dajú použiť mušličky, šnečí ulity, vetvičky, šišky, fantázii sa medze nekladú. Dokonca môžete záhradku vyrobiť pre deti alebo rovno s nimi, a vytvoriť tak džungľu pre ich malé plastové zvieratká. Dievčatká určite ocenia aj vília záhradku s malou bábikou alebo vílim domčekom.

Ak ste sa práve rozhodli, že si takú domácu minizáhradku skúsite podľa nášho návodu vyrobiť, zamyslite sa ešte nad týmito otázkami:

  • Otvorené terárium, aerárium alebo zatvorené terárium?
  • Terárium umiestnené na slnku alebo v polotieni?

Podľa týchto kritérií sa pochopiteľne odvíja výber vhodných rastlín. Pre prehľadnosť sa teraz zameriame na každý typ terária zvlášť. Všeobecne ale platí, že je lepšie voliť také rastliny, ktoré nebudete musieť často presádzať kvôli ich bujnému rastu alebo také, ktoré by potom kvôli svojej veľkosti neprimerane zaplnili celý priestor. Ak to teda práve nie je váš cieľ! Nevyzerá vôbec zle, keď zvolíte jednu rastlinu, ktorá bude v aranžmánoch dominantná a bude visieť alebo presahovať von.


Otvorené suchomilné terárium a aerárium

V tomto type terárií budú prospievať suchomilné rastliny, ktoré vyžadujú menšiu porciu zálievky a lepšie prúdenie vzduchu. Na takú domácu púštnu záhradku vám bude stačiť aj obyčajná terakotová/hlinená podmiska, ktorá je zvnútra glazovaná (aby vlhkosť nepresiakla). V tomto konkrétnom prípade nie je potrebné dávať na dno drenážnu vrstvu (pretože podmisky bývajú dosť nízke/málo hlboké), len na to nezabúdajte pri zálievke a pokiaľ zvolíte odporúčané kaktusy a sukulenty, zalievajte naozaj len sporadicky a umiestnite hotovú minizáhradku na dostatočne osvetlené aj na priame slnko.

Výrobu takého terária si teraz ukážeme v nasledujúcich bodoch:

1) Pokiaľ si vyberiete väčšie terárium, na dno dajte určite drenážnu vrstvu z kamienkov či keramzitu, aby korene suchomilných rastlín nestáli vo vode. Túto vrstvu potom zasypte pieskom, aby ste vyplnili medzery medzi kamienkami.

2) Potom pridajte vrstvu substrátu, v ktorej budú rastliny zasadené. Rozmyslite sa, či z pohľadovej strany chcete substrát vidieť alebo nie. V prvom prípade je to málinko jednoduchšie a môžete rovno pridať vrstvu substrátu po celom povrchu vašej nádoby. Ako docieliť to, aby substrát nebol vidieť, si vysvetlíme nižšie.

3) Ďalším krokom je očistenie koreňového balu zvolenej rastliny a jej zasadenie.

4) Nakoniec zasypte povrch drobnými kamienkami, môžete pridať niekoľko kamienkov, mušličiek, čokoľvek sa vám bude páčiť.

Ak sa vám páči viac ‚púštny' typ minizáhradky a vybrali ste si sklenenú nádobu, v ktorej sú všetky časti vidieť, dbajte na to, aby substrát nepresvital medzi kamienkami. Ponechajte ho teda len v strednej časti nádoby. To docielite tak, že na dno vami zvolenej nádoby nasypete vrstvu štrku, ktorý zasypete pieskom, aby sa zaplnili medzery medzi kamienkami. Doprostred potom navrstvite trochu substrátu do menšieho kopčeka, ktorý obrovnáte po stranách nádoby kamienkami a diery medzi nimi opäť vyplníte pieskom. Potom už len dosypávajte substrát a zasaďte rastliny. Nakoniec si opäť skrášlite povrch aranžmánov okruhliakmi, ďalším štrkom, atď.

Vhodné rastliny do suchomilného terária:

  • všelijaké druhy sukulentov a kaktusov
  • drobné druhy rodu Crassula (hrubice)
  • druhy rodu Haworthia (havortie)
  • Echiveria (dužička)
  • druhy rodu Peperomia (peprinec)
  • drobné druhy rodu Sanseveria (svokrin jazyk, tenura)
  • vzdušné rastliny Tillandsie – tie dokonca nemusíte sadiť, žijú totiž iba zo vzdušnej vlhkosti. Stačí ich teda niekam zavesiť, umiestniť na podstavec, do misky alebo im dopriať vlastné závesné aerárium, v ktorom vyzerajú úplne dokonale – presvedčte sa sami!


Zavreté alebo vlhkomilné terárium

Zatvorené terária si dokážu vytvoriť vlastný kolobeh vody, čo znamená, že prakticky nepotrebujú našu starostlivosť, ale starajú sa o seba samého. Je vhodné im ale raz za čas dopriať výmenu vzduchu a doplnenie vody, treba raz za 2-3 týždne otvoríme veko, necháme aspoň 20 minút vyvetrať, potom môžeme rastliny trochu zaliať alebo postriekať rozprašovačom a opäť uzavrieť. Z tohto dôvodu sa tu bude dariť rastlinám, ktoré profitujú z vyššej vzdušnej vlhkosti a stále mierne vlhkej zeminy. Keď zvolíte otvorené terárium, musíte iba myslieť na to, aby ste rastliny a substrát častejšie rosili.

Ako si také vlhkomilné terárium vyrobiť?

1) Začneme opäť drenážnou vrstvou z kamienkov alebo keramzitu. To, že majú rastliny rady vlhkosť, ešte neznamená, že ich korene budú sedieť vo vode! Tomu sa vyvarujeme práve touto prvou drenážnou vrstvou.

2) Do tejto vrstvy (alebo na ňu) môžeme pridať aj trochu dreveného uhlia, ktoré do seba vsiakne prípadnú zvyškovú vodu, ktorá by inak stála na dne nádoby, a tým znižuje vznik prípadných plesní.

3) Na túto vrstvu príde substrát, do neho rastliny a nakoniec môžeme na povrch naaranžovať mach, šišky, kôru, rôzne drievka atď.

Lepšie sa pri vysádzaní rastlín pracuje so suchým substrátom, nelepia sa steny nádoby, a keď potom budete na záver rastliny očisťovať rozprašovačom, nestane sa vám, že by ste si substrát zbytočne premokrili. Aj steny nádoby očistite od všetkých zvyškov zeminy, prachu alebo machu, aby k rastlinám dovnútra cez sklá prenikal dostatok potrebného svetla.

Vlhkomilné terárium umiestnite tam, kam nesvietia priame slnečné lúče, podľa zvolených druhov rastlín môže prosperovať aj v polotieni.

Vhodné rastliny do vlhkomilného terária:

  • Menšie druhy papradí ( Asplenium , Asparagus , Nephrolepis – ľadviník, Adianthum – netík)
  • Hedera (brečtan)
  • Fittonia (fitónia)
  • Tradescantia (vodenky/podienky)
  • Aechmea

Určite vám odporúčam skúsiť si vyrobiť vlastné terárium. Na následnú starostlivosť sú naozaj nenáročné a výsledným efektom sa môžete kochať mnoho rokov! Je úžasné pozorovať ten maličký svet v pohári. Prajem vám, nech sa vám podarí vytvoriť minizáhradku podľa vašich predstáv a nech vám prináša veľa radosti.

Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík