👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Izby vhodné do závesných kvetináčov

Závesné kvetináče a predovšetkým macramé závesy na rastliny sa opäť vracajú na výslnie, jedná sa totiž o zaujímavý a praktický interiérový doplnok. Zavesiť môžete rastliny priamo v špeciálnom obale na kvetináč, ako napríklad v našom kvetináč aj Charlie či Patt , môžete si tiež vyrobiť macramé záves pomocou nášho návodu tu alebo si vyrobiť rovnú závesnú poličku. Na nej môžu byť rastliny vidieť aj zhora, preto sa na ňu hodia aj tie druhy, ktoré nie sú previsnuté (podobne ako keď vyrobíte dostatočne dlhý záves). Inak ale platí, že do závesných kvetináčov sa najviac hodia rastliny, ktoré tak dajú vyniknúť svojim previsnutým stonkám alebo bohatému vetveniu.

Do kvetináčov v závese môžete zasadiť jeden alebo viac druhov rastlín (ak majú rovnaké alebo veľmi podobné nároky), a vytvárať tak rôznorodé kompozície. Pre nápadnejší vzhľad môžete zavesiť niekoľko kvetináčov vedľa seba napríklad asymetricky v rôznych výškach. Skvele tiež vyzerajú v priestore zavesené kokedamy, čo je špeciálny spôsob obalenia koreňového balu rastliny machom a následne povrázkom.
Závesy môžete pripevniť klasicky do stropu alebo takto upevniť tyč či očistenú pevnú vetvu, na ktorej potom visia závesy s rastlinami. Tento spôsob zavesenia je stále častejšie vidieť v moderných urban jungle interiéroch a aj u nás v kamennej predajni - príďte sa presvedčiť na vlastné oči!
Pri výbere vhodnej rastliny do závesného kvetináča sa orientujte podľa podmienok, ktoré sa daným umiestnením rastline vytvoria.

Rastliny na veľmi svetlé miesta

Pokiaľ bude rastlina visieť v blízkosti okna alebo dokonca na priamom slnečnom svetle, zvoľte také druhy, ktoré to vyžadujú. Výborne sa tu hodia rôzne druhy svietnikov ( Ceropegia ), napríklad Ceropegia woodii ‚String of hearts' , ktorého srdiečkovité listy a tenké stonky budú ozdobou každého interiéru. Pri správnej starostlivosti rastie rýchlym tempom.

Ceropegia woodii

Svietnik Ceropegia Linearis ‚String of needles' je roztomilý druh s úzkymi špicatými lístkami, ktoré tvarom pripomínajú ihlice, v kvetináči pôsobia ľahkým vzdušným dojmom.

Určite nešliapnete vedľa ani s vodenkou ( Tradescantia ), rastie veľmi rýchlo a je k dostaniu v niekoľkých krásne farebných variantoch. V závese na svetlom mieste určite urobí parádu aj starček Senecio rowleyanus ‚String of pearls' , ktorý sa pýši dužinatými listami v tvare guličiek.

Bezkonkurenčná previsnutá rastlina na slnečné stanovište je aj Sedum burrito .

Sedum Burrito


Rastliny na stredne svetlé miesta

Nasledujúcim druhom rastlín sa bude dariť na miestach, kde je dostatok svetla, ale nedosiahnu tam priame slnečné lúče. Aj tu platí, že v závesných kvetináčoch vyniknú druhy, ktoré majú previsnuté stonky či inak priestorovo výraznú štruktúru. Ako napríklad veľmi zaujímavá a preslávená Pilea peperomioides . Hovorí sa, že vám táto rastlina prinesie bohatstvo a šťastie. Určite ale prinesie aj skvelý dizajnový prvok do vášho interiéru.

Pilea peperomioides

Výborne sa do závesov hodia aj varianty druhu Hoya . Slovensky sa im hovorí voskovky, kvôli ich lesklým pevným listom. Radí sa medzi rýchlo rastúce rastliny, a pokiaľ ju nebudete prelievať (čo naozaj nemá rada), ale necháte substrát medzi zálievkami trochu preschnúť, odmení sa vám aj nasadením voňavých kvetov. Tie vyzerajú v závesných kvetináčoch obzvlášť krásne!

Hoya carnosa Tricolor

Obľúbené rastliny druhu Peperomia bývajú tiež krásne výrazné v závesných kvetináčoch. Sú nenáročné na pestovanie a parádu urobia druhy previsnuté aj neprevislé. Varianty druhu Aglaonema tiež nepotrebujú nijako zvláštnu starostlivosť a pretože mávajú bohaté olistenie, budú výrazným doplnkom do tohto typu kvetináčov.


Rastliny na málo svetlé miesta

Rýchlo rastúce popínavé rastliny, ktoré sa perfektne hodia aj do závesných kvetináčov, sú rastliny z trojice druhov epipremnum, philodendron a scindapsus. Nenáročné druhy, ktoré vytvárajú dlhé šľahúne a čoskoro obrastú celý kvetináč. Vystačí si aj v polotieni, avšak platí, že čím viac vyfarbený druh, tým viac svetla potrebuje. Keď ich nebudete prelievať, a medzi jednotlivými zálievkami necháte substrát mierne vyschnúť, určite budú spokojné. Občasné rosenie je už len bonusom, ktorý radi uvítajú na prilepšenú. Sú to stálice vo svete závesných kvetináčov, ale právom! Určite nebudete ľutovať, keď to s nimi tiež skúsite.

Philodendron scandens Brasil

Epipremnum aureum Marble Queen

Vyrobiť si vlastný macramé záves na kvetináč a vybrať si do neho tú pravú rastlinu nie je určite nič ťažké. Nebojte sa experimentovať a skúšať, čo sa vám bude najviac páčiť a hodiť na vami vybrané konkrétne miesto v interiéri. Rastliny môžete ľubovoľne vymieňať a striedať, dajte si akurát pozor pri manipulácii a vyberaní rastliny zo závesu na zlomenie listov alebo stoniek.

Verím, že si z našej ponuky vyberiete tie pravé rastliny!

Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík