👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Fuj! Pleseň na substráte a ako ju odstrániť


Pleseň na substráte je nepríjemným, avšak riešiteľným problémom , ktorý sa často vyskytuje v našich domovoch, ale aj kancelárií, najmä v zimných mesiacoch , kedy je vlhkosť vzduchu v miestnostiach vyššia z nedostatočnej ventilácie.
Tieto podmienky sú ideálne pre rast plesní, ktoré môžu mať negatívne dopady nielen na estetiku a zdravie izbových rastlín, ale tiež môžu predstavovať riziko pre zdravie ľudí a domácich maznáčikov, najmä ak sú alergickí na plesne.


Ako spoznáte, že sa na vašom substráte zabývala pleseň?

Ples eň na substráte možno spoznať podľa niekoľkých charakteristických znakov.
Obvykle sa na povrchu substrátu začne vytvárať biely , šedý alebo niekedy zelenkavý povlak . Tento povlak môže mať vzhľad prachového, plesnivého alebo pavučinového nánosu.
Zhluky plesní: Okrem rozsiahleho povlaku môžete na substráte pozorovať aj jednotlivé škvrny alebo zhluky plesne, ktoré sú obvykle biele, zelené, čierne alebo ružové.
Zápach: Pleseň môže že spôsobiť, že z postihnutého substrátu bude vychádzať nepríjemný zápach, často popisovaný ako zatuchnutý alebo zemitý.
Aby ste sa plesne zbavili a predišli jej ďalšiemu šíreniu, tu sú niektoré odporúčané kroky:

1. Optimalizujte zalievanie :

Redukujte množstvo vody počas zimných mesiacov, kedy rastliny často vstupujú do obdobia dormancie. Zalievajte až po vyschnutí vrchnej vrstvy substrátu.

2. Vylepšite cirkuláciu vzduchu :

Umiestnite rastliny tak, aby bol medzi nimi dostatok priestoru a aby boli v oblastiach s dobrou cirkuláciou vzduchu. Nezabúdajte pravidelne vetrať, aby sa znížila vlhkosť v miestnosti.

3. Odstráňte povlak z plesne :

Nežiaducu vrstvu plesne odstráňte z povrchu substrátu, použite nôž alebo iný nástroj (napríklad aj vidličku alebo čínske paličky ) a prekyprite povrch, aby sa zlepšila cirkulácia vzduchu v substráte.

4. Použite fungicídy :

V prípade, že pleseň je rozšírená, môžete použiť fungicíd. Vyberte si prípravok, ktorý je bezpečný a šetrný k životnému prostrediu.

Eko tip!

Zasypte na pôdu trochu mletej škorice. Keď odstránite iba hornú vrstvu pôdy, je vhodné ju ľahko posypať mletou škoricou . Škorica obsahuje cinnamaldehyd , látku, ktorá jej dodáva charakteristickú chuť a vôňu, a zároveň pôsobí ako efektívny prírodný fungicíd , čím bráni ďalšiemu šíreniu hubových infekcií a plesní. Nie je nutné používať škoricu vo veľkom množstve; malé množstvo postačí .

Hoci niektoré zdroje môžu navrhovať využitie octu , odporúča sa toto riešenie radšej obmedziť, pretože hoci ocot môže efektívne ničiť plesne, môže tiež poškodiť koreňový systém vašich rastlín .

5. Presadenie :

V extrémnych prípadoch, keď pleseň výrazne poškodila substrát, môže byť nutné rastlinu presadiť do nového, čistého substrátu. V zimných mesiacoch buďte pri presadení rastlín opatrní a zbytočne rastlinu po presadení nestresujte , napríklad tým, že ju presuniete na iné prostredie.

6. Zvýšte svetlo :

Uistite sa, že rastliny dostávajú dostatok svetla, najmä v zime, keď sú dni kratšie a slnečný svit menej intenzívne. Pri boji s plesňou je dôležité prijať komplexný prístup , ktorý zahŕňa nielen okamžité ošetrenie postihnutých rastlín, ale aj zmeny v starostlivosti o rastliny a vnútornom prostredí, aby sa podmienky pre rast plesní minimalizovali.



Okrem už spomínaných krokov, ako je optimalizácia zalievania, vylepšenia cirkulácie vzduchu, odstránenie plesne, použitie fungicídov, presadenie a zvýšenie svetla, je dôležité tiež pravidelne kontrolovať rastliny pre prípadné známky problémov a rýchlo reagovať na akékoľvek zmeny .

Rovnako je užitočné používať kvalitný a prevzdušnený substrát . Keď odstraňujeme pleseň zo substrátu, treba byť šetrný, ale dôkladný . Kontaminovaný materiál by mal byť starostlivo odstránený a ihneď zlikvidovaný, aby sa zabránilo šíreniu spor . Pri likvidácii týchto materiálov je dôležité nepoužívať kompost, pretože by to mohlo problém iba zvýšiť.

Dezinfekcia nástrojov a pracovných plôch po odstránení plesne je tiež nevyhnutná. To môže zahŕňať použitie dezinfekčných prostriedkov, ktoré sú bezpečné pre vás aj vaše rastliny.

Pamätajte, že prevencia je kľúčová , a udržanie zdravého prostredia pre vaše rastliny môže pomôcť nielen predchádzať problémom s plesňami, ale aj celkovo podporovať ich rast a vitalitu. V prípade, že sa pleseň objaví, je dôležité konať rýchlo a dôsledne , aby sa zabránilo jej ďalšiemu šíreniu a negatívnym dopadom na rastliny aj okolité prostredie.
Nebojte sa, jar sa blíži as tým aj teplejšie počasie as tým aj značný úbytok plesní u vašich rastlín.

Trápi vás pri rastline iný problém? Zverte sa nám s ním v našej Facebook skupine: Rastlinné fórum DMP .

Viac zaujímavostí o javoch spojených s pestovaním izbových rastlín sa dozviete v našej knihe Daj mi izbovku .

Čo hľadáte?

Košík