👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

6 tipov, ako zvládnuť zimné obdobie bez straty kvietku – a to doslova

S príchodom zimy sa zmenia životné podmienky v bytoch a domoch, a to pocítime nielen my ľudia, ale aj naše izbové rastliny. Množstvo denného svetla dramaticky ubudne, vďaka kúreniu sa zníži vzdušná vlhkosť, a pokiaľ máte rastliny pri okne, ktoré dostatočne netesnia, máte hneď zarobené na problémy. Suché a skrútené listy či ich okraje alebo dokonca opadávajúce listy a uhnívajúce stonky… Znie to ako horor? A čo potom každodenné odrovnávanie kvetov zo zaplneného okenného parapetu, keď chcete v miestnosti na chvíľu vyvetrať! Ak je jar v nedohľadne a stále sa strachujete, ktorá vaša ďalšia izbovka bude bojovať o život, máme pre vás pár tipov v nasledujúcom článku. Dozviete sa, čo je vlastne potrebné na to, aby boli izbové rastliny v zime spokojné a čomu sa naopak vyhnúť.

1. Svetelné podmienky

Rastliny, ktoré majú rady dostatok svetla, musíme počas zimy presunúť čo najbližšie k oknám , prípadne im dopriať špeciálne osvetlenie tzv. grow light . Určite tiež neuškodí umyť okná od prachu a nečistôt, aby priechodu svetla nič nebránilo, a tiež raz za čas utrieť alebo osprchovať listy rastlín, aby mohli svetlo bez problémov prijať. Rastlinám tiež prospieva, a to nielen v zime, keď ich budeme spoločne s ich kvetináčom pravidelne otáčať. Postačí o 10 ° - 30 °, aby si mohli na novú pozíciu zvyknúť a neboli nerovnomerne vytiahnuté za svetlom. O svetelných podmienkach podrobnejšie tu .

2. Prievan

Rastliny na okenných parapetoch sú len časťou úspechu. Ak máte staršie okná, ktoré zle tesnia , mohli by tak rastliny byť stále vystavené prievanu alebo nízkym teplotám. Myslite na to a skúste okná lepšie utesniť. Mnoho druhov izbových rastlín je pôvodom z tropických oblastí, a na chladné obdobie teda nemôžu byť pripravené. To platí aj pri vetraní – najlepšie je izbovky z okien odrovnať do bezpečnej vzdialenosti a až potom pustiť dovnútra mrazivý čerstvý vzduch. Nezabúdajte na to ani pri nákupe nových rastlín a dostatočne ich pri prevoze ochráňte !

Naopak, mierny pohyb vzduchu okolo rastlín je žiaduce zachovať. Môžete to vyriešiť napríklad obstaraním ventilátora.

3. Vzdušná vlhkosť

Suchý vzduch v interiéri neprospieva ani nám ani našich rastlinám. Skvelým doplnkom pre obe strany je zvlhčovač vzduchu, vďaka ktorému môžeme udržiavať vlhkosť ideálne v rozmedzí 45 - 60% . Rastlinám tiež pomôže, keď ich na ich stanovištiach zoskupíme a dáme im do podmiesiek keramzit/kamienky s vodou (postačia aj obyčajné poháre s vodou), z ktorých sa bude voda zvoľna odparovať, a zvyšovať tak vlhkosť v bezprostrednom okolí rastlín . Môžete skúsiť rastliny aj rosiť, ale pozor na hnilobu listov.

4. Zálievka

Kvôli tomu, že má v zime mnoho rastlín vegetačný pokoj a nerastú, nepotrebujú toľko vody . Tiež tým, že sú kratšie dni, rastlina ani nestihne nadmieru vody využiť, jej substrát bude stále vlhký a začne uhnívať . Frekvenciu zalievania teda musíme znížiť, prípadne len strážiť rastliny, ktoré sú zasadené v terakotovom kvetináči (vďaka nemu koreňový bal viac presychá a rastlina bude potrebovať o niečo viac vody ako napr. v keramike alebo plaste). Nezabúdajte tiež zalievať odstátou vodou izbové teploty , ako napokon celý rok!

Od neskorej jesene do začiatku jari ani nebude potrebné rastliny hnojiť, iba môžete ľahko hnojiť tie, ktoré vyložene stále rastú (napr. niektoré druhy peperomií, pothosy (šplhavnice), philodendrony). Rastline by to mohlo dokonca ublížiť, nadbytok živín totiž dokáže spáliť korene.

5. Škodcovia

V zime sa bohužiaľ škodcom darí viac ako obvykle. Je vhodné izbovky častejšie prezerať , nebojte si vziať na pomoc baterku (áno, pokojne aj počas dňa) a skontrolovať detailne listy aj stonky každej rastliny. Pokiaľ nájdete známky napadnutia škodcami, rastlinu ošetrite (podľa druhu škodcu) a dajte do karantény ďaleko od ostatných rastlín, aby sa nákaza nešírila. Pokiaľ vás trápia napr. lietajúce mušky z kvetináčov, prečítajte si o ich zbavení tu .

6. Špeciálne druhy rastlín

Niektoré druhy izbových rastlín majú cez zimu zvláštne nároky. Napríklad kaktusy a sukulenty je potrebné zimovať v suchom substráte bez akejkoľvek zálievky a pri teplotách okolo 10 °C. Niektoré palmy vyžadujú aj chladnejšie prostredie. Vždy záleží na konkrétnom druhu, preto si treba zistiť aspoň základné informácie o danej rastline.

Tip:

Cez zimu nie je vhodné rastliny presádzať (pokiaľ nie sú vyložene v zlom alebo premokrenom substráte) a ani ich množiť pomocou rezňov (zakorenenie trvá dlhšie a materskú rastlinu môže mnoho rezňov v zime zbytočne vyčerpať). Lepšie je s týmito činnosťami počkať až na jar.

A hlavne! Myslite na to, že každá zima raz skončí a rastlinky budú zjari zase plné sily. Niekedy bohužiaľ aj napriek všetkej starostlivosti niektoré listy opadajú, pretože rastlina nezvládne v zimnom období uživiť všetky. Alebo nedaj bože celá rastlina neprežije… Ale to treba zase dôvod zaobstarať ďalší, pretože chybami sa človek učí a čím viac izboviek, tým viac skúseností, no nie?

Izby všetkým!

Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík