👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Brr! Čo robiť s izbami v zime?

Zimné mesiace môžu byť pre izbové rastliny stresujúce. Nedostatok prirodzeného svetla, suchý vzduch od kúrenia a znížený prísun živín môžu viesť k oslabeniu rastlín. Teraz je čas vykonať starostlivú inšpekciu každej rastliny. Pozrite sa na farbu listov, prítomnosť neobvyklých škvŕn alebo známky škodcov. Nezabudnite skontrolovať aj koreňový systém – niekedy je škodca alebo problém skrytý v substráte. Vykonanie tejto "generálnej prehliadky" vám umožní identifikovať a riešiť akékoľvek problémy skôr, než sa stihnú rozvinúť do vážnejších problémov.

Svetlo

Rastliny majte v zimnom období vo svetlejších častiach vášho domova, cez zimu nemajú taký prísun, aký by si priali. Pokiaľ hľadáte vychytávku, nebojte sa siahnuť po umelom osvetlení špeciálnom pre rast rastlín. Viac o svetle sa dočítate v našom článku tu . Na jar rastliny môžete zase presunúť ďalej, aby ste sa vyhli priamym slnečným lúčom, ktoré by ich mohli poškodiť .

Hnojenie

Cez zimu rastliny nehnojíme , odpočívajú, ale po zime budú vyžadovať výživu na podporu rastu. V medziobdobí, kedy ešte rastliny nehnojíme si môžete pomôcť Lignohumátom , ktorý je vynikajúcou voľbou pre podporu „imunity“ rastlín. Tento prírodný stimulátor rastu pomáha zlepšovať štruktúru pôdy, zvyšuje schopnosť pôdy zadržiavať živiny a podporuje zdravý rast koreňov. Je to bezpečná a ekologická voľba pre vaše rastliny. Aplikujte ho podľa pokynov na obale, aby vaše rastliny dostali potrebnú podporu v ťažkom období ako je práve zima.

Zálievka

Aktuálne zažívame najväčšie mrazy, a preto je možné, že so zálievkou budete ešte opatrnejší. Pamätajte, že prelievanie je horšie ako nedostatočná zálievka . Dbajte na to, aby bol substrát vždy pred zaliatím suchý. Používajte odstátu vodu izbovej teploty, aby sa rastliny netrápili prílišným teplotným šokom. Ako správne zalievať rastliny sa dočítate v našom článku tu .

Ako pripraviť vaše rastliny na jar

Za pár mesiacov sa konečne dočkáme! Bude jar, najlepšie obdobie, kedy sa príroda pomaly prebúdza as ňou aj naše izbové rastliny. Po mesiacoch krátkych, temných dní a nižších teplôt je čas zamerať sa na obnovu a posilnenie našich zelených spolubývajúcich . Prečo je dôležité venovať rastlinám zvláštnu pozornosť v tomto období? Zima mohla ovplyvniť ich rast a zdravie a teraz je čas na ich regeneráciu a prípravu na obdobie bujného rastu.

V zime rastliny obvykle vyžadujú menej vody, ale s nástupom jari sa ich potreby menia. Začnite postupne zvyšovať množstvo vody, ktorú vašim rastlinám poskytujete, ale vždy s ohľadom na špecifické potreby každého druhu a aj počasie.

 

Presadzovanie

Ak ste počas zimného obdobia zaznamenali, že vaše rastliny prestávajú rásť alebo korene prečnievajú z drenážnych otvorov kvetináča, vyčkajte aj tak na jar s presadením. Akonáhle príde jar, je čas na akciu . Vyberte si vhodnejší kvetináč a kvalitný substrát , ktorý poskytne vašim rastlinám všetko, čo potrebujú pre zdravý rast. Pri presádzaní použite naše substráty a presádzaciu podložku, aby bola vaša práca čo najefektívnejšia a najčistejšia.
Ako správne presadiť rastlinu sa dozviete tu .

Nepodceňujte význam ostrých a kvalitných nožníc na odstrihnutie starých koreňov či na množenie . K zakúpeniu ich máme napríklad na našej predajni .

Údržba po zime

Po zime je pravdepodobné, že niektoré časti vašich rastlín sú poškodené alebo oslabené. Jar je ideálna doba pre zastrihnutie týchto častí, ktorým podporíte rast nových častí rastliny . Odstráňte všetky mŕtve, poškodené alebo choré časti rastliny, čo zahŕňa listy, kvety av niektorých prípadoch aj časti stoniek. Toto zastrihnutie nielenže zlepšuje vzhľad vašej rastliny, ale taktiež podporuje zdravší a silnejší rast.

Rastlina vám v zime zahynula?

Strata rastliny môže byť sklamaním, ale je to tiež príležitosť naučiť sa niečo nové. Možno zistíte, že určitý druh rastliny nie je vhodný pre podmienky vášho domova, alebo že potrebuje upraviť spôsob starostlivosti.
Každá rastlina je jedinečná a to, čo funguje pre jednu, nemusí nutne platiť pre inú .

Starostlivosť o izbové rastliny je tiež lekciou v trpezlivosti. Rastliny potrebujú čas na rast, adaptáciu a uzdravenie. Nemajte strach experimentovať a skúšať nové metódy starostlivosti alebo rôzne typy rastlín. S každou novou rastlinou, ktorú si do domova privediete, získavate cenné skúsenosti .

Nenechajte sa odradiť jedným neúspechom. Namiesto toho sa zamerajte na radosť a uspokojenie, ktoré vám vaše zelené spoločníky prinášajú každý deň.

Zapamätajte si, že každý pestovateľ, či už je začiatočník alebo expert, sa stále učí a rozvíja. Každá rastlina, ktorá prechádza vašimi rukami, je príležitosťou rastu - nielen pre rastlinu, ale aj pre vás .

Ako sa so stratou rastliny vysporiadať?

Povedzte si známemu o rezeň a vypiplejte si rastlinku znova odmala.
A ak nechcete čakať, až rastlina vyrastie , môžete si novú izbovku kúpiť od nás a na ňu zúročiť všetky vaše novo nabité skúsenosti.

Pokiaľ stále tápete v starostlivosti o rastliny, siahnite po našej novej knihe: Daj mi izbovku – jedinečný sprievodca pestovania izbových rastlín alebo sa pridajte do našej FB skupiny: Rastlinné fórum DMP .

Čo hľadáte?

Košík