👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Sophora Little Baby a ako sa o ňu starať

Sophora prostrata , slovensky prezývaná ako jerlín, je zaujímavým druhom stromu s pokrútenými vetvičkami s drobnými lístkami. Vyrastené jerlíny môžeme bežne nájsť v mestských parkoch, zato kultivar „Little baby“ je svojím menším vzrastom vhodný práve do domácností. Zaujal Vás jej krehký a minimalistický vzhľad? Chcete vedieť o akú rastlinu sa presne jedná a ako sa o ňu správne starať? Práve na tieto otázky nájdete odpovede v článku.

Zoznámte sa!

Sophory sú listnatým druhom stromov, ktoré pochádzajú z oblastí východnej Ázie (predovšetkým Čína, Japonsko alebo Kórea). Tu sa pestujú okrem iného pre svoje kvety s liečivými vlastnosťami. Čínska medicína využíva kvety jerlínov napríklad na zrážanie horúčky alebo zmiernenie bolesti hlavy, čistenie pečene alebo aj na zástavu krvácania. Podľa niektorých zdrojov sa môžu výťažky z kvetov použiť pri rôznych problémoch súvisiacich so zrakom (napr. zápal spojiviek).

Sophora prostrata , prezývaná „Little baby“, je kultivar, ktorý pochádza z chladného subtropického južného ostrova Nového Zélandu. Tento druh jerlínu bol pôvodne vyšľachtený ako bonsaj, čo označuje staré umenie miniaturizácie stromov, ktoré sú pestované v miskách. Sophora "Little baby" však urobí parádu v každom interiéri, či už v podobe bonsaje alebo klasickej izbovej rastliny.

Drobný vzrast tejto sophory umožňuje poriadne vyniknúť jej skrúteným vetvičkám v cik-cak smere, ktoré sú zdobené zelenými oválnymi lístkami rastúcimi v páre. Pre svoj jemný až krehký vzhľad je „Little baby“ obľúbenou súčasťou interiérov.

Sophora Little Baby

Foto: Zdravá sophora vás nenechá spať vďaka svojmu minimalistickému vzhľadu

Čo s ňou, alebo starostlivosť o sophoru

Sophora môže pôsobiť ako nenáročná izbová rastlina, nenechajte sa zmiasť. Tento drobný ker má určité preferencie, čo sa týka zálievky alebo stanovišťa, ktoré sa oplatí poznať. Na ich neznalosti totiž môže svojich pestovateľov začiatočníkov trochu potrápiť

Sophory si rady hovia na svetlom stanovisku, slniečko im naozaj prospieva, a preto je napríklad možné tieto izbovky v lete nechať vonku letniť. S tým však súvisí aj zálievka. Sophory sú náchylné na preliatie aj preschnutie, preto je potrebné pravidelne kontrolovať aspoň vrchnú časť substrátu. Pokiaľ je táto vrchná časť hliny suchá, sophoru môžeme zaliať. Zároveň musíme kontrolovať, že rastlina nestojí vo vode.

Keďže sa jedná o rastlinu, ktorá pochádza z chladných častí Nového Zélandu, bude sa jej viac dariť tam, kde je nižšia teplota . Predovšetkým v zime tento krík ocenia chladnejšie prostredie (napr. chodbu), kde nebude priamo vystavený kúreniu.

Aj keď sa môže zdať, že ako iné kríky bude sophora vhodný na tvarovanie, zdanie klame! Bude to asi tým, že vetvičky tohto druhu už samé od seba rastú v zaujímavých tvaroch. Sohorám tvarovanie a rezkovanie príliš neprospieva . S kľudom tak pri "Little baby" môžeme na nožnice a nože zabudnúť a jednoducho sa len kochať tým, čo sama vymyslí.

V neposlednom rade zohráva v starostlivosti o sophoru významnú úlohu aj použitý substrát. Vzhľadom k tomu, že je sophora náchylná na primeranú zálievku, pomôžeme rastline aj sebe tým, že substrát nenamiešame príliš vzdušne . Prečo? Inu, rastlina rada pije, pritom je citlivá na preschnutie alebo preliatie - pokiaľ použijeme klasický substrát bez prílišného prevzdušnenia, nebudeme musieť rastlinu toľko zalievať, pretože substrát v sebe vodu o chvíľu dlhšie podrží. Trochu perlitu do substrátu pridať môžeme, ale nejakému väčšiemu vzdušneniu by sme sa mali vyvarovať. Podobne môžeme u tejto rastliny vynechať kamienkovú alebo inú drenáž, ktorá sa taktiež podieľa na väčšom odvode vody z kvetináča.

Všeobecne sa potom odporúča rastlinu po kúpe - predovšetkým potom v zimnom období - doma presadiť do mierne väčšieho kvetináča, ktorý taktiež slúži na to, že rastline zadrží viac vody a tak sa neuzalievame.

Pokiaľ sa sophoru rozhodneme pestovať ako bonsaj, môžeme na to využiť špeciálne substráty a kvetináče - misky. Majme však na pamäti, že ako bonsaj sophora presychá ešte rýchlejšie a preto treba zálievku naozaj starostlivo vykonávať a pritom kontrolovať jej (ne)dostatočnosť.

Sophora Little Baby

Foto: Sophora nie je bonsajov, ale dá sa tak pestovať a veľmi ju pripomína

S listami dole!

Ak je jedna vec pre Sophoru „Little baby“ typickejšia ako jej skrútené vetvičky, je to jej (v prenesenom význame) reakcia na stres . Tento druh sophory je veľmi citlivý na zmeny v podmienkach, v ktorých je pestovaný. A ako sa taká citlivosť pozná? Sophora začne zhadzovať svoje drobné lístočky .

Pri pohľade na holé cik-cak vetvičky môže pestovateľov začať stíhať panika. Jednou z najčastejších pestovateľských chýb je domnenie, že sophora usychá, čo vedie k preliatiu, ktoré vedie k ďalšej reakcii a jerlín ide opäť s listami dole. Medzi stresujúce situácie, kvôli ktorým Vaša sophora môže prísť o lístky, patrí nevhodná (nedostatočná/prílišná) zálievka a zmena prostredia (predovšetkým v rámci teplotných a svetelných podmienok). Často potom sophory o svoje listy prichádzajú v zime , kedy sa v domácnostiach začína kúriť a dochádza tak k výrazným teplotným rozdielom

Našťastie však sophora nezostane takto obnažená navždy. Akonáhle si stromček zase zvykne na nové podmienky alebo dôjde k ustáleniu zálievky, začnú jeho skrútené vetvičky opäť obrastať novými lístkami. Buďme preto v starostlivosti trpezliví a doprajme sophorám čas potrebný na ich aklimatizáciu.

Pozor na nepozvaných hostí - chrobáčiky!

Sophory sa nepáči iba nám, pestovateľom. V obľube ich majú aj puklice a roztočce . Je preto na mieste pri občasnom kochaní aj skontrolovať, či sa jeden z uvedených druhov škodcov neusídlil práve na Vašej sophore.

Roztočce sú drobní chrobáčikovia, ktorí môžu pripomínať vošky. Zhlukujú sa a vysávajú z listov ich tkaniva. Aj keď si nevšimnete samotných chrobáčikov, môžu Vás na ich prítomnosť upozorniť drobné pavučinky.

Pokrievky vyzerajú ako taká hnedá schránka, ktorá sa prisaje k stonke alebo listu rastliny. je preto vhodné jerlíny naozaj detailne kontrolovať. Puklice môžu pri letmom pohľade splynúť s kmienkom jerlínu.

Obaja spomínaní škodcami môžu napáchať na rastline nemalé škody, preto je dôležité pri napadnutí rýchlo konať. Na ošetrenie sophory môžeme použiť akýkoľvek prípravok, ktorý sa špecializuje na určitý typ škodcu, pričom postupujeme podľa návodu konkrétneho prípravku. Zároveň myslime aj na svoje ďalšie zelené poklady a uistite sa, že škodcovia nenapadli aj ďalšie rastliny. Všetky napadnuté izbovky potom čaká karanténa, ktorá zaistí, že sa škodcami nekontrolovateľne nerozšíria ďalej po zelenej džungli.

Opadaná Sophora Little baby po napadnutí Roztočcami

Foto: Takmer opadaná Sophora Little baby po napadnutí roztočcami

"Ja osobne nedám dopustiť na Careo prípravky , či už na ich hnojivé tyčinky (ktoré používam aj ako prevenciu) alebo postrek, ktorý ma zatiaľ ešte nikdy nesklamal."

Niečo na záver

Na záver ešte môžeme pripomenúť, že u sophor nebolo zistené čistenie vzduchu alebo inej pridanej hodnoty izbových rastlín. Aj keď nie je presne stanovené, či môže byť jerlín toxický pre zvieratá (predovšetkým potom psy alebo mačky), jeho toxicita bola preukázaná voči človeku. Jerlínom sa tak ľubovoľne kochajme bez jeho ochutnávania a pre všetky prípady ho umiestnime tam, kde naňho nikto s prstami alebo pazúrikmi nedosiahne.


Autor: Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík