👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Svetelné podmienky na pestovanie izbovek

Pri dnešnej bohatej ponuke izbových rastlín je veľmi jednoduché nejakú si vybrať a kúpiť. Ale zariadiť, aby sa jej darilo a krásne rástla, to už je vec druhá. Našťastie sa môžete spoľahnúť, že vám pri výbere vhodných rastlín v obchode aj na našom webe ochotne poradíme, ale pre milovníkov rastlín, ktorí berú ich pestovanie naozaj vážne, tu máme práve ešte tieto články v našich ‚Zelených listoch'.

Dnes sa zameriame na jednu z najviac dôležitých podmienok na prežitie rastliny, a tou je dostatok svetla. Vďaka svetlu si totiž rastlina dokáže vyrobiť cukry (energeticky bohaté zlúčeniny), ktoré jej slúžia ako hlavné palivo. Vyrába ich z oxidu uhličitého a vody, čo sú jednoduché anorganické látky. Vedľajším produktom tejto premeny je kyslík, ktorý potom využijeme my ľudia. Nemusím tu asi zabiehať do podrobnejších detailov fotosyntézy, ale aspoň minimálnu predstavu o tejto téme by mal mať každý majiteľ izboviek! Docielite tak to, že sa vašim rastlinám bude dariť a budú vám prinášať radosť. Úplne najlepšie totiž je, keď si môžete pred výberom rastliny zistiť jej požiadavky na starostlivosť a vopred sa rozhodnúť, či je pre vás tá pravá. Že to takto jednoducho nefunguje? Že každý poznáme to bezhlavé zamilovanie sa do nádhernej izbovky, ktorá snáď úplne žiada, aby sme si ju odniesli domov? Áno, áno, máte pravdu, toto sú teda len teoretické základy, ok? 😊


Na určenie svetelných podmienok v interiéri si odpovedzte na niekoľko nasledujúcich otázok.

  1. Aká svetová strana?

Na začiatok skúste zistiť, na akú svetovú stranu máte v miestnostiach umiestnené okná, aby ste vedeli, v akej intenzite svetlo na rastliny dopadá. Vidíte ráno z okna vychádzajúce slnko? Tak to budú umiestnené na východ, naopak pokiaľ vidíte západ slnka, budú pravdepodobne umiestnené na západ. Alebo si vypomôžte kompasom, dnes už je snáď v každom smartfóne…

Severná strana

Okná na sever sa bežne radia medzi okná s nízkou intenzitou slnečného svetla, do ktorých nikdy nedopadá svetlo priame. Bude sa tu dariť rastlinám, ktoré aj vo svojej domovine majú podobné podmienky, rastú v nízkych poschodiach alebo priamo na zemi v dažďových pralesoch. Je to napríklad filodendron, epipremnum, sansevieria, zamioculcas, aglaonema.

Južná strana

Okná na juh majú zaistený dostatok svetla počas celého dňa a dokonca aj intenzívne priame svetlo. Niekedy môže byť priameho svetla až príliš, napríklad v zime, keď stojí slnko nižšie na oblohe. Dbajte na to pri umiestňovaní rastlín priamo na okenný parapet smerom na juh. Priame slnečné lúče by mohli listy popáliť. Prípadne na okno pridajte aspoň záclonu, ktorá svetlo zmierni. Dariť sa tu bude rastlinám, ktoré vyžadujú slnečné miesto, ako sú kaktusy, aloe vera a všelijaké druhy sukulentov či peperomie.

Východná strana

Okná na východ sú snáď snom každého majiteľa izboviek. Množstvo priameho svetla, ktoré oknom prestupuje dovnútra v ranných hodinách, znesie kadejaká rastlina av priebehu dňa je tu dostatok nepriameho svetla, ktoré musí vyhovovať naozaj všetkým. Priamo k oknu tu môžete umiestniť obľúbené africké fialky, maranty, begónie, ďalej od okna môžete postaviť aj tieňomilné rastliny. Nebojte sa, okná smerujúce na východ sú opravu ideálne pre väčšinu rastlín.

Západná strana

Svetlo pri západnom okne nadobúda väčšiu intenzitu a pre mnohé rastliny môžu byť tieto popoludňajšie lúče spaľujúce. Na parapet teda umiestňujte také izbovky, ktorým nevadí priame svetlo, ako sú kaktusy a rôzne sukulenty. Pre nich na parapete bude dostatok svetla aj ráno. Lúče zapadajúceho slnka vďaka svojmu uhlu dosiahnu ďalej do izby, takže sa tu bude dariť aj tieňomilnejším rastlinám, ktoré budú umiestnené napríklad aj 2 metre od západného okna. To môže byť napríklad sansevieria, aglaonema, epipremnum.

  1. Ako ďaleko od okna?

Podľa vzdialenosti od okna sa dá určiť aj intenzita osvetlenia. Pokiaľ rastlinu umiestnime priamo na okenný parapet, na ktorý celé popoludnie svieti slnko, bude mať úplne iné podmienky ako rastlina, ktorú postavíme 2 metre od okna a priame slnečné lúče ju za celý deň nezastihnú. Myslite na to pri výbere rastliny a zistite si jej požiadavky.


  1. Je medzi oknom a rastlinou nejaká prekážka?

Bude na rastlinu dopadať priame slnečné svetlo? Alebo stojí pri stene vedľa okna? Používate záclony alebo priamo pred domom stojí vysoký strom? Pokiaľ si stále nie ste istí, koľko svetla v interiéri máte, aj teraz si môžete dopomôcť aplikáciám v smartfóne, ktorá zistí intenzitu svetla, napr. Lux Light Meter. Podľa množstva svetla, ktoré rastliny potrebujú, sa potom dajú rozdeliť do troch veľkých skupín - pre slnečné miesta; pre svetlé miesta a rastliny, ktorým sa darí aj v polotieni.

Rastliny pre slnečné miesta

Potrebujú svetlo s intenzitou 3000 až 5000 luxov a nevadí im ani priame slnečné lúče. Také miesto je priamo na okennom parapete alebo veľmi blízko okna, kde slnečným lúčom nie je kladená žiadna prekážka. K týmto rastlinám sa radia kaktusy, hrúbky, aloe, agáve, echeverie.

Rastliny pre svetlé miesta

Potrebujú svetlo s intenzitou 3000 a menej luxov, najmenej však zhruba 2000 luxov. Také miesto zodpovedá umiestneniu v blízkosti okna, kde je stále dostatok svetla, ale bez priamych poludňajších/popoludňajších slnečných lúčov. Niekde sa takému svetlu hovorí filtrované svetlo alebo nepriame svetlo. Väčšina izbových rastlín ocenia tieto svetelné podmienky, napr. filodendrony, monstery, epipremnum.

Rastliny do polotieňa

Tieto rastliny si vystačia aj s intenzitou okolo 1000 luxov. Pokiaľ sa rastline nedostáva toľko svetla, stačí ju aj menšie množstvo vody v zálievke. Dbajte na to a pred každým zaliatím skontrolujte vlhkosť substrátu najlepšie prstom. Patria sem napr. zamioculcas, lopatkovec, rôzne druhy papradí, sansevierie.


Urobte si test!

Vyberte si miesto pre svoju rastlinu. Postavte sa naň na pravé poludnie. Pozrite sa, či vaša postava vytvorí nejaký tieň. Je krásne viditeľný s rovnými a jasne definovanými okrajmi? Tak to sa toto miesto môže zaradiť medzi slnečné. Pokiaľ je tieň miernejší, ale stále dokážete bez problémov rozlíšiť svoju postavu, tak stojíte na mieste svetlom. Pokiaľ ale svoj tieň dokážete len tak tak rozlíšiť, stojíte na polotienistom až tienistom mieste. Pre istotu si ešte môžete otvoriť knihu a nahliadnuť do nej. Dokážete z nej bez problémov čítať bez pridaného osvetlenia? Pokiaľ nie, bude miesto zrejme veľmi tmavé aj pre vaše rastliny.

Ako zlepšiť zlé svetelné podmienky?

Obyčajné umývanie okien v pravidelných intervaloch dopomôže k tomu, aby do miestnosti prenikalo väčšie množstvo svetla. Aj slabá vrstva prachu na sklách totiž dokáže zabrániť slnečným lúčom, aby dostatočne osvetľovali interiér. Vhodné je tiež odstrániť záclony a žalúzie, alebo ich aspoň cez deň rozťahovať. Pokiaľ má miestnosť strešné okná, rastliny to tiež ocenia! Tie bývajú dostatočne osvetlené po celý deň nehľadiac na svetovú stranu a sú považované za piaty zdroj svetla (po severe, juhu, východe a západe). Viac svetla v miestnosti zariadi aj svetlá výmaľba na stenách a svetlé vybavenie interiéru. Cez leto môžete rastliny premiestniť von na záhradu alebo na balkón. Hovorí sa, že aj najtmavší vonkajší tieň je stále svetlejší ako najsvetlejšie miesto za oknom vo vnútri. Slnečné svetlo dopadá vonku na rastliny zo všetkých strán a spoločne so vzdušnou vlhkosťou a prúdením vzduchu urobí vonkajší pobyt cez leto radosť snáď každej izbovke. Niekedy tiež pomôže, keď rastlinu umiestnime do závesného kvetináča, obzvlášť v prízemných bytoch, kam dopadá svetlo predovšetkým na steny ak stropu. K tomu môžete využiť napríklad náš macramé záves, k dostaniu TU u nás na eshope.


Umelé svetlo


Existuje ešte jedno riešenie, ktoré dokonale nahradí slnečné svetlo, a to hlavne cez zimu, keď s nedostatkom svetla bojujeme všetci. Tým sú pestovateľské tzv grow žiarovky . Tieto žiarovky zaistia rastline plné farebné spektrum, a tá ho tak využije v každom životnom cykle. Použitím týchto žiariviek môžeme docieliť aj extra benefitov pre kvitnúce rastliny, ako sú napríklad africké fialky, ktoré tak nebudú zhadzovať svoje kvety. U nás na predajni máme umiestnené žiarovky SANSI Led Grow, s ktorými máme bohaté skúsenosti aj z našich ostatných projektov a môžeme ich naozaj odporučiť. Zakúpiť ich novo môžete aj TU u nás na e-shope.

Svetlu a izbámkám zdar!

Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík