👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ako pestovať Olivovník


Chcete sa pustiť do pestovania rastliny, ktorá môže byť ako výzvou, tak skvelou odmenou? Zaobstarajte si olivovník! Tento stredomorský strom môže byť skvelým prírastkom do vašej domácej džungle, ale vyžaduje špecifickú starostlivosť, aby naozaj prospieval. V tomto článku sme spísali potrebné informácie a tipy, ako sa o olivovník starať tak, aby zdobil váš domov po mnoho rokov.

Trochu histórie na začiatok:
Olivovník ( Olea europaea ) je jedným z najstarších pestovaných stromov na svete a jeho pôvod siaha tisíce rokov do minulosti. Historicky vzaté, olivovníky boli domestikované v oblasti Stredomoria približne pred 6.000 rokmi, pričom prvé záznamy o ich pestovaní pochádzajú zo starovekého Egypta.

Staroveké civilizácie
V starovekom Grécku mal olivovník zásadný kultúrny a ekonomický význam. Bol symbolom mieru a prosperity, a olivy a ich olej mali významné miesto v dennej strave, náboženských obradoch a ako zdroj osvetlenia. Grécke legendy často odkazujú na olivovník, najznámejší je príbeh, kde bohyňa Aténa daruje olivovník ľuďom Atén ako darček, čo prinieslo mestu bohatstvo a víťazstvo.

V starovekom Ríme bol olivovník tiež veľmi cenený a jeho pestovanie sa rozšírilo po celej ríši, najmä v oblastiach, ktoré sú dnes Taliansko, Španielsko a severná Afrika. Rimania zlepšili metódy spracovania olív a rozšírili obchod s olivovým olejom.

Stredovek a novovek
Počas stredoveku bola tradícia pestovania olív udržiavaná najmä v kláštorných záhradách a na pozemkoch šľachty. V období renesancie došlo k ďalšiemu rozvoju techník pestovania a spracovania olív.

Moderná doba
V modernej dobe sa olivovníky pestujú vo veľkých častiach sveta, najmä v krajinách s vhodnou klímou ako sú Španielsko, Taliansko, Grécko, Turecko, Kalifornia a Austrália. Olivový olej je teraz globálne cenený pre svoje zdravotné prínosy a gastronomickú hodnotu.


Olivovník tak predstavuje dôležitý prvok kultúrneho dedičstva a poľnohospodárskej histórie mnohých národov a jeho príbeh je úzko spätý s históriou ľudskej civilizácie. Jeho dlhovekosť a schopnosť prosperovať v náročných podmienkach robí olivovník symbolom odolnosti a obnovy.


Tento strom osloví svojimi úzkymi, šedozelenými listami a svetlými stonkami každého, kto hľadá jednoduchú a elegantnú dekoráciu. Aj keď existuje mnoho druhov olivovníkov, na pestovanie vo vnútri domov sa najviac hodí trpasličí olivovník Olea europea, ktorý nedosahuje výšku viac ako 180 cm (ale dosiahnuť môže samozrejme aj trochu väčších rozmerov), na rozdiel od iných druhov, ktoré môžu dorásť až do výšky 9 metrov.

Olea Europa 'L'

Starostlivosť o Olivovník
Olivovníky sú rastliny milujúce svetlo. Prospievajú vo veľmi svetlých podmienkach s priamym slnečným svetlom, ktorého by mali mať ideálne 6-8 hodín denne. Vzhľadom na to, že bežná domácnosť často nedokáže poskytnúť dostatočné množstvo prirodzeného svetla, je vhodné umiestniť olivovník k oknu smerujúceho na juh, aby získal čo najviac svetla. V obdobiach s kratším denným svetlom môžete rastlinu doplniť aj umelým osvetlením.

Vzduch a teplota
Olivovník preferuje teplé a suché prostredie, ktoré imituje jeho prirodzené stredomorské prostredie. Rastline prospieva dobrá cirkulácia vzduchu, preto je dôležité zabezpečiť, aby miesto, kde olivovník stojí, nebolo uzavreté a umožňovalo mu dostatočné prúdenie vzduchu. Na rozdiel od Fíkusu to má rád! Počas letných mesiacov je ideálnu rastlinu premiestniť von, kde sa bude z čerstvého vzduchu radovať.

Zálievka a vlhkosť
Hoci olivovník vyžaduje menej vody ako mnoho iných rastlín, je dôležité udržať jeho pôdu mierne vlhkú. Zálievka by mala byť pravidelná, ale umiernená – vždy nechajte vrchnú vrstvu pôdy medzi zálievkami vyschnúť. V zime, keď rastlina rastie pomalšie, znížte frekvenciu zálievky. Rastlina tiež nemá rada nadmernú vlhkosť, takže vo vnútorných priestoroch s centrálnym vykurovaním sa cíti dobre.

Presadzovanie a hnojenie
Olivovníky rastú pomerne pomaly, takže nie je potrebné ich často presádzať. Odporúča sa každé dva až tri roky skontrolovať, či korene nevypĺňajú celý kvetináč a prípadne rastlinu presadiť do väčšieho.

Pre olivovník je najlepšie použiť dobre drenážny substrát, ktorý napodobňuje jeho prirodzené suché a kamenisté prostredie. Ideálna zmes môže zahŕňať:

  • Substrát na sukulenty , ktorá je špeciálne formulovaná pre sukulenty a kaktusy, ktorá je dobre priepustná
  • Perlit na zlepšenie drenáže a štruktúry pôdy

Hnojenie je dôležité pre udržanie zdravia a vitality olivovníka, najmä počas obdobia aktívneho rastu na jar av lete. Použite hnojivo formulované pre stredomorské rastliny alebo všeobecné hnojivo pre izbové rastliny s vyváženým pomerom NPK (dusík, fosfor, draslík). Aplikujte hnojivo podľa návodu na obale, ale buďte opatrní, aby nedošlo k prehnojeniu, čo by mohlo poškodiť rastlinu.

Pravidlá hnojenia

  • Hnojte približne raz mesačne počas vegetačnej sezóny.
  • V zimných mesiacoch, kedy rastlina vstupuje do doby pokoja, hnojenie obmedzte alebo úplne zastavte, pretože rastlina v tejto dobe živiny veľmi nevyužíva a skôr odpočíva

Starostlivosť na konci sezóny
Ako už bolo spomenuté, olivovník by mal stráviť časť roka vonku. Na konci leta, predtým ako teploty začnú klesať pod 10 stupňov Celzia, treba rastlinu premiestniť späť dovnútra. Tento prechod by mal byť postupný, aby sa rastlina mohla aklimatizovať na zmenu prostredia.

Toxicita
Olivovníky sú neškodné pri požití pre domácich miláčikov, tak aj pre ľudí! Aj keď sa všeobecne odporúča, aby sa zvieratá a deti nesnažili jesť žiadne izbové rastliny, môžete sa cítiť bezpečne, keď máte tieto krásy vo svojom domove v prípade, že by niekto mal chuť na desiatu.

Olea Europea 'M'

Bežní škodcovia a problémy

Starostlivosť o olivovníky môže byť jednoduchá, ale existujú problémy, ktoré môžu túto rastlinu postihnúť. Hlavným krokom v starostlivosti je správne osvetlenie, vzhľadom na ich veľké nároky na svetlo, ale je tiež dôležité dávať pozor na nasledujúce problémy:

Puklice
Ak si všimnete lepkavé škvrny a hnedé „hrnčeky“ pozdĺž stoniek, môže sa jednať o puklice. Poškodenie zahŕňa žltnutie a poškodenie listov (starých aj nových) s nezdravým novým rastom. Odstráňte všetky puklice mäkkou handričkou namočenou v liehu a potom celú rastlinu ošetrite Substralom, pričom túto liečbu opakujte každých 10 dní, kým nezmiznú všetky známky škodcov. Pravidelne kontrolujte spodnú stranu listov.

Vlnatky
Všimli ste si niekedy, že sa na niektorej z vašich rastlín objavili biele chumáčiky? Alebo voskovité sekréty na spodnej strane niektorých listov? Začali niekedy listy niektoré z vašich rastlín bez vysvetlenia žltnúť a vädnúť? Ak áno, pravdepodobne sú napadnuté červcami.

Niektoré druhy (áno, čítate správne, existuje viac druhov červcov) sa živia korene rastlín, iné nájdete v zákutiach rastliny, napríklad v mieste, kde sa list spája so stonkou, na spodnej strane listu alebo na akomkoľvek inom skrytom mieste, ktoré nájdu. To je jeden z dôvodov, prečo je také ťažké ich vyhubiť - keď si myslíte, že ste sa ich všetkých zbavili, väčšinou sa objavia ďalšie.

Ako sa zbaviť červcov
Vzhľadom k tomu, že je pomerne ťažké sa červcov zbaviť, akonáhle ich nájdete, opakujte tento postup niekoľkokrát, aby ste si boli istí, že ste sa zbavili každého z nich:

Odstráňte z rastliny silne napadnuté listy (krajšie už, bohužiaľ, nebudú a uberajú rastline zbytočne energiu) as najväčšou pravdepodobnosťou sa zbavíte aj veľkej časti červcov, ktorí sa u vás zabývali. Namočte vatový tampón do alkoholu/liehu a potrite ním všetky telá červcov, ktoré vidíte, čo by ich malo zlikvidovať priamo na mieste. Potom rastlinu umyte vodou a opláchnite zvyšky červcov.

Opadávanie listov:

Tento problém môže byť výsledkom mnohých faktorov, vrátane nasledujúcich:
  • Problémy so zálievkou: Dávajte pozor na príliš suchú alebo príliš mokrú pôdu, dodržujte naše vyššie uvedené zásady zálievky.
  • Nedostatočné svetlo: Olivovníky vyžadujú veľa svetla, v slabo osvetlených priestoroch bohužiaľ neprežijú.
  • Nedostatok živín: Rovnako ako väčšina živých bytostí, aj olivovníky potrebujú dostatok živín.
  • Hniloba koreňov: Tento problém nastane, ak dôjde k prelievaniu, takže sa uistite, že rastlina je zalievaná podľa našich odporúčaní.
  • Stres z prechodu: Rovnako ako citrusové stromy, aj olivovníky prechádzajú obdobím adaptácie, keď si zvykajú na nové domáce prostredie, dajte im preto čas a uistite sa, že sú všetky podmienky ideálne pre ich potreby.

Pokiaľ máte pocit, že chcete svojej rastline trochu spríjemniť život, raz mesačne ju osprchujte, umyte všetky listy (vrchné aj spodné strany) a stonky, a zároveň zalejte pôdu. Tým odstránite prípadných škodcov, rovnako ako prach alebo nečistoty.

Táto starostlivosť zaistí, že váš olivovník bude krásne rásť a bude zdravý, či už ho pestujete vo vnútri alebo vonku.

Dúfame, že náš článok vám pomohol získať jasnejšiu predstavu o tom, ako sa starať o olivovník, a že sa vám podarí túto očarujúcu rastlinu úspešne pestovať. S dostatočnými znalosťami a trpezlivosťou sa olivovník môže stať nielen krásnym, ale aj odolným doplnkom vášho domova. Pamätajte, že každý olivovník môže vyžadovať individuálny prístup v závislosti od vášho prostredia. Prajeme vám veľa úspechov a radosti pri pestovaní vášho olivovníka!

Čo hľadáte?

Košík