👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Smutnice alebo máte doma čierne mušky?

Malé, ale za to veľmi otravné čierne mušky vylietavajúce z kvetináčov patria medzi najbežnejších škodcov izbových rastlín ak najčastejším narušiteľom pokoja v domácnosti. Keď sa včas nezakročí, čoskoro ich je toľko, že poletujú, posedávajú a otravujú úplne VŠADE. Viete, ako sa ich efektívne a čo najrýchlejšie zbaviť?


V tomto článku vám predstavíme osvedčené a všeobecne odporúčané metódy, ktoré vám môžu boj so smútnicami uľahčiť, ako aj tipy, ako smútniciam predchádzať!

Smutnice - čo sú zač a čím škodia nám a rastlinám?

Smutnice sú malé, čiernosivé mušky, ktoré najčastejšie poletujú blízko rastlín alebo sadajú na substrát, takže si ich človek nemusí hneď všimnúť.

Dospelé mušky merajú približne 2-4 mm, pričom jedna dospelá samička smutnice môže do substrátu k vašim rastlinám naklásť až 200 vajíčok. Ničím iným dospelé osoby vlastne neškodia – avšak mnohým z nás „pijú krv“ už len tým, že sa v našej domácnosti vyskytujú.

Z vajíčok sa následne vplyvom vlhka (najčastejšie zo zalievania) vyliahnu biele larvy , ktoré sú okom takmer nepostrehnuteľné (majú asi 1 mm). Práve tieto larvy môžu pri premnožení znamenať pre rastliny veľký problém, pretože sa okrem mŕtvej organickej hmoty živia aj korienky a tkanivami predovšetkým mladých rastlín. Taktiež môžu prenášať aj rôzne rastlinné choroby (plesne a huby).

Rastlinu, ktorá je napadnutá larvami smutníc, väčšinou identifikujete podľa jej usychania a vädnutia.

Životný cyklus smutníc (vajíčko – larva – dospelec) trvá približne 3 týždne. Pokiaľ máte doma priaznivejšie podmienky (teplo, vlhko), môže sa cyklus urýchliť na 1-2 týždne.

Z toho dôvodu treba konať ihneď, keď sa objavia prví poletujúci votrelci!



Prevencia – pozor na nové substráty a nových členov džungle!

Smutnice sa k vám domov najčastejšie dostanú jednou z dvoch ciest. Po prvé: ich vajíčka sa nachádzajú v zakúpenom substráte (to sa bohužiaľ stáva často) alebo po druhé: si ich prinesiete v substráte spoločne s novou rastlinou z obchodu, od kamarátov – jednoducho sa k vám prepašujú schované v hline.

Ich „prebudeniu“ môžete zabrániť hneď niekoľkými možnosťami.

Sterilizácia substrátu : najjednoduchšou možnosťou, ako sa uistiť, že v novo zakúpenej hline sa vám nevyliahnu smutnica, je jeho vyčistenie ešte pred jeho použitím.

Substrát môžeme nechať 1-3 dni pred použitím preschnúť, avšak účinnejšie (a istejšie) je hlinu prepáliť v rúre alebo mikrovlnke (na plech vyskladáme substrát a necháme v rúre prepáliť - buďte ale pripravení na to, že tento proces môže sprevádzať nepríjemný zápach). Pamätajte na to, že ak budete hlinu prepaľovať, treba ju po vychladnutí zmáčať, aby bola neskôr schopná nasať vodu zo zálievky.

Preplach: Substrát môžeme votrelcov zbaviť aj preliatím roztokom manganistanu draselného alebo roztokom peroxidu vodíka.

Z babských rád sa môžete inšpirovať a zapichať do hliny strúčiky cesnaku; ako prvú zálievku použiť vývar zo žihľavy, cibule; fajčiari môžu použiť tabakový nálev (nedopalky a tabak nechať lúhovať poldeň vo vode) a ak budete hľadať, určite narazíte na mnohé ďalšie…

Test prítomnosti lariev: chcete si byť istí, že ste si v substráte votrelcov nedoniesli? Rozkrojte surový zemiakov a položte ho na zeminu zrezanou stranou dole. Po 48 hodinách ju skontrolujte. Pokiaľ sa v substráte nachádzajú larvy smutníc, nájdete ich na zemiakoch.

Špeciálne hnojivá: Boji proti smutniciam môžete predchádzať aj špeciálnymi druhmi hnojív (napr. od značiek Floria, Vitality komplex, Substral Careo). K dostaniu sú buď v kvapalnej, granulátovej alebo tyčinkovej forme .


Pár čiernych mušiek - rýchly zákrok!

Akonáhle si všimnete prvé čierne mušky, je vo vašom záujme konať, kým sa smútnice nestihli poriadne rozmnožiť.

Preschnutie substrátu: smútnic sa môžete zbaviť jednoducho tým, že rastliny prestanete na nejaký čas zalievať a koreňový bal necháte poriadne preschnúť. V suchých podmienkach veľmi často tieto otravné mušky neprežijú, a predovšetkým sa nedokážu rozmnožovať.

Ak vlastníte rastliny, ktorým by vyschnutie substrátu mohlo ublížiť, vyskúšajte kombináciu na ničenie dospelých dospelých (lepové pásky/dosky, viď nižšie) a kúpte si parazitické hlísty (pozri nižšie).

Posyp substrátu: pokiaľ by niektorá z lariev sucho prežila, jej vyliahnutiu môžete zabrániť tým, že vrchnú časť substrátu zasypete pieskom alebo drobnými kamienkami, ktoré sa postarajú o to, aby mladá muška nemohla vyletieť. Preživšie larvy sa týmto spôsobom môžu tiež udusiť.

Zneškodnenie dospelých – mušiek: mušiek sa najefektívnejšie zbavíte tak, že v blízkosti rastlín rozmiestnite lepové pásiky alebo dosky (najčastejšie predávané sú žlté , u nás na eshope nájdete aj modré ), ktoré dospelých prilákajú. Muška sa na opasky prilepí a tým pádom už ďalšie vajíčka nenakladie.

Premnožené, čo teraz s tým?

Niekedy sa však môže stať, že sú smutnice rýchlejšie a zvládnu sa pred nami schovávať do tej doby, než sa jednoducho premnožia. Nevešajte hlavu, stále sa ich môžete zbaviť, a to aj pomerne rýchlo.

Dôležité je priebežne vychytávať dospelých jedincov, takže žlté lepové pásiky určite budete potrebovať. Každá ďalšia prilepená smutnica znamená menej vajíčok a potenciálnych lariev – a to sa počíta!

Odstránenie vrchného substrátu: na smutnice môžete vyzrieť aj tým, že ich rozmnožovacie snahy zmaríte odobratím a likvidáciou vrchnej časti substrátu. Jednoducho odoberte u rastlín vrchnú 1-2 cm zeminy (tu sa totiž nachádzajú nakladené vajíčka) a následne dosypte novým.

Parazitické hlísty (rod Steinernema feltiae ): najšetrnejšou a najúčinnejšou možnosťou, ako zlikvidovať premnožené smútnice je povolať do zbrane ich prirodzených nepriateľov – parazitické hlísty. Pri ich použití sa riaďte pokynmi, ktoré balenie obsahuje. Títo chrobáčikovia sa aplikujú zálievkou do zeminy, v ktorej svojim čuchom vyhľadávajú a následne likvidujú larvy smutníc.

Hlísty sú pre človeka aj rastlinu úplne nezávadné. Nemusíte sa ani báť, že namiesto mušiek potom budú všade chrobáčiky – akonáhle hlísty vyhubia larvy smutníc, samy vymiznú. Teda keď nie sú smutnice, nebudú ani hlísty.

Pri nákupe parazitických hlístic dávajte pozor, nech kúpite tie správne proti smutniciam (existuje totiž niekoľko druhov so špecializáciou na špecifických škodcov).


Boj s nepríjemným hmyzom môže byť niekedy náročný a zdĺhavý proces, ale určite ho nikdy nevzdávajte – naša rastlinná džungľa za to predsa stojí!

Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík