👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Kokedama ako živé umenie

Názov kokedama je odvodený od japonského slova Koke = mach a Tama = guľa. Rastlinu totiž miesto v kvetináči pestujeme v okrúhlom bale zeminy, ktorý je ešte obalený machom a zaistený povrázkom. Kokedama je vlastne taký variant bonsaje . Tento spôsob pestovania rastlín je veľmi estetický a vlastne aj úsporný. Tiež samotné vyrábanie kokedamy je činnosť upokojujúca až meditatívna. Kokedamu si môžeme zavesiť do priestoru alebo len tak postaviť do vhodnej nádoby. Podľa toho, akú do nich zvolíme rastlinu, môžeme kokedamu umiestniť v interiéri alebo napr. na strom do záhrady, do letného posedenia či na balkón. Jedno je ale isté, pokiaľ dodržíte nasledujúce rady, bude vám všade prinášať radosť a priťahovať obdivuhodné pohľady.

Foto: Najkrajšie sú na pohľad kokedamy zavesené, a pokiaľ zvolíte neviditeľné zavesenie, napr. silónovú niť, budú z diaľky vyzerať, ako by levitovali sami vo vzduchu.


Akú rastlinu do kokedamu vybrať?


Pestovať v kokedame sa dá v podstate každá rastlina. Všeobecne platí, že sa aspoň začiatočníkom lepšie pracuje s ílovitým vlhším substrátom, ktorý viac drží pri sebe a nedrobí sa pri výrobe. Ten ocenia vlhkomilné rastliny – rôzne paprade, marantha, syngónium. Naproti tomu sa ale v začiatkoch lepšie pracuje s menšou kokedamou, ktorá sa zmestí do ruky, teda aj s menšou rastlinou, napr. s malým sukulentom. Akú rastlinu si vyberiete, teda záleží predovšetkým na tom, kam chcete kokedamu umiestniť. Vždy sa orientujte podľa nárokov konkrétneho rastlinného druhu. Kokedamu môžete vyrobiť z vyššie spomínaných papradí, tropických rastlín, sukulentov a kaktusov, ale aj cibuľovín a hľúz alebo aj z byliniek či izbových stromčekov. Nebojte sa experimentovať.



Čo budete potrebovať?


Vopred je potrebné spomenúť, že pri výrobe kokedamy sa nezaobídete bez neporiadku. Pripravte si napríklad nejakú tácku, na ktorej budete pracovať, a veľkú misu, v ktorej budete miešať vhodný substrát. Ďalej budete potrebovať niť, syntetický/voskovaný povrázok alebo napríklad obuvnícku niť (nesmie byť z materiálov, u ktorých pri stálom kontakte s vlhkom môže dôjsť k pretrhnutiu), nožnice, mach (najlepšie veľký machový plát určený priamo na výrobu kokedam), rašeliník, vybranú rastlinu a pochopiteľne substrát.

Foto: Na prípravu kokedamy používame náš substrát a mach na obalenie


Aký substrát zvoliť?


Názory na najvhodnejší substrát sa rôznia, všetko totiž záleží na výbere rastliny. V podstate postačí zmiešať rašeliníkový substrát a hlinu na bonsaje. Pokiaľ sa ale chcete so substrátom viac pohrať, a zariadiť tak rastline vhodný domov na niekoľko rokov, môžete pridať kúsky kokosovej šupky a perlit (na prevzdušnenie substrátu), kokosové vlákno, akadamu alebo vodné kryštáliky (na zadržanie vody v substráte, čo ocenia hlavne vlhkomilné rastliny), kompost alebo pomaly rozpustné hnojivo (pre nevyhnutné živiny). Aby substrát dobre držal pohromade, pridáva sa aj špeciálny japonský íl Ketotsuchi.

U nás pripravujeme kokedamy do vlastného substrátu s perlitom, ktorý zmiešavame s akadamou , zeolitom , japonským ílom a rašeliníkom . Pokiaľ sa vám zle zháňa jednotlivé prímesi na špeciálny substrát pre kokedamy, môžete využiť hotový substrát , ktorý máme osvedčený aj s machom a ušetriť si tak čas.

Foto: Príprava kokedamy Chamaedorea Elegans , práve tvarujeme guľu


Obalenie koreňov

Dokončiť kokedamu môžete niekoľkými spôsobmi. Uvádzame ich tu hneď niekoľko, vyberte si ten, ktorý sa vám bude najviac páčiť.


Rastlinu vyberte z kvetináča a jemne oberte z koreňov jej pôvodný substrát. Pôjde to lepšie, pokiaľ bola rastlina ponechaná niekoľko dní bez vody a substrát je preschnutý. Potom korene zabaľte do vrstvy rašeliníka, ktorý ste predtým nechali nasiaknuť vodou. Táto vrstva slúži na to, aby korene mali okolo sebou akúsi bariéru, keď ich potom budete stláčať spolu so substrátom do gule.


Vopred namočený machový plát rozprestrite na pracovnú plochu, do stredu vložte rastlinu a prisypte namiešaný substrát. Potom machom obaľte koreňový bal a stláčaním vytvorte guľu. Tú potom obviažte voskovaným povrázkom. Povrázok má tendenciu časom povoliť, preto sa nebojte dostatočne uťahovať .
Do namiešaného substrátu prilievajte vodu, aby ste urobili také cestíčko, z ktorého pôjde vytvoriť gule, ale dajte si pozor, aby ste nevytvorili premáčané bahno. Guľu potom rozpoľte a do jej stredu vložte rastlinu. Potom všetko spojte dohromady, obaľte machom a zaistite povrázkom.


Alebo skúste zo substrátu a malého množstva vody urobiť hmotu, ktorú budete v malých dávkach nanášať na koreňový bal rastliny a postupne zväčšovať a tvarovať guľu, ktorú potom obalíte machom a špagátom.

Foto: Kokedama s rastlinou Monstera Minima


Starostlivosť o kokedame


Polievať kokedamu musíte tak často, ako to vyžaduje konkrétny druh zvolenej rastliny. Najlepšie to spoznáte tak, keď si kokedamu poťažkáte. Kokedamu stačí umiestniť do misy alebo vedra s odstátou vodou a nechať nasiaknuť. Dávajte si pozor, aby ste kokedamy zalievali odstátou vodou a vyhli sa chlóru, ktorý kokedamám škodí, to isté odporúčame aj na rosenie. Podľa veľkosti a suchosti balu stačí cca 10-30 minút. Akonáhle je kokedama dostatočne nasiaknutá, vyberte ju, nechajte na podmiske alebo tanieriku odkvapkať a potom už len umiestnite na jej pôvodné stanovište. Nebojte sa, po odkvapkaní už z nej voda nepotečie. Materiály ako sú rašeliník, zeolit ​​a akadama v sebe dobre zadržujú vlhkosť a nasiaknuť vodu.

Medzi jednotlivými zálievkami môžete bal, prípadne aj celú rastlinu, rosiť. V období rastu môžete pridať do zálievky hnojivo. Pri kokedam odporúčame používať skôr kvapalné hnojivo, prípadne kryštalické hnojivo rozpustné vo vode.

Foto: Zabalený machový bal nití


Pretože sú kokedamy vytvorené z prírodných materiálov, musíte sa zmieriť s tým, že sa za čas prejaví prirodzená práca húb a mikroorganizmov a jej povrch môže byť škvrnitý, zašednutý a nevzhľadný. To sa často stáva aj pri novej kokedame, ktorú ste práve vytvorili, je to prirodzený proces, pretože mikroogranizmy sú často prítomné v samotnom machu, ktorý sa prebudí vo chvíli, keď zvlhne. Stačí ich iba opatrne mechanicky odstrániť, časom zmizne. Prípadne pôvodný povrázok môžete rozvoľniť, pridať trochu čerstvého substrátu a kokedamu znovu obaliť novým machom, to už je ale skôr pre puntičkárov, ktorí sa chcú s kokedamy hrať :)

A ako je to so životnosťou kokedam? Vo väčšine prípadov vám kokedamy vydržia niekoľko rokov. Obvykle po 5-tich rokoch potrebujú kvôli rozrastajúcim koreňom opravu a zväčšiť ich.


Za celý tím Daj mi izbovku prajem príjemnú zábavu pri výrobe a veľa pestovateľských úspechov!

Autor: Ing. Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík