👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Izby na nervy alebo keď sa povie dráma queen

Zoznámte sa, DRAMA QUEENS!

Rozmaznané, krehké, veľmi citlivé (hlavne na kritiku) … to sú izbovky, ktoré by sme po slovensky označili za rastlinné „pyšné princezné“. S takými musíte jednať v rukavičkách, inak máte problém – a že tie pyšné princezné vedia trucovať vytrvalo a dlho! Možno máte takú princezničku doma. Stačí zaliať vodou, ktorá nie je odstáta presne týždeň a jeden deň alebo nechať okno otvorené o pár sekúnd dlhšie, než je zvykom – a hľa, Hustone, máme tu problém. Ako vyzerá starostlivosť o urodzené pyšné princezné, a ktoré izbovky medzi ne najčastejšie patria?


Hlavné príznaky dramatických krások

Čo majú teda tieto izbovky, okrem titulu pyšných princezien, spoločného? Tak napríklad stále vyzerajú choro – majú žlté listy, majú hnedé fľaky na listoch, majú zvesené listy… zoznam je to dlhý. Ak sa taká princezná urazí, vydrží trucovať a nerásť veľmi dlho - jednoducho neporastie a neporastie. Ale oskara si ešte len zaslúži ich dramatické zhadzovanie listov! Navyše nesmieme zabudnúť, že niektoré z nich sú príťažlivé nielen pre pestovateľov, ale aj pre škodcov.


Možnosti od prevýchovy po reformu

Každý pestovateľ sa snaží, aby sa jeho zelenej džungli darilo čo najlepšie. Preto svedomito pri zbadaní prvých príznakov začne konať:


  1. Kontroluje zálievku : “Nezalievam moc/málo?” alebo “Použil/a som dostatočne odstátu vodu izbovej teploty?”
  2. Premýšľa nad živinami : “Nemohol/a som ju prehnojiť?” alebo naopak “Nemám ju trošku prihnojiť?”
  3. Zvažuje okolnosti: "Nie je ju moc zima / teplo ?" “Netiahne na ňu od okna/dverí/z chodby?” "nesuší sa pri radiátore"? Alebo zvažuje svetelné podmienky "Má dostatok svetla?"
  4. Číha na škodcov : "A nemá náhodou breberky?"

Pestovateľ tak zváži všetky kroky, skontroluje aktuálnu situáciu, poskytne prvú rastlinnú pomoc, prispôsobí podmienky a čaká, kým sa izbovka zmätorí. Niekedy to chvíľku trvá, ale po mesiaci by malo byť zrejmé, či bol zákrok úspešný. Lenže u pyšných princezien sa medzitým objaví iné trápenie alebo stále pretrváva to pôvodné.


Je možné skúsiť izbovku prevychovať a jednoducho nastaviť tie najvhodnejšie podmienky podľa najlepšieho vedomia a svedomia a čakať, kým si na ne nezvykne. Niektorým izbovkám trvá adaptácia dlhšie, predovšetkým tým, čo majú za sebou rôzne náročnosti (napríklad cestovanie z iného štátu, dlhý pobyt v obchode atď.). Treba sa obrniť trpezlivosťou a snažiť sa rastlinu držať pri živote, čo to ide a dúfať – a to väčšinou stačí.


Sú ale aj také, povedzme hysterky, s ktorými ani prevýchova nepohne. Už sú jednoducho urazené a tento ich postoj nič nezmení. Takú rastlinu môžete mať doma pol roka alebo rok a stále vás hnevá a provokuje. To viete, niekedy jednoducho nezmôžeme nič. V takýchto prípadoch je vhodné zauvažovať o zmene – predovšetkým majiteľa. Skúste rastlinu ponúknuť niekomu inému, treba sa u neho bude mať lepšie. To však neznamená, že si rovnakú izbovku nemôžete zaobstarať znova, akonáhle na ňu budete mať pomyslenie. Tréning robí majstrami a možno sa tentoraz ľahšie spriatelíte!


Najčastejšie “PYŠNÉ PRINCEZNY”

Foto: Drobnolistá a minimalistická Sophora prostrata Little Baby

Sophora prostrata

Krásna, minimalistická rastlina s jemným až krehkým vzhľadom nadchne každého. Majte sa však na pozore. Sophora je práve jedna z tých precitlivených krások – a ak sa jej niečo nepáči, tak jednoducho opadá. Našťastie je sophora aj pomerne húževnatá a má tendencia znova dorastať. Preto až si na vás zvykne alebo sa podarí odstrániť príčinu, holé vetvičky znova obrastú. Dávajte si tiež pozor na nechcených nápadníkov - puklice, pre ktorých je sophora ako magnet! Viac o sophore sme napísali v našom článku.

Foto: Ficus benjamina

Ficus Benjamina

Ach tí benjamínci. Figusy s drobnými lístkami a hustými korunami sú v domácnostiach veľmi obľúbené. Ale pozor, sú si toho veľmi dobre vedomí a tiež vedia potrápiť! Fíkusy sú totiž veľmi háklivé na teploty - akonáhle ich ofúkne studený vzduch z chodby, otvoreného okna alebo dverí, máte listy dole. Opäť platí, že im listy môžu dorásť, ale u tejto rastliny je jednoduchšie zhadzovaniu listov predchádzať. Predsa len ako hustým stromčekom im to pristane najviac. Viac všeobecne o fikusoch a ich neduhoch sa dozviete v našom článku.

Foto: Domáca papraď Nephrolepis

Nephrolepis alebo ľadviník

Jedná sa asi o najznámejší druh paprade, ktorý nájdeme v domácnostiach. Ich dlhé stonky s drobnými lístkami tak zdobia nejednu kúpeľňu! A tým sa dostávame ku kameňu úrazu – vlhkosti. Papradinám všeobecne veľmi prospieva vlhké prostredie, a preto sú v kúpeľniach veľmi spokojné a robia radosť. Niekde pri kúrení by ste rýchlo spoznali, aké je nepríjemné po tejto rastline upratovať opadané lístky. Zároveň však potrebuje aj nejaké to svetlo, v tme alebo v tieni by sa jej tiež príliš nepáčilo.

Foto: Tradescantia Quadricolor

Tradescantia alebo vodenka

Vodenky , podenky alebo tradescantia by sme mohli často nájsť v zozname pre pestovateľských začiatočníkov. Je pravda, že sa jedná o pomerne nenáročné a rýchlo rastúce zelené šťastie. Lenže ako už ich prezývka napovedá, musíte si dávať pozor na vodu. Vodenky rastú ako z vody a keď sa tak deje, potrebujú vody dostatok. Lenže nesmieme zabudnúť, že predovšetkým v zimnom období už taký smäd nemajú. Vodenky často upozorňujú na nedostatok/prebytok vody hnednutím listov. Zároveň nás dokážu potrápiť aj nevzhľadnými šľahúňmi, ktoré sa z príliš tienistého miesta tiahnu za slniečkom. Myslite preto na adekvátny pitný režim a dostatok slniečka – tradescantia vám bude vďačná.

Foto: Maranta Fascinator

Calathea alebo všeobecne modlivky

Modlivky máme radi predovšetkým pre ich okrasné, rôznofarebné a vzorované listy. Tiež nás fascinujú svojim denným režimom, kedy na noc chodia ich listy spať. Pri robení modliviek však myslite na to, že sú to srdcom aj telom tropickej rastliny! To znamená, že bez dostatočného vlhka, tepla a svetla veľkú radosť robiť nebudú. Najčastejším neduhom je potom osychanie špičiek listov, ktoré je skutočnou chybou na kráse. Pokiaľ nemáte rastlinu pri zdroji suchého tepla (pr. kúrenie), zálievku máte adekvátnu a svetla tiež dostatok a napriek tomu listy vysychajú, poslednou možnosťou je obstaranie zvlhčovača vzduchu. Tu vás rosenie naozaj nezachráni. Ak však nie ste úplne puntičkári a sem tam suchý fliačik prehliadnete, tak aj týmto spôsobom spolu s modlivkami môžete dobre vychádzať. O modlivkách sa viac rozpisujeme v našom článku .

Foto:

Alokázia

Ďalšou skupinou pyšných princezien sú Alokázia . Majestátne, veľké a vysoké listy rôznych farieb a vzorov láka nejedného pestovateľa. Alokázie už však máme prekuknuté a tak väčšina z pestovateľov vie, že sú to rastliny skôr pre tých skúsenejších. Ide opäť o tropické krásky, ktoré sú háklivé ako na zálievku a vlhkosť tak aj na teplo a slniečko. Väčšinou si tiež obozretne strážia počet svojich listov a nerady tento počet zvyšujú – preto často obmieňajú nový list za starý. To môže niektorých neznalých pestovateľov znervózniť. U Alocásií je tak dôležité myslieť na dôkladnú zálievku, potrebujú cítiť "vlhko" tropického domova, ale ak už majú hlinu mokrú, zahnívajú a dramaticky pritom krútia a zhadzujú listy. Dostatok svetla a tepla je taktiež dôležitý pre ich pohodlie. Viac o starostlivosti Alocásií sme napísali v našom článku.

Foto: Panašované Syngonium Albo variegata "Imperial White"

Panašované rastliny

Samozrejme sme si tie najväčšie dráma queens nechali nakoniec. A nie je to nikto iný, než panašované izbovky ! Tie totiž vedia divy! Tak napríklad: panašované časti rady schnú a je zbytočné sa toho desiť, pretože predovšetkým pri bielych častiach je to prirodzené. Potom tiež rady páchajú samovraždu - tým, že začnú rásť len panašovane, až nemajú z čoho žiť a potom umrú. To je potom vhodné ich zrezať. Lenže panašované rastliny občas aj zrevertujú – to je ešte len vrchol ich dramatickej kariéry. Jednoducho si začnú rásť namiesto panašovania obyčajne zelene a bodka. To už sa potom tiež nevyhneme radikálnym rezom. Všeobecne však platí, že panašované rastliny (väčšinou v závislosti od rozsahu ich variegácie) sú náchylnejšie na preliatie, schnutie pri nižšej vlhkosti a pomalší rast. Viac o variegátnych rastlinách sme vám spísali v našom článku. Viac o panašovaných rastlinách a ich starostlivosti sme písali v našom článku.

Na záver

Dráma queens nás vie potrápiť, niektoré až tak, že zvažujeme zmysluplnosť pestovateľskej kariéry. Bez výziev a karambolov by to však nebolo ono – ao to viac si napríklad potom vážime tie obyčajné klasiky a stálice, ktoré našej zelenej džungli dodávajú stabilitu a oázu pokoja a útechy.


Ak sa preto chcete stretnutiu s rastlinnou pyšnou princeznou vyhnúť, študujte si dostupné informácie o rôznych druhoch rastlín, napríklad práve u nás na blogu – potom nebudete zaskočení!

Mgr. Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík