👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Peperomia alebo peprinec nenáročný na starostlivosť

Ide o veľmi obľúbenú izbovú rastlinu. Pre svoju rozmanitosť môžeme vyberať z množstva tvarov a doplniť tak dokonale interiér. Bude vítaným darčekom, pretože by nemala chýbať v žiadnej zbierke milovníka kvetov.

Môžeme využiť aj jej schopnosť filtrovať z priestorov formaldehyd. To sa bude hodiť, ak sme domov zaobstarali drevotrieskový nábytok. Pretože rastlina nie je jedovatá , môžeme ju s pokojným svedomím umiestniť aj do detskej izby alebo do bytov s domácimi miláčikmi.

Ktorý druh vybrať?

Peperomia má stovky druhov, pochádzajúce zo strednej a Južnej Ameriky. Tiež sa vyskytuje v Afrike a južnej Ázii. Je to rastlina z čeľade Pepřovníkovité, teda príbuzná známemu koreniu. Mnoho rokov sa nazývala Peperomia sandersii. Väčšina ich druhov, ktoré môžeme pestovať, má špecifickú a zreteľnú kresbu listov.

Pre závesnú rastlinu môžeme zvoliť napr. Peperomia Tettraphylla Hope alebo ešte obľúbenejšie Peperomiu Prostrata , ktoré pripomínajú malé korytnačie pancierky, preto sa im tiež hovorí 'korytnačky' . Ak hľadáme kompaktný solitér, bude vhodná Peperomia Caperata Lilian .

Sú to malé rastliny, ktoré málokedy prekonávajú výšku 20-30 cm. Aj tak ju nemožno podceňovať, pretože jej stonky rastú veľmi rýchlo, až o 10 cm za rok.

Táto krásna izbovka má aj svoje kvetenstvo. Najčastejšie nás ním obdaruje v letných mesiacoch. Tie sa vyznačujú bielou farbou a väčšinou kontrastujú s tvarom a farbou listov.

Foto: Peperomia Raindrop

Ako sa o ne starať?

Na udržanie kompaktného tvaru je potrebné rastlinu deliť aspoň na 2 kusy. Pri správnej starostlivosti, ktorú peperomia vyžaduje, zostáva jej tvar celistvý. Pokiaľ však chceme z jednej rastliny viac odnoží, rozdelíme ju až na 4 kusy. Tie vysadíme do jednotlivých kvetináčov. Kým sa však rastliny riadne neujmú, treba rastlinu držať vo vyššej vlhkosti. To zaistíme pomocou bežného rozprašovača alebo pomocou zvlhčovačov vzduchu.

Zaujímavosťou je, že rastliny s tuhými listami dokážu spokojne žiť aj v suchých, vykurovaných miestnostiach. Naopak Peprince s mäkkými listami už potrebujú vyššiu vlhkosť vzduchu. Treba myslieť na to, že rastlinu neumiestňujeme na južnú stranu alebo na kúrenie. Nemá rada suchý vzduch a prievan. Naopak najväčšiu radosť ju urobíme, keď ju umiestnime napríklad do kuchyne alebo do jej blízkosti.

Svetelné podmienky.

Tieto rastliny nepotrebujú mnoho svetla. Ak by sme ich umiestnili na priame svetlo či slnko, mohli by jej listy začať vädnúť a opadávať. Z tohto dôvodu je tiež potrebné ich uchrániť pred vysokými teplotami. Pri teplotách nad 24 °C už nebude úplne spokojná. Naopak, ak znížite zálievku bude spokojná aj v chladnejších miestnostiach. Z tohto dôvodu ju môžeme bez obáv zaobstarať aj v zimných mesiacoch.

Zálievka a prostredie.

Pepřinec miluje vlhko a teplo. To však neznamená, že ich budeme príliš zalievať. Je potrebné dodržiavať striedmu zálievkou a vždy ju zalievať ideálne do podmisky.

Pokiaľ by sa väčšie množstvo vody dostalo na listy alebo do jej záhybov, mohla by rastlina začať zahnívať. V zimných mesiacoch ju nechávame bez zálievky, bez problémov 2 až 3 týždne. Môže byť teda vhodná pre tých, ktorí občas zabúdajú kvety zalievať, a tiež pre tých, čo často cestujú na dlhšiu dobu. Nikdy ju nenechávame stáť vo vode. Aby bola rastlina spokojná, treba starostlivo odstraňovať každý suchý či zahnívajúci list alebo stonku. Ocenia odstátu nevápnitú vodu, ktorou môžeme rastlinu aj rosiť. Ocenia pokiaľ ju umiestnime do malých skleníčkov či okenných vitrín.

Foto: Peperomia sa dobre množí z listových rezňov. Stačí odlomené lístky nechať vo vode a za pár týždňov pustia korienky a začnú vyskakovať nové vetvičky.

Hnojenie a množenie.

Rovnako ako peperomia nepotrebuje veľa zálievky, nepotrie veľa hnojenia. Počas letných mesiacov pridávame do zálievky polovičnú dávku odporúčaného množstva hnojiva. Hnojíme každé 2 až 3 týždne vo vegetačné obdobie. S ohľadom na dávkovanie volíme radšej tekuté hnojivá. ( Hnojivo univerzálne Forestina (dmp.cz) .

Na množenie u tejto rastliny odoberáme vrcholové konce rastliny, ktoré zapichujeme do menších kvetináčov. Tie potom zakryjeme mikroténovým vreckom alebo potravinárskou fóliou. Ich úspešné množenie môžeme podporiť umiestnením do malého skleníka či množiarne.

Pokiaľ pri manipulácii nešťastne odtrhneme lístok, nie je to žiadna pohroma. Využijeme ho na ďalšie možnosti množenia. Samotný lístok dávame do téglika alebo pohára s vodou. Zhruba za 2 týždne môžeme pozorovať prvé korienky peperómie. Také pozorovanie rastu oceníme my aj deti.

Problémy a škodcovia.

Aké môžu mať problémy? Pokiaľ na rastline zaznamenáme blednutie listov, znamená to, že je umiestnená na veľmi svetlom mieste. Stačí ju teda premiestniť na tienistejšie miesto.

Pokiaľ naopak začnú listy opadávať, pravdepodobne je jej chladno. Môžeme ju skúsiť dať na teplejšie miesto a zamedziť tak ďalšej strate lístkov.

V prípade, že lístky a stonky začnú černieť, rastlina je premokrená. Potom je možným riešením rastlinu vybrať z mokrého balu a preložiť ju do suchého substrátu. Pravidelne hnijúce listy a stonky musíme starostlivo odstraňovať. Rastlinku môžeme vždy nakoniec zachrániť množením pomocou vrcholových rezňov alebo jej delením.

Najviac spadnuté zo škodcov majú na túto rastlinu roztočce. Tie spoznáme z malých pavučiniek na listoch. Od nich Peperómiu pomôžeme vhodným postrekom.

Autor: Nikola Soudek

Čo hľadáte?

Košík