👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

🥳 Oslávte s nami naše 4. narodeniny s 10 % zľavou na celý nákup s kódom "4roky" alebo sa zastavte v našom obchode osobne pre 20 % zľavu. Platí do konca mesiaca 💚 Veľkonočné otváracie hodiny tu 👈

Starostlivosť o malé "baby" izbovky

Rastliny doma máme takmer všetci, radi sa o ne staráme a radi sa pozeráme, ako nám pekne rastú. Veľa ľudí si však kupuje radšej malé rastliny a najmä tie úplne najmenšie, ktorým hovoríme „baby izbovky“.

U malých rastlín sú ale aj malé riziká a práve na tie sa v dnešnom článku pozrieme.

Keď kupujeme malé rastliny

U malých rastlín sa ľahko môže stať, že sa zamení druh rastlín, obzvlášť pri takých, kde máme veľa druhov, ktoré sa len nepatrne líšia svojou farebnosťou, ktorú ale často spoznáme až v dospelosti. Krásnym príkladom môže byť napr. Syngonium White Butterfly a Syngonium Pixie , ktoré vyzerajú prakticky rovnako, keď majú ešte malinké lístočky a rastlina dosahuje sotva pár centimetrov.

U malých rastlín zvlášť na pultoch obchodov strážte, či rastlina nie je príliš suchá a či ju nezasychajú listy. Pokiaľ sa vám na pohľad zdá, že nie je v kondícii, radšej ju neberte. U malých rastlín je totiž najväčším nešvárom práve zabudnutá zálievka a nevhodný kvetináč, viď nižšie.

Myslite na to, že "baby izbovky", hoci ich kupujete malinké, obvykle v kvetináčoch s priemerom do 8 cm rastú rovnako rýchlo ako väčšie izbovky. Bohužiaľ v malom kvetináčiku tejto veľkosti nemá rastlina priestor na dobrý vývoj koreňového systému a rastlina začne rýchlo trpieť vo chvíli, keď korene zaplnia kvetináč. Bude teda pomerne skoro čas na presadenie do väčšieho.

Presadenie do väčšieho kvetináča a ktorý vybrať?

Malé rastlinky sú obvykle zasadené do priedušného substrátu v extrémne malých kvetináčoch či už v plastových alebo terakotových (keramických). Ak ste sa rozhodli rastlinu presadiť do väčšieho, voľte vždy max o 2-3 cm väčší kvetináč . To je z toho dôvodu, že pre rastlinu nie je vhodné ju dávať príliš plochy v substráte, dochádzalo by tak k častejšiemu premokreniu pôdy a zahnívaniu koreňov. Rastlinu tým necháte zväčšovať postupne.

Ak si vyberiete kvetináč keramický, plastový, sklenený či iný je jedno, voľte podľa druhu rastliny, jej požiadaviek a umiestnenia vo vašom byte. Dbajte však na to, aby rastlina dýchala, tzn. vytvorte si na dne substrátu v kvetináči drenáž z keramzitu príp. z iných materiálov, napr. z perlitu pre lepšie odvodnenie zo spodu.

Substrát môžete využiť podľa druhu rastlín, avšak u tých úplne najmenších si bežne vystačíte v klasickom substráte pre zelené rastliny s prídavkom perlitu. U menších rastlín si dávajte pozor na množstvo perlitu, pretože urýchľuje presychanie substrátu a rastlina by nám mohla uschnúť skôr, ako sa nazdáte.

Zálievka

U malých rastlín sa všeobecne neodporúča využívať terakotové kvetináče. Tie sú priedušné sami o sebe a vyschnutie rastlín môže prebiehať veľmi rýchlo, a to aj za jeden jediný deň. Zvážte teda vaše možnosti a ako často chcete strážiť vašu rastlinu. Pri najmenších rastlinách v terakote nie je potrebné riešiť drenáž, naopak skôr pridávajte vodu do podmisky, aby ste mali istotu, že má prísun vody.

U malých rastlín môžete hnojiť, ale dávajte pozor na množstvo, menej koreňov znesie aj menej hnojivá a mohlo by dôjsť k popáleniu koreňov, pokiaľ to preženiete.

Istotu vám naopak môže urobiť Lignohumát , ktorý napomáha koreňom s ich vývojom a všeobecne rastline prospieva v čase, keď sa hnojenie toľko neodporúča, napr. v zimných mesiacoch.

Foto: Peperomia glaucophylla Greeyzy

Výhody malých izboviek

Či už máte radšej malé alebo väčšie a bujnejšie izbovky, výhodou malých rastlín je tá, že si sami dohliadnete, ako vám porastie, uvidíte jej vývoj od bábätka až k dospelosti a zároveň pri množstve rastlín ustrážite jej tvar a kvalitu vďaka vašej starostlivosti.

Navyše, ak neradi pestujete izbovky v substráte ale ste napr. milovník hydropónie , tak malé izbovky sú najvhodnejším adeptom pre hydropóniu, než začne rásť a jej prechod by bol komplikovanejší.

A aké sú vaše najobľúbenejšie izbovky?

Pochváľte sa nám do komentára v našej Facebookovej skupine pod článkom, aké máte najradšej malé izbovky :) Medzi jedny z najobľúbenejších baby izboviek u nás bezpochyby patrí sukulentný Hoya Kerri . Medzi veľmi obľúbené a na starostlivosti skvelé je aj mini lopatkovec Spathiphyllum Pearl Cupido , ktorý sme nedávno rozšírili o väčšiu veľkosť .

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík