👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Rašeliníková tyč pre všetky pnúce izbovky

Väčšina izbových rastlín pochádza z tropických oblastí, kde majú vo zvyku sa pnúť a šplhať po rôznych oporách a stromoch smerom k slniečku. Aj keď sa nám na prvý pohľad nemusí zdať, že by rastliny v tunajších izbových podmienkach nejako intenzívne trpeli, pravdou je, že po šplhaní sa niektorým môže naozaj cneť. Prečo sa teda oplatí k niektorým izbámkám zaobstarať oporu - buď kokosovú alebo rašeliníkovú tyč ? A ktorú z nich si vybrať? To všetko sa dozviete v tomto článku.


Čím vyššia, tým väčšia!

Po čom sa teda izbámkám, ako sú monstery ,philodendrony , syngónia alebo epipremna (a mnoho ďalším popínavkám), najviac cnie? Inu, spomínané rastliny tvoria tzv. vzdušné korene, ktorými sa v prirodzených podmienkach uchytávajú práve k stromom a prírodným oporám. Vďaka opore môžu rásť vyššie a mohutnieť. Zväčšujú sa im listy, ktoré pojmú viac slniečka a rastlina všeobecne prospieva.

Koho by nelákali listy veľké ako ruka... čo ruka, celá hlava? Sen každého vášnivého pokojovkára je mať krásne, veľké a predovšetkým zdravé izbovky. S tyčou alebo kvetičkou sa toto nie príliš skromné ​​prianie zase o niečo viac blíži k svojmu naplneniu!


Čím vyššie, tým deravejšie!

„Čím viac pruhov, tým viac...“, však poznáte. Ale pri izbách to môže byť podobne. Čím vyššie sa rastlina pne alebo šplhá a čím viac má slniečka, tým viac bude tvoriť obľúbené fenestrácie - dierovanie listov. Tento jav poznáme predovšetkým u monštier, ktorých deravé listy sú pre nich tak typické! Fenestrácie sú schopné aj iné druhy rastlín, ale u nich väčšinou vzniká iba v prirodzených podmienkach, ktoré doma ťažko vytvoríme.

Poskytnutie opory izbovým rastlinám naozaj prospieva a mnohé benefity potešia aj ich pestovateľov. Ako ale vybrať tú správnu oporu?

Všeobecne majú opory ešte jeden benefit, ktorý je skôr zo strany pestovateľov. Pokiaľ rastlina rastie do výšky (napríklad okolo opory), ušetrí tým veľa miesta ďalším rastlinám – a to sa oplatí, že?


Kokos alebo rašeliník?

Najznámejšie dve varianty opôr sú tyče kokosové alebo rašeliníkové. Také tyče len zapichneme do substrátu k rastline (pozor na korene!), ľahko k nej výhonky alebo stonky pripevníme napríklad špagátom a máme hotovo! Na základe čoho sa však rozhodnúť, ktorú z tyčí zaobstarať?


Kokosové tyče

Jedná sa o drevenú tyč, ktorá je obalená kokosovým vláknom. Takáto tyč má pevnú štruktúru, ktorá je kompaktná a vskutku dobrou oporou predovšetkým lianam - a teda všeobecne druhu Aroidov - monsterám, philodendronom alebo pothosom. Vzdušné korene týchto rastlín sa zachytia o vláknitú štruktúru tyče a veselo rastú smerom nahor. Všeobecne sa potom odporúča kokosovú tyč zosadiť k rastline tak, aby čo najlepšie držala v substráte!

Foto: Na prípravu rašeliníkovej tyče budete potrebovať samotnú rašeliníkovú tyč, rašeliník, vybranú rastlinu a dostatočne veľký kvetináč.

Rašeliníkové tyče

O mnohých benefitoch rašeliníka sme sa už rozpísali v skoršom článku, ale opäť na ne dôjde. Schopnosť rašeliníka tkvie predovšetkým v jeho schopnosti zadržiavať vodu . Tyč, ktorá je zhotovená zo živého alebo zo zlisovaného rašeliníka tak umožňuje nielen oporu, ale aj rast nových koreňov. Rastlina tak môže svojimi koreňmi tyč prerásť a získať oveľa stabilnejšiu pozíciu, navyše rašeliník zvyšuje vlhkosť, ktorú rastliny určite ocenia. Jedna z ďalších schopností rašeliníka je jeho odolnosť voči hnilobe . Rašeliníková tyč sa na rozdiel od kokosovej musí častejšie zalievať a udržiavať vlhká, aby splnila všetky benefity, ktoré sme tu zmienili. Je preto o krapet náročnejší na údržbu, než tyč kokosová.

Ktorú teda zvoliť? Je to čisto na vás! Obe tyče majú čo ponúknuť a rastliny ich spoločnosť určite poteší. Kokosové tyče sú predovšetkým pevné a predávajú sa aj vo vyšších ako metrových variantoch. K veľkej monstere tak iste bude pasovať lepšie, pretože jej poskytne dostatočnú podporu. Naopak napríklad philodendrony určite ocenia kyslejší rašeliník, ktorý je okrem iného aj zdrojom rôznych živín. Rašeliníkové tyče sa horšie zháňajú a skôr sa využívajú v kratších prevedeniach. Našťastie nie je také náročné si ich vyrobiť, napríklad aj doma!


Výroba rašeliníkovej tyče

V tomto článku sme pre vás prichystali aj návod, ako si môžete rašeliníkovú tyč vyrobiť doma. Jediné, čo budete na výrobu potrebovať, sú jednotlivé časti našej nastaviteľnej tyče a rašeliník - a samozrejme izbovku, ktorú chcete tyčou obdarovať!

Poznámka: Pridanie tyče k izbovke sa najviac oplatí, keď rastlina potrebuje presadiť. Kedy inokedy teda vyrábať a kupovať tyče, keď nie na jar ? Viac o jar a presádzaní sa dozviete v našich ďalších článkoch!

Príprava rašeliníka

Ako prvé si napustíme vodu do nejakej misky či nádoby, do ktorej postupne po menších častiach pridáme zlisovaný rašeliník. Po pár minútach rašeliník preukáže svoje absorpčné schopnosti a nasaje do seba vodu. Prebytočnú vodu z neho môžeme jemne vyžmýkať.

Príprava tyče

Počas toho, čo rašeliník nasáva vodu, si pripravíme požadovaný počet nastaviteľných častí tyče podľa toho, akú veľkú oporu potrebujeme. Zapichovaciu špičku naskrutkujeme k prvej časti tyče a tú vyplníme mokrým rašeliníkom. Následne naskrutkujeme ďalšie časti, ktoré taktiež vyplníme rašeliníkom.

Umiestnenie tyče do substrátu

Je vhodné zapichovaciu špičku tyče umiestniť čo najhlbšie do kvetináča a poriadne upevniť substrátom dookola tak, aby bola stabilná a nevyklala sa. Spolu s tyčou samozrejme do substrátu sadíme aj rastlinu. Vopred si premyslite, ako ju k tyči zosadíte - teda ktorou stranou chcete, aby bola následne k tyči pripútaná.

Pripútanie rastliny

Keď máme tyč ako aj izbovku v substráte, môžeme jednotlivé šľahúne a stonky k tyči začať pripútavať. Môžete využiť drôtiky, záhradnícke pásky alebo obyčajné povrázky. Dávajte pozor, nech rastline stonky príliš nesťahujete - mohli by ste ju takto ublížiť.

Nasadenie zavlažovacej hlavice

Jedna z veľkých výhod našej nastaviteľnej tyče je zavlažovacia hlavica, ktorá postráži vlhčenie rašeliníka za vás. Hlavicu naskrutkujete na koniec tyče a zalejete vodou. Vnútri je malá dierka, ktorú voda prekvapkáva k rašeliníku a postupne ho tak zvlhčuje. Raz za čas je len potrebné hlavicu opäť doplniť vodu, ale o viac sa už starať nemusíte!

Zálievka z vrchu

Nástavná okrúhla hlavica okrem zakončenia tyče zhora plní aj ďalšiu funkciu. Na dne hlavice je zhruba 0,5 mm veľký otvor, ktorým presakuje voda. Pri zvlhčovaní tyče môžete teda naliať vodu do hlavice a postupne sa presiakne zhora smerom dole do rašeliníka. Zvlhčovať tyč môžete aj rosením po celej šírke tyče.

A už sa len kochať a čakať na tie zázraky! 


Tak a máte hotovo! Izba je šťastná, že má oporu, vy ste šťastní zo šťastnej izbovky. Čo viac si priať, snáď len - ČI TO RASTIE!


Bc. Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík