👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ako, že stále prelievam svoje izbovky? Odhalenie tajomstvo zálievky!

Tento článok bude určite užitočný pre všetkých pestovateľov, ktorí sa starajú o rastliny so všetkou láskou, ale stále ich prelievajú. Nebojte sa, nie ste v tom sami. Prelievanie je jednou z najčastejších chýb , s ktorým sa nám naši zákazníci zverujú. Veľa začiatočníkov má v sebe zakódované, že by nemala rastlina dostať prehnané množstvo vody a to vedie k premokreniu. Tento názor často vedie k tomu, že rastliny nedostávajú toľko vody, koľko v skutočnosti potrebujú, obzvlášť to platí pre tropické rastliny, ktoré preferujú vlhšie prostredie. Ale čo keď vám povieme, že problém prelievania nie je v množstve vody , ktorú rastlinám dávate, ale v početnosti zalievania? A čo ak nie je vlhká pôda taká škodlivá, ako si mnohí z nás myslia?


Pochopenie toho, ako správne zalievať rastliny, je pre ich celkové zdravie a prežitie kľúčové. Nie je to tak jednoduché ako zalievať ich, keď si myslíte, že majú smäd, alebo keď pôda vyzerá suchá. Umenie zalievanie zohľadňuje množstvo faktorov, ako je typ rastliny, jej pôvodné prostredie, aktuálne prostredie, ročné obdobie a dokonca aj typ kvetináča, v ktorom sa nachádza.

V tomto článku vám pomôžeme pochopiť, ako rozpoznať premokrenie , ako sa mu vyhnúť, a hlavne ako nájsť správnu rovnováhu zavlažovania pre vaše tropické rastliny, aby ste zaistili, že nielen prežijú, ale že sa im bude dariť.


Keď hovoríme o premokrení, mnoho ľudí si predstaví rastlinu topiacu sa vo vode. Nie je to však také jednoduché. Premokrenie sa netýka ani tak objemu vody, ktorý rastlinám doprajete, ale skôr frekvencia zalievania . Rastliny nemajú rady, keď sú ich korene dlhšiu dobu vo vode, pretože to môže viesť k hnilobe koreňov a ďalším chorobám. K premokreniu dochádza, keď sú rastliny zalievané príliš často , nie keď dostanú naraz veľké množstvo vody. Môže sa to zdať neintuitívne, ale rastliny potrebujú pri každej zálievke zaliať poriadne substrát po celom obvode kvetináča a potom ju nechať vyschnúť do určitej hĺbky (ktorá sa u rôznych druhov rastlín líši).


Porozumenie tropickým rastlinám

Aby sme pochopili koncept premokrenia a prečo záleží na početnosti zalievania viac ako na jeho množstve, venujte chvíľu tomu, odkiaľ vlastne tropické rastliny pochádzajú a na čo sú adaptované. Vo svojom prirodzenom prostredí sú tropické rastliny zvyknuté na cyklus výdatných dažďov, po ktorých nasleduje obdobie vysychania. Pôda, v ktorej rastú, je obvykle rýchloschnúci, čo znamená, že aj keď dostávajú veľa vody, jej prebytok sa v nej neudrží a nespôsobuje problémy.

Tieto rastliny sú uspôsobené na ukladanie vody do listov, stoniek alebo koreňov , čo im umožňuje prežiť do ďalšieho lejaku. Preto tropické rastliny zvládnu (a dokonca dávajú prednosť) aj poriadnu zálievku - pokiaľ im však poskytneme čas, aby nazhromaždenú vodu pred ďalšou zálievkou využili.


V našich domácnostiach napodobňujeme tento prírodný cyklus tým, že rastliny dôkladne zalejeme a počkáme, až vrchná vrstva pôdy vyschne, a až potom ich znovu zalejeme . (To zistíme najjednoduchšie tak, že strčíme prst do substrátu a ak je suchý, rastlinu prelejeme ) Tento postup zaisťuje, že vodu na pôdu iba nelejeme, ale že rastline umožníme, aby potrebnú vodu nasala, uložila a potom spotrebovala, kým dostane ďalšiu.

Aké sú teda príznaky preliatia rastliny?

Žltnúce listy:

Hoci žlté listy môžu byť príznakom niekoľkých problémov, jednou z najčastejších príčin je premokrenie. Ak zistíte, že listy vašej rastliny žltnú, najmä ak sú sprevádzané hnedými škvrnami , môže to byť znamenie, že zalievate príliš často. Keď sú korene neustále mokré, chýba im kyslík, čo vedie k stresu rastliny, ktorý sa často prejavuje žltými listami.

Chradnutie :

Možno si myslíte, že vädnúce rastliny potrebujú viac vody, ale nie je to tak vždy. Prílišné zalievanie môže tiež spôsobiť vädnutie rastlín . Keď má rastlina príliš veľa vody , môže dôjsť k premokreniu koreňov a nedostatku kyslíka , čo vedie k ochabnutiu a vädnutiu listov . Je trochu iróniou, že ako premokrenie, tak nedostatok vody môže spôsobiť vädnutie, a preto je veľmi dôležité skontrolovať vlhkosť pôdy predtým, než siahnete po kanvici so zálievkou.


Hniloba koreňov :

Ide o jeden z najzávažnejších príznakov premokrenia . K hnilobe koreňov dochádza, keď korene rastlín zostávajú príliš dlho vo vode, čo vedie k rastu húb a baktérií, ktoré môžu spôsobiť rozklad koreňov. Táto hniloba môže byť pre rastlinu smrteľná, pretože obmedzuje schopnosť rastliny prijímať vodu a živiny . Hnilobu koreňov môžete spozorovať až v pokročilom štádiu, ale pokiaľ si všimnete nepríjemný zápach alebo kašovitý pocit pri dotyku s pôdou, je čas skontrolovať korene rastliny.

Tieto príznaky sú v podstate volaním rastliny o pomoc. Včasným rozpoznaním týchto príznakov môžete upraviť svoje zvyklosti pri zalievaní tak, aby lepšie vyhovovali potrebám vašich rastlín. Je dôležité si uvedomiť, že je ľahšie oživiť nezaliatu a suchú rastlinu ako zachrániť rastlinu premokrenú. V prípade pochybností je lepšie so zalievaním počkať pár dní, kým si nie ste istí, že to rastlina potrebuje.


Preliatie môže výrazne ovplyvniť celkový zdravotný stav a rast rastliny. Rastlina s premokrenými koreňmi je v podstate rastlina, ktorá sa snaží dýchať, ale nejde jej to. Jedná sa o stresovú situáciu, ktorá môže viesť k slabému a pomalému rastu .

Rastliny potrebujú na efektívny rast rovnováhu vzduchu a vody pri koreňoch. Preliatie túto rovnováhu narúša a obmedzuje schopnosť rastliny prijímať kyslík, čo vedie k zlému rastu a celkovému zdraviu rastlín. V závažných prípadoch vedie preliatie až k úhynu rastliny.


Ako vidíme, premokrenie je závažný problém s možnými katastrofálnymi následkami. Nemusíte sa však báť, preliatie je hlavne problém, ktorému sa dá predchádzať. V ďalšej časti sa s vami podelíme o tipy, ako sa premokreniu vyhnúť a podporiť zdravšie a spokojnejšie rastliny.


Správne techniky zavlažovania tropických rastlín

Znalosť toho, ako a kedy zalievať tropické rastliny, je kľúčom k tomu, aby sa zabránilo premokreniu a podporila sa prosperujúca džungľa. Poďme sa pozrieť na techniky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť túto krehkú rovnováhu.

Kedy vlastne rastlina potrebuje vodu?

Napriek všeobecnému presvedčeniu by sa zalievanie nemalo riadiť iba prísnym časovým rozvrhom. Namiesto toho je účinnejším prístupom reagovať na potreby rastliny. To môžete dosiahnuť kontrolou vlhkosti pôdy.


Jednou zo spoľahlivých metód, ako zistiť, či rastlina potrebuje vodu.

Jednoducho zapichnite prst asi 2 cm hlboko do pôdy . Pokiaľ je pôda v tejto hĺbke suchá, je čas rastlinu zaliať. Pokiaľ je však pôda stále vlhká, počkajte ešte niekoľko dní a skontrolujte ju znova.

Účinné tipy na zalievanie tropických rastlín

Jedným z rozhodujúcich faktorov správneho zavlažovania je použitie dobre priepustnej pôdy . Tropické rastliny sa vyvinuli v dobre priepustnej pôde dažďových pralesov a podobné prostredie preferujú aj u vás doma. Použitie dobre priepustné zmesi pôdy, ako je naša univerzálna zmes pre izbové rastliny , alebo naša zmes pre aroidy , ktorá obsahuje kokosové chipsy a píniovú kôru, ktoré pomáhajú k priepustnosti substrátu a nezadržiavaniu vody. Pri zalievaní dbajte na dôkladné preliatie. To znamená, že zalievajte tak dlho, kým z dna kvetináča neodtečie trochu vody. Tým zaistíte, že sa voda dostala do všetkých častí koreňového systému, čo podporí zdravší rast.


Svetlo a vlhkosť vzduchu hrajú zásadnú úlohu pri určovaní frekvencie zalievania rastlín. Rastliny na jasnejšom svetle majú tendenciu vysychať rýchlejšie ako rastliny na slabom svetle. Rovnako tak v suchom prostredí pôda vysychá rýchlejšie ako vo vlhkom. Je dôležité tieto faktory sledovať aj u vás doma a podľa toho upraviť režim zalievania.

Nezabudnite, že každá rastlina je jedinečná a môže mať mierne odlišné požiadavky na vodu. Pozorovanie a prispôsobenie sú kľúčom k pochopeniu toho, čo vaša konkrétna rastlina potrebuje.


Často kladené otázky o premokrení

Na záver nášho článku sa venujme častým otázkam, ktoré od vás dostávame.

Môže sa rastlina zotaviť z premokrenia?
Áno, väčšina rastlín sa môže zotaviť z premokrenia, najmä ak sa na to príde včas . Prvým krokom je okamžite prestať zalievať a nechať pôdu úplne vyschnúť. Ak vaše dieťa, kamarát alebo sused počas vašej dovolenky zaleje rastlinu, môžete si pomôcť napríklad vreckovky, ktoré pohltia prebytočnú vodu . V závažnejších prípadoch, napríklad pri hnilobe koreňov, môže byť potrebné vykonať ďalšie kroky, napríklad odstrániť poškodené korene a presadiť rastlinu do čerstvého suchého v substráte .
V extrémnom prípade odporúčame si vytvoriť z preliate rastliny rezne, odstrániť uhnité korene a nechať rezeň znovu zakoreniť a začať od začiatku.


Ako často mám rastlinu zalievať?
Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď. Frekvencia zalievania závisí od mnohých faktorov, vrátane typu rastliny, jej veľkosti, prostredia a ročného obdobia. Dobrým pravidlom pre väčšinu izbových rastlín je zalievať ich, keď vrchné dva centimetre pôdy vyschnú . Niektoré rastliny, napríklad sukulenty a kaktusy, dávajú prednosť tomu, aby ich pôda pred zalievaním kompletne vyschla.


Prečo listy mojej rastliny žltnú?
Žlté listy môžu byť príznakom niekoľkých problémov, vrátane premokrenia. Keď je rastlina premokrená, nie je len premokrená, ale tiež jej chýba kyslík. Tento nedostatok kyslíka môže viesť k žltnutiu listov. Ak si všimnete žlté listy, skontrolujte vlhkosť pôdy. Pokiaľ je vlhká, môže ísť o premokrenie. Žlté listy môžu, ale tiež byť príznakom napadnutia od škodcov (napr. roztočca), preto radšej vždy skontrolujte štruktúru žltého listu. Pohybuje sa niečo na liste? Nemusí ísť o preliatie, ale aj o napadnutie škodcom.
Pokiaľ rastlina nie je napadnutá a zálievka je správna, môže sa v poslednom prípade jednať o nedostatok živín. Doprajte svojim rastlinám kvalitné hnojivo!


Je lepšie rastliny nechať dlho vyschnúť alebo ich preliať?
Všeobecne platí, že je lepšie rastliny dlhšiu dobu nezaliať ako preliať. Nezaliatie môže viesť k spomaleniu rastu a vädnutiu , ale tieto účinky sú často dočasné a možno ich napraviť správnou zálievkou. Naopak premokrenie môže viesť k závažnejším problémom, ako je hniloba koreňov, ktorá môže byť pre rastlinu smrteľná.
Pamätajte, že ohľaduplné zalievanie je neustále učenie a občasné chyby sú súčasťou tohto procesu.

„Nenechajte sa odradiť, ak sa stretnete s problémami; naopak ich považujte za príležitosť, ako lepšie porozumieť svojim zeleným spolubývajúcim“

Pestovanie rastlín je cesta, nie cieľ.
Je to o trpezlivosti, učení a predovšetkým o radosti. Čím viac času a úsilia investujete do porozumenia svojim rastlinám, tým prínosnejšie budú vaše skúsenosti a možno o tom napíšete aj knihu , rovnako ako my. Tú našu si môžete zakúpiť u nás alebo vo všetkých kníhkupectvách.

Čo hľadáte?

Košík