👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

"Ja z teba vykvitne!"- Orchidey a bromélie

Orchidey a bromélie, rastliny, ktoré si sami nekupujete, ale dostávate vždy k sviatku alebo narodeninám? A buď z nich máte ohromnú radosť alebo ich nenávidíte, pretože viete, že odkvitnú a budú vám zaberať miesto na parapete? Tieto pocity poznáme, a preto sme sa rozhodli im dať šancu a dali som si za cieľ, že vám o nich povieme viac, aby ste si ich zamilovali vy aj vaši miláčikovia, pretože sú pre nich netoxické. A to je bonus navyše, nie?

Tieto rastliny sú obľúbené pre svoje nádherne sfarbené kvety a unikátne listy , sú to skvosty tropického sveta. V tomto článku sa pozrieme na ich pôvod, rozmanitosť, spôsoby starostlivosti a špecifické požiadavky na pestovanie .

Orchidey

Latinsky O rchidaceae (slovensky Můrovec) je s viac ako 25 000 druhov jedným z najväčších rastlinných rodov. Sú rozšírené po celom svete a nájdeme ich v rôznych prostrediach od tropických pralesov po chladné horské vrcholky. Orchidey sa vyznačujú zložitými kvetmi, ktoré slúžia hlavne na prilákanie opeľovačov.


Na pestovanie orchideí je kľúčový správny substrát, ktorý poskytuje dostatočnú drenáž a vzdušnosť. Substráty z mixu píniovej kôry, kokosových chipsov, rašeliníka a perlitu sú ideálne . Orchidey vyžadujú špeciálne hnojivo a tak im kúpte hnojivo pre nich určené. Ak máte len pár orchideí a nechce sa vám investovať, doprajte im aspoň univerzálnu .

Na strihanie odkvitnutých kvetov sú dva názory - prvá skupina pestovateľov orchideí ich hneď odstrihnú a tí druhí ich tam nechávajú kým sami neodpadnú. Ani jeden spôsob nie je zlý, ale ak nemáte radi nevzhľadné odkvitnuté kvety a pahýle, nebojte sa ich odrezať.

Z kvetináča vám trčí čosi divné? Je to koreň alebo nie? Áno! Jedná sa o vzdušný koreň a ten, ak nás pozorne sledujete na sociálnych sieťach , viete, že sa strihať nemajú.

Na čo orchideu vzdušné korene slúžia?

Absorpcia vlhkosti a živín : Vzdušné korene orchideí sú vybavené špeciálnou pokožkou zvanou velamen , ktorá dokáže absorbovať vlhkosť a živiny z okolitého vzduchu. To je obzvlášť dôležité pre epifytické orchidey, ktoré rastú na iných rastlinách alebo predmetoch a nemajú prístup k tradičnému substrátu.

Zaistenie stability : Vzdušné korene pomáhajú orchideám udržať stabilitu a priľnúť k povrchu, na ktorom rastú, čo je dôležité pre ich epifytický spôsob života.

Orchidey odporúčame presádzať 1x ročne alebo až keď im kvetináč príliš malý.

Bro čo? Bromélia.

Bromélie sú jednou z najzaujímavejších rastlín, ktoré nájdeme v tropických a subtropických regiónoch, najmä v Amerike. Tieto rastliny, preslávené svojimi živými farbami a neobvyklými formami, sú obľúbeným prvkom v mnohých interiéroch i botanických záhradách. S viac ako 3 000 druhmi ponúka rod bromélií ohromujúcu rozmanitosť.

Medzi bromélie patrí mnoho rôznych typov, od epifytických druhov, ktoré rastú na stromoch alebo iných povrchoch, ako je Tillandsia (známa ako vzdušná rastlina), ďalšou známou broméliou je ananás (Ananas comosus). Ďalšou zaujímavou skupinou sú bromélie Guzmania a Aechmea, ktoré zhromažďujú vodu vo svojich listových ružiciach.

Starostlivosť o bromélie sa líši podľa konkrétneho druhu, ale existujú niektoré základné princípy, ktoré je dobré dodržiavať. Väčšina bromélií preferuje jasné, ale nepriame svetlo. Priame slnečné žiarenie môže byť pre nich škodlivé, pretože môže spáliť ich listy. Čo sa týka zálievky, pri broméliách ako sú Guzmánia a Aechemee je vhodné nalievať vodu priamo do centra listovej ružice, zatiaľ čo pri ostatných druhoch je dôležité udržiavať pôdu mierne vlhkú, ale nikdy premokrenú.

O Tillandsiách sme napísali samostatný článok tu . Ale všeobecne je starostlivosť o nich veľmi jednoduchá. Stačí im raz týždňa poskytnúť vodný kúpeľ a je to. Na odmočenie ju vždy nechajte položenú na vreckovke, aby ste sa zbavili prebytočnej vody v zákutiach Tillandzie, ktoré by mohli spôsobiť hnitie rastliny.

Bromélie tiež prosperujú v prostredí s vysokou vlhkosťou , čo môže byť výzvou v domácich podmienkach, najmä v zime, keď je vzduch suchý. Teplotné požiadavky sa líšia, ale vo všeobecnosti tieto rastliny preferujú teplejšie prostredie a sú citlivé na chlad. Hnojenie by malo byť vykonávané opatrne - používa sa hnojivo špeciálne určené pre bromélie alebo epifytické rastliny, ale použiť môžete aj hnojivo na orchidey a to len zhruba 1x 2 mesiace.

Bromélie sú nielen krásne, ale majú aj ekologický význam. Niektoré druhy poskytujú útočisko a zdroje potravy pre rôzne druhy živočíchov. A čo sa týka rozmnožovania, bromélie často vytvárajú odnože, ktoré je možné oddeliť a zasadiť ako nové rastliny. Niektoré druhy majú nápadné kvety, zatiaľ čo iné, ako ananás, produkujú jedlé plody.



Pri výbere bromélie je dôležité zvoliť druh, ktorý zodpovedá podmienkam vášho domova a množstvo starostlivosti , ktorú ste schopní poskytnúť. Ideálne miesto pre rastlinu je svetlé, ale chránené pred priamym slnkom . Hoci bromélie obvykle nepotrebujú časté presádzanie, je dôležité dávať pozor na to, aby rastlina nebola v substráte príliš na tesno a aby rastlina mala dostatok priestoru na rast.

Bromélie sú skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú nápadnú a napriek tomu nenáročnú rastlinu do svojho domova. S trochou starostlivosti a pozornosti môžu tieto exotické krásky rozjasniť akýkoľvek priestor svojimi úchvatnými farbami a nevšednými tvarmi.
Orchidey a bromélie sú príkladom neuveriteľnej diverzity a prispôsobivosti prírody. S pochopením ich špecifických potrieb a nárokov na starostlivosť môžu tieto rastliny poskytnúť krásu a zážitok z pestovania ako skúseným tak aj začínajúcim pestovateľom.

Čo hľadáte?

Košík