👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ako (ne)vyzerá zdravá izbovka a ako ju spoznať?

Už sa to asi stalo každému. Zaobstarali ste si novú izbovku, a za pár týždňov vám umrela aj napriek vašej poctivej starostlivosti. Treba si ale uvedomiť, či bola izbovka napadnutá a nevšimli ste si to, alebo bola zdravá, ale nedopriali ste ju starostlivosť, ktorú vyžadovala a neprežila ju. Zvlášť v čase, keď si rastlinu kupujete, je totiž veľmi dôležitá aklimatizácia rastliny v novom prostredí. Sú rastliny, ktoré presuny zvládajú výborne, ale sú aj také, ktoré sú na akékoľvek presuny veľmi náchylné. Poďme si prejsť to, na čo si dávať pozor už pri nakupovaní rastlín, ako vyzerá zdravá rastlina a čo na prvý pohľad môže značiť niečo zlé, ale je to v poriadku.

Pár tipov pri nákupe rastlín

1. Pri nakupovaní online dôverujte, ale preverujte. Nakupujete u predajcu online po prvýkrát? Objednajte si najskôr malé sústo na vyskúšanie a až potom si nakúpte viac rastlín. Predídete tak možnému sklamaniu v prípade, že predajca nedá príliš na kvalitný transport rastlín.

2. Keď dorazí objednávka rastlín, po vybalení rastliny ju ihneď detailne prezrite, či nie je mechanicky príliš poškodená, zvädnutá alebo sa na nej nevyskytujú škodcovia. Reklamácia o niekoľko dní a týždňov neskôr už často nebýva akceptovateľná a zle sa dokazuje čí je čo vina.

3. Nakupujete v obchodných reťazcoch a kamenných predajniach? Skvelé, máte šancu vidieť presne čo kupujete. Prezrite si dôkladne rastlinu, zamerajte sa na listy a sfarbenie. Pokiaľ je na pohľad povädnutá alebo dokonca obsahuje viditeľne pochodujúce chrobáky po listoch, radšej sa rastline vyhnite. Často sa jedná o nešpecializované predajne a starostlivosť o izbovky je slabá a substrát len ​​transportný.

Ako to robíme v Daj mi izbovku (DMP)?

Našou hlavnou prioritou bolo a bude predávať izbovky v perfektnej kondícii. Pri odbere u našich dodávateľov vyberáme na e-shop aj našu predajňu iba rastliny po dôkladnej kontrole . Izby navyše ten istý deň presádzame do kvalitného substrátu, ktorý si sami pripravujeme a tým zaistíme rastline lepšie podmienky pre rast aj transport. Rastliny sú umiestnené v našom sklade, kde sú tie najlepšie podmienky pre väčšinu rastlín, tzn. teplo, dobré osvetlenie, vysoká vlhkosť a naša starostlivosť s láskou. 💚

Ako spoznať zdravú izbu

Základom dobrého rastu našich zelených miláčikov je predovšetkým ich dobrá kondícia, ktorá ide ruka v ruke s vhodnými podmienkami na pestovanie. Celkový vzhľad rastlín je teda zásadný pri osobnom výbere izbovky na obchode.

Foto: Viditeľne uschnuté a sčernelé listy značia zlú starostlivosť, zrejme nedostatočnú zálievku a vlhkosť.

Listy

Zamerajte sa na listy. Rastlina by mala mať zdravé vitálne listy. Nemala by obsahovať väčšie množstvo suchých alebo uhnitých listov. Príliš veľké množstvo hnedých alebo žltých škvŕn tiež neznačí najlepšiu doterajšiu starostlivosť. Predsa len, nekupujeme umelé fejky :) Ide ale o rastliny a občasné škvrny, sem tam nejaké žltkastie alebo mechanické poškodenie je normálne.

V DMP rastliny, ktoré ponúkame do predaja kontrolujeme dôkladne a nevzhľadné aj mechanicky poškodené rastliny neprijímame.

Foto: Červci (škodcovia) na spodnej strane listu rastliny

Škodcovia

Najväčšie peklo, ktoré často odhalíte až doma a často aj dlho po tom, čo už ju máte na poličke. Pokiaľ nakupujete rastlinu v obchode, naozaj si rastlinu dobre prezrite. Pozerajte sa na stonky, na spodnej strany listov, aj na vrchnú časť substrátu. Pokiaľ rastlina obsahuje pavučinky, alebo zhluky vajíčok či drobné chrobáky, môže sa jednať o napadnutú rastlinu škodcami. Viac o škodcoch tu. Často sa stáva, že sú škodcovia prítomní v samotnom substráte a na pohľad nie je vidieť nič, v takom prípade si s tým bohužiaľ budeme musieť poradiť až doma vhodným ošetrením. Škodcovia, ktorí nesú vidieť voľným okom sú obvykle v štádiu, kedy sa ešte len množia a začnú byť vidieť v okamihu, keď ich je na rastline veľa. Tiež sa často dostanú k rastline v samotnom substráte, kedy nie je možné ich uvidieť okom nikdy, to sa stane komukoľvek.

Keď sa nám občas stane, že nám rastlinu napadne nejaký škodca, tak rastlinu presúvame do karantény a patričnú dobu ju ošetrujeme. Ak je úplne v poriadku a neutrpela straty, vraciame ju do predaja. Vo väčšine prípadov ale odhalíme škodcov už pri odbere našich dodávateľov a posielame rastliny späť.

Skladba rastliny

Vytiahnutá rastlina s málo listami obvykle značí nedostatočné svetelné podmienky. Zdravo vyzerajúca rastlina má obvykle lepšie rozvetvenie. Zmiasť môžu niektoré druhy izboviek, ktoré takto vyzerať majú.

Nedostatky na rastlinách, ktoré (ne)vadí

Foto: Xanthosoma s krásnym neónovým sfarbením a uschnutou špičkou listu, ktorá je viditeľná až veľmi zblízka

Vyschnuté špičky listov

Veľa rastlín má špičky rastlín zaschnuté. To je u väčšiny rastlín normálny stav, ktorý je spôsobený väčšinou nedostatočnou vlhkosťou. Obvykle to ničomu nevadí a nie je to ani vidieť. Problém by samozrejme bol, keby začala list od špičky usychať celý a listy by začali žltnúť, to už potom značí väčší problém buď so starostlivosťou, so škodcami ale aj preliatím rastliny.

Foto: Zdravý Philodendron Scandens s drobným mechanickým poškodením listu.

Mechanické poškodenie

Občas sa stane, že má nejaký list ryhu, malú dierku alebo je ľahko natrhnutý. Aj taká drobná mechanická vada nie je nič život ohrozujúce a rastline to nijako neuškodí. Občas sa aj stane, že rastlina už takto vyrastie a nikto to hoci neúmyselne nezapríčinil.

Pleseň na vrchnej časti substrátu

Pleseň na vrchnom substráte sa veľmi často vytvorí v okamihu, keď je vlhkosť vzduchu vyššia a substrát je o trochu viac mokrý. Nejedná sa o nič neobvyklé, pleseň zase čo nevidieť zmizne a rastline neškodí. Stačí vrchnú časť substrátu zľahka našuchoriť a nechať substrát trochu preschnúť, než rastlinu znovu zalejete.

Drobné škvrny na listoch

Pokiaľ má rastlina sem tam nejaký drobný fľak hnedej farby alebo je suchý, nejde o nič závažné. Naopak všímať pri výbere rastliny by sme si mali čiernych škvŕn a máp, ktoré pri mnohých rastlinách značia výrazné preliatie rovnako tak ako extrémne žltnutie listov. Korene v takom prípade začínajú uhnívať a rastlina umiera. V takom prípade v obchode rastliny neberte, mohla by umrieť. Pokiaľ sa vám to stane doma, odporúčame rastlín vybrať z kvetináča, prezrieť korene, presadiť do nového substrátu a nechať 1-2 dni preschnúť. Čierne škvrny sú najviac viditeľné pri preliatí napr. pri fikusoch elastica a zamiokulkasov . U iných rastlín napr. Monstera Monkey Mask alebo Ficus Benjamina ide skôr o žltnutie listov a následné opadnutie.

Foto:Sophora Little Baby napadnutá roztočcami, ktoré nie sú takmer vidieť do chvíle, než sa výrazne rozmnoží. Sophora občas opadá aj keď je úplne zdravá kvôli zmene prostredia

Opadávanie listov pár dní po zakúpení rastliny

Občas sa stane, že príde alebo si kúpite nádhernú zelenú rastlinu, robí vám radosť pár dní doma a potom začne rastlina opadávať. V tejto chvíli zachovajte pokoj a žiadnu paniku, hlavne rastlinu hneď nezalievajte. Najskôr si zistite, prečo sa to deje. Veľa rastlín je tzv. "drama queen" a opadávanie listov je u nich bežné pri zmene prostredia. Medzi najväčšie citlivky patrí práve napr. Ficus Benjamina alebo aj Sophora Little Baby , o jej starostlivosti sme už napísali článok . V tom horšom prípade ste zvolili zlé umiestnenie u vás doma a rastlina si nechce zvykať na nové podmienky. Skúste rastlinu premiestniť na správnejšie miesto.

Povädnutá rastlina

Stalo sa vám, že ste si zaobstarali rastlinu, ktorá sa tvári pekne, ale potom vyzerá, že vädne aj napriek tomu, že farbu nestráca a máte zaliate? Tak to sa vám zrejme uľaví, možno ste si zaobstarali tzv. modlivku . Ide o izbovky, pre ktoré je úplne normálne, že buď reagujú na svetlo a akonáhle sa zotmie, rastlina sa položí a môže vyzerať akoby uvädla alebo reagujú na zálievku tým, že začnú stúpať vetvy aj listy, také stačí len zaliať a do pár desiatok minút sa zase vztýči. Medzi najznámejšie modlivky patria napr. Oxalis Triangularis , Calathea a Marantha .

Lietajúce mušky

Občas sa stáva, že z novej rastliny vylietajú mušky a pomaly zamorujú celý byt. Nemusíte mať obavy, mušky sú obvykle neškodné, pokiaľ ich nenecháte extrémne rozmnožiť. Jedná sa o tzv. Smutnice a obvykle sú ich larvy prítomné už v samotnom substráte, preto ich nemožno jednoducho vopred odhaliť. Na tieto malé potvory stačí kúpiť žlté lepové dosky , ktoré zapichnete do substrátu k rastline a všetky vyliahnuté mušky postupne pochytá.

Čomu sa jednoznačne vyvarovať?

Ak si kupujete izbovku v obchode a ste celý deň na cestách, obzvlášť v zimných mesiacoch alebo pri teplotách okolo 10 °C, mali by ste dbať na to, aby rastlina bola dobre izolovaná od studeného vzduchu a dobre zabalená. Chodenie s igelitkou a odhalenou rastlinou po meste nie je žiaduce a je veľmi pravdepodobné, že vám o tom dá rastlina vedieť veľmi skoro tým, že začne vädnúť alebo vám začnú opadávať listy. Prečo? Jednoducho prechladla. Väčšina izboviek pochádza z trópov a vyžadujú teploty okolo 20 ° C a vyššie a prechod z tepla do zimy alebo niekoľko desiatok minút dlhý pobyt vonku, či už v taške alebo nie jej nerobí vôbec dobre.

Rovnako tak v lete, keď aj u nás sú teploty okolo 30 ° C v tieni nie je vhodné nakúpiť rastliny, nechať ich v aute, kde teploty môžu stúpnuť aj na 60 ° C. V takom prípade rastlinu pre zmenu uvaríte alebo stihne úplne vyschnúť a pod tlakom horúčavy zvädnú skôr ako ju stihnete doniesť domov. Dajte si pozor aj na dlhšie chodenie s rastlinou po meste na priamom slnku, mnoho rastlín neznesie priame slnečné lúče.

Pokiaľ si prinesie svoj nový prírastok domov, nikdy nedávajte rastlinu na priame slnečné lúče, aj keď sa jedná o rastlinu, ktorej to nevadí. Myslite na to, že rastlina strávila dlhé týždne u pestovateľov v skleníkoch, následne prešli niekoľkými transportmi než sa dostali k nám a nie sú zvyknuté na priame slnko, ale na žiarivkové pestovateľské svetlá. Treba rastlinu nechať adaptovať na vaše domáce prostredie radšej v polotieni pár dní ak nie týždňov a až potom ju presunúť na trvalé stanovište.

Nech sa darí a pokiaľ sa vám vaša rastlina nezdá, určite nám napíšte :)

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík