👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

6 tipov, ako správne zalievať izbovky

*UPDATE*
Polievanie sme sa ešte podrobnejšie venovali v našom novom článku:
Ako, že stále prelievam svoje izbovky? Odhalenie tajomstvo zálievky!



Tak ako sme my v tieto tropické dni smädní, tak sú aj rastliny. Preto na ne nezabúdajte. Spísali sme vám 6 našich tipov, ako správne zalievať, tak aby boli rastliny spokojné. Nie je na tom nič zložité.

  1. Odstáta voda

Na zalievanie používajte odstátu vodu. Tzn. vodu na zalievanie si pripravte minimálne deň vopred odstáť, vyprchá tým z vody chlór, ktorý izbovky príliš nemilujú. Ideálna je pre rastlinky izbová teplota zálievky. Nezalievajte ich ľadovou vodou, zažili by tým teplotný šok. Môžete zalievať aj dažďovou vodou.

  1. Kedy zalievať

Nemajte pevne stanovený deň v týždni, kedy všetky rastliny zalejete. Pokiaľ máte rastlinu v tmavšom kúte, budete ju zalievať menej často ako tie, ktoré sú na svetlom stanovisku.

  1. Kontrola substrátu

Pred zaliatím vždy skontrolujte substrát prstom, pokiaľ je prst suchý, je čas na to ju zaliať. Ak ucítite vlhký substrát, radšej pár dní počkajte a potom skúste znova. Každá rastlina je inak smädná, nemožno ich teda zalievať všetky rovnako.

Na fotke je Monstera Adansonii .

  1. Príliš suchý substrát

Dajte pozor na to, ak bude substrát príliš suchý, voda by mohla rýchlo stiecť do podmisky bez toho, aby sa vsiakla do substrátu. Nemohla sa tak dostať ku koreňom. Preto zalievajte pomaly a rovnomerne, voda sa musí dostať do všetkých častí kvetináča.

  1. Živiny pre rastlinu

Nezabudnite raz za pár týždňov do zálievky primiešať aj tekuté hnojivo. U nás nájdete ako univerzálne hnojivo, tak aj Lignohumát na stimuláciu zakorenenia.

  1. Zalievanie spodkom

Máte veľmi nabitý substrát v kvetináči? Zalievajte rastliny spodkom. Ponorte kvetináč na chvíľu do vody, vyvarujete sa hline všade okolo a voda sa vsiakne spodkom. Uistite sa potom prstom, že sa voda dostala až do hornej vrstvy substrátu. Nikdy nenechávajte kvetináč vo vode dlho.

Na fotke je Syngonium Pink .

U niektorých rastliny, ako napríklad Starček , je žiaduce zalievať do podmisky, pretože vodu nasiaknu korene. Nie je tak dôvod mokriť hornú vrstvu substrátu a riskovať hnilobu.

Pozor na terakotové kvetináče! Budete ich zalievať častejšie, pretože viac vsakujú vodu ako plastové kvetináče.

Pre väčšinu rastlín je lepšie zalievať, až keď je substrát suchší. Pokiaľ budete rastliny zalievať skôr, ako stihne substrát preschnúť, riskujete hnilobu koreňov. Často sa preliatie prejaví skleslými listami so žltými/hnedými škvrnami.

Čo hľadáte?

Košík