👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

7+1 tipov, čo s izbovkami, keď idete na dovolenku

Dovolenka na obzore…

Teplo, leto a prázdniny – to si žiada dovolenku alebo aspoň krátky výlet mimo domova, kde necháte všetky starosti… a tiež svoje izbovky. Pokiaľ niekam vyrážate na dlhšie ako týždeň, je vhodné vopred myslieť na svoje domáce rastlinky a náležite ich na svoju neprítomnosť pripraviť. Predsa len ste sa o nich s láskou nestarali dlhé dni len preto, aby ste po dovolenke prišli domov a zistili, že sú suché a nespokojné. V tomto článku sme tak spísali 7 tipov, ktorými sa môžete nechať inšpirovať a zaopatriť svoju domácu džungľu pred odchodom z domu tak, aby ste sa vracali do raja a nie do nočnej mory.


1. Zálievka a tieň

Je to asi tá najzákladnejšia vec, ale nech už idete kamkoľvek na dlhšiu dobu ako 2-3 dni, je vhodné myslieť na zálievku, ktoré rastliny po tom čase budú potrebovať. Preto tým najjednoduchším a najzákladnejším odporúčaním je izbovky pred odchodom zaliať. Ako veľmi potom záleží práve na dobe, po akú budete preč. Samozrejme si dávajte pozor, aby ste rastliny príliš nepreliali – potom by Vám namiesto uschnutia mohli cez dovolenku uhniť.

Vhodným spôsobom je zalievanie do podmisky, ktorú môžeme nechať plnú a rastlina pomocou svojho koreňového systému bude vodu postupne cicať sama. Takto môže rastlina vydržať necelý týždeň – všetko ale záleží na množstve vody a spotrebe, ktorú rastlina má.

Aby ste zvýšili pravdepodobnosť, že rastline bude voda stačiť, umiestnite ju do tieňa. Tým samozrejme nemyslíme zavrieť ju niekam do tmy, ale keď ju dáte mimo priameho slnka, bude spotreba vody menšia.


2. Kúpeľ vo vani

Ďalšia možnosť, ako izbovky udržať zaliate, môže byť za použitia vane alebo umývadla - podľa počtu izboviek, ktoré potrebujeme zaopatriť. Napustíme do vane alebo umývadla vodu a vyložíme dno uteráky alebo utierkami, ktoré vodu nasajú. Na tie vyskladáme rastliny (samozrejme treba, aby sme rastliny umiestnili v kvetináčoch, čo majú vo svojom dni diery, inak by sa voda nevsiakla). Rastliny najprv absorbujú prebytočnú vodu a následne budú vstrebávať vodu aj výpary vody z uterákov. Tento spôsob izbovky udrží zaliate zhruba na týždeň, ale týka sa to iba kúpeľní, ktoré majú okno, čiže dostatok svetla. V tme by vám rastliny umreli.


3. Samozavlažovací systém

Pokiaľ ste už do samozavlažovacích kvetináčov investovali, máte vyhrané! Držíte sa tipu jedna a hurá na dovču. Pokiaľ však samozavlažovací systém doma nemáte, môžete si ho jednoducho vyrobiť.

Môžete použiť napríklad pet-fľašu alebo sklenenú fľašu s úzkym hrdlom. Napustíte do fľaše vodu a potom ju hrdlom najprv zapichnete do hliny k izbe, takže bude dno fľaše trčať smerom nahor. Síce to nie je nijako estetické, ale voda sa bude postupne vsakovať do hliny a tým bude rastlina po nejaký čas stále zavlažovaná.

Podobným spôsobom funguje aj použitie "baniek", ktoré môžete kúpiť a dokonca ich nájdete aj v rôznych dizajnových prevedeniach. Zavlažovacie banky tak ocenia predovšetkým estéti, ktorí radi pekné a zároveň praktické veci.

Takýmto spôsobom izbovky vydržia týždeň bez potreby zalievania, avšak záleží na množstve vody a veľkosti fľaše alebo banky, ktorú použijete.


4. Šnúrkový samozavlažovací systém

Ako samozavlažovací systém môžete využiť aj povrázok, ktorý je zo savého materiálu. Taktiež ho z časti zasypeme do hliny a druhý koniec dáme do nádoby s vodou. Takto bude cez špagát voda presakovať do kvetináča. Ak však máte čas, so špagátom sa dajú urobiť aj iné a lepšie veci, napríklad práve plnohodnotný zavlažovací systém.

Na vytvorenie samozavlažovacieho systému budete potrebovať izbovku, špagát (musí byť zo savého materiálu) ao niečo väčšiu nádobu (alebo obal na kvetináč) - ideálne je, aby medzi dnom kvetináča a obalu bolo aspoň pár centimetrov priestoru.

Izbku zasadíte do kvetináča s otvormi na dne, pritom práve týmito otvormi pretiahnete povrázok. Budete tak mať zasadenú izbovku v kvetináči, z ktorého bude špagát zo dna trčať. Do obalu alebo väčšej nádoby nalejete vodu a ponoríte do nej špagát.

Takto bude izbovka čerpať vodu cez špagát a vydrží zalievaná jeden až tri týždne v závislosti od množstva vody a vlastnej spotreby. Môžete tento systém ešte vychytať pridaním keramzitu (alebo jednoducho kamienkov) do obalu, ktorý zalejete vodou. Korene rastliny sa totiž budú prirodzene za zdrojom vody naťahovať a môžu kvetináčom prerásť až do obalu.


5. (Improvizovaný) skleník

Skleník je vždy veľkým pomocníkom. Pokiaľ ho však nemáte alebo sa tam všetky izbovky nevlezú, je možné ho vyrobiť z plastového vrecka alebo vrecka. Skleníkovú metódu je vhodné použiť, pokiaľ odchádzate na dlhšiu dobu alebo pokiaľ je rastlina zvyknutá byť zalievaná často a rýchlo vysychá.

Môžete zaobstarať plastové vrecká so vzduchotesným uzatváraním alebo použiť plastové vrece. Vždy vrecko musí byť väčšie ako samotná rastlina tak, aby sa časti izbičky vrecúška pokiaľ možno nedotýkali. Rastlinu normálne zalejeme a následne zavrieme do vrecka, do ktorého tak, aby sa nafúkol a tým vytvoril okolo izbičky domček alebo stan, ktorý bude zachytávať vyzrážanú vodu. Takto nám izbovka vydrží zalievaná týždeň až 14 dní.


6. Hydroponia alebo rašeliník

Pokiaľ vyrážate na dovolenku už zajtra, tento tip môžete preskočiť. Pokiaľ však máte čas alebo chcete preventívne rastliny na možnosť dlhšieho odchodu pripraviť, nemôžete urobiť chybu s hydropóniou alebo rašeliníkom. Rastliny, ktoré pestujete vo vode, jednoducho jednoducho zalejete alebo využijete niektorý zo skorších tipov. Pokiaľ rastlinu pestujete v rašeliníku, môžete sa naň a jeho absorpčné schopnosti taktiež spoľahnúť.


7. Požiadajte si o strážcu

Starý dobrý osvedčený spôsob, ako sa o izbovky vo svojej neprítomnosti postarať, je poprosiť kohokoľvek, aby Vám ich postrážil. Môže to byť ktokoľvek z rodiny, susedia alebo kamaráti, skrátka ktokoľvek, komu môžete veriť. Podobne ako u zvierat im môžete zanechať podrobný návod ako často izbovky zalievať, poprípade aj pohnojiť.

8. Dodatočná drenáž pod kvetináčom

Pokiaľ sa chcete pripraviť dlhodobo, môžete využiť aj nasledujúci spôsob, ktorý pre niekoho nemusí byť vhodný, ale pokiaľ nemáte rastlín príliš a máte na to priestor a dostatok kvetináčov, môže to značne pomôcť.

Zaobstarajte si väčšie množstvo keramzitu a izbovky majte v kvetináči so spodným otvorom. Do väčšieho a hlbšieho kvetináča umiestnite cca 5-10 cm hlbokú vrstvu keramzitu, ktorou celú zalejete vodou tak, aby voda končila na hrane spodného kvetináča, v ktorom je rastlina. Toto opatrenie spôsobí, že okrem vlhka, ktorý ide priamo v kvetináči zo zdola nahor spôsobí, že celý bal bude navyše prijímať ešte "spodnú vlhkosť" pod celým kvetináčom a mnoho rastlín sa tomu natoľko prispôsobí, že pretiahne pár koreňov cez otvor až pod kvetináč, z ktorej bude pomaly sať vodu a to aj v stave, keď už je substrát v kvetináči úplne suchý. Môže to predĺžiť preschnutie rastliny aj o 14 dní. Záleží len na množstve vody, veľkosti kvetináča a koreňovom systéme rastliny.


Dúfame, že sa Vám aj Vašim izbámkám cez leto darí a že vďaka našim tipom o žiadne rastlinné šťastie neprídete!

Tipy v bodoch na záver

Ak nemáte možnosť, aby zalial rastliny niekto za vás, skúste aspoň byt trochu pripraviť na vašu neprítomnosť:

  • zatvorte všetky okná a pokiaľ to ide, nechajte otvorené len také okno, z ktorej dovnútra neprúdi teplý vzduch, napr. na prízemí na severnej strane. Alebo zatvorte úplne. Podstatné je zamedziť prúdeniu vzduchu cez byt, rastliny rýchlejšie vyschnú.
  • Ak máte zvlhčovač vzduchu, a nebojíte sa mať zapnutú elektrinu, pred dojazdom ho zapnite, bezpečnostná poistka zvlhčovač vypne vo chvíli, keď dôjde voda, predĺžite tak vlhkosť v byte.
  • nezaťahujte vo všetkých miestnostiach úplne rolety a žalúzie, ale ľahko pritieňte, rastliny potrebujú svetlo, ale zároveň trochu ochladíte byt od slnka
  • pred odchodom môžete všetky rastliny osprchovať alebo zvlhčiť rozprašovačom. Okrem tých, ktoré rozprašovanie nemusia.
  • Pokiaľ máte rastliny na plnom slnku na parapete, dajte ich ďalej od okien napríklad na stôl, aby slnko nemohlo páliť na substrát, ktorý by vyschol.
  • Ak máte rastliny vysoko na skriniach, dajte ich počas dovolenky napríklad na zem alebo nižšie, teplota sa drží pri stropoch a rastliny potom rýchlejšie vysychajú...


Autor: Mgr. Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík