👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Jeseň je tu a čo robiť s izbovými rastlinami?

Ako už to tak býva s príchodom jesene prichádzajú aj zmeny v podmienkach starostlivosti o izbové rastliny. Správna príprava im pomáha prečkať chladnejšie obdobie v zime a udržať ich v dobrej kondícii. Na jeseň sa začínajú "skracovať dni", to znamená, že budú mať rastliny o pár hodín menej svetla a tiež sa začne znižovať denná teplota. Poďme sa pozrieť na to, čo by sme s rastlinami mali urobiť na jeseň.

Preventívna údržba rastliny

Od jari do leta vám rastliny krásne rástli, kvitli, množili sa as príchodom jesene môžeme pri množstve izboviek pozorovať zvýšené opadávanie listov, žltnutie, výskyt škodcov a ďalšie neduhy. Je dobré v období od septembra do októbra izbové rastliny v celej domácnosti riadne prezrieť , či nemajú žiadnych škodcov , v zimnom období je imunita rastlín vždy nižšia ako v lete a škodcovia majú ľahšie vašu rastlinu zahubiť. Pri tej príležitosti odstrihajte u všetkých rastlín zažltnuté listy, ktoré zbytočne odoberajú energiu rastline a pokiaľ máte izbové rastliny, ktoré ešte dokvitajú, tak po odkvitnutí určite odstráňte zvyšky kvetov, ktoré by tiež rastline zobrali energiu. Ak ste sa stretávali so zamorením celého bytu nejakým škodcom, ako sú napr. takmer neviditeľné roztočce či strapky, neurobíte zrejme úplne zle, pokiaľ všetky rastliny preventívne ošetríte prípravkom proti savému hmyzu.

Zdá sa vám, že je potrebné presadiť rastlinu, ale príde vám, že už je na presádzanie neskoro? Počas septembra aj októbra pokiaľ nie je príliš chladno a nemáte rastliny v chladnom prostredí môžete ešte na poslednú chvíľu rastliny presadiť. Treba však myslieť na to, že rastliny sa všeobecne neodporúča presádzať, pokiaľ izbová teplota klesne pod určitú hranicu a rastlina sa začne dostávať do takmer zimného spánku. To sa samozrejme netýka všetkých izbových rastlín a veľmi záleží na tom, aké to sú rastliny, kde ich máte umiestnené a tiež aké sú veľké.

Zálievka

Na jeseň je dôležité zredukovať množstvo vody, ktoré rastliny dostávajú. Dni sú kratšie a menej slnečných hodín znamená menší odpar vody z pôdy. Prispôsobte zálievku podľa konkrétnych potrieb jednotlivých rastlín. Nechajte vrchnú časť substrátu trochu preschnúť pred ďalším zalievaním. U rastlín, u ktorých viete, že vodu toľko nesajú predĺžte výrazne čas na ďalšiu zálievku, premokrenie u rastlín býva často fatálnym a vedie k úhynu rastliny. Pokiaľ ste doteraz zalievali čerstvou studenou vodou z kohútika, tak s tým prestaňte a dávajte si vodu 1-2 dni odstáť, aby z nej vyprchali zbytočné minerálne látky ako napr. Chlór a tiež nepoužívajte ľadovú vodu. Pre rastliny je určite prijateľne izbová teplota vody.

Teplota a vzdušná vlhkosť

Izbové rastliny môžu reagovať citlivo na pokles teplôt v jesenných a zimných mesiacoch. Uistite sa, že sú v miestnosti, kde teplota nepoklesne pod ich minimálnu odporúčanú hranicu. Vzduch vykurovaných domov môže byť suchý, takže je vhodné zvážiť použitie zvlhčovača vzduchu alebo postaviť rastliny na podšálky s vodou a okruhliakmi, aby sa zvýšila vlhkosť okolo nich.

V jesenných mesiacoch už si tiež musíte dávať pozor na prievan, budú chladnejšie noci aj rana a aj cez deň. Otvorené okno, ktoré bude fúkať na rastliny, ktoré studenejší prievan ako teplota v byte nemusia zvládnuť a odvďačia sa vám opadávaním listov alebo žltnutím.

Hnojenie

Na jeseň sa rast rastlín spomaľuje, takže nie je nutné pridávať hnojivo s vysokým obsahom dusíka . Namiesto toho voľte hnojivo s vyšším obsahom fosforu a draslíka, čo podporuje koreňový systém a pripravuje rastliny na obdobie pokoja. Aplikujte hnojivo v polovičnej až tretinovej dávke oproti obvyklému množstvu.

Pokiaľ chcete hnojivá vysadiť úplne, ale chcete dať rastlinám aspoň trošku niečo na zub, môžete zvoliť napr. Lignohumát, ktorý podporuje najmä koreňový systém rastlín a odporúča sa ho používať najmä cez zimu až po jar, než ho zase vystriedate hnojivami. Predávkovanie hnojivom, hoci v malom množstve v chladných mesiacoch môže byť pre rastlinu tiež skazou, rastlina si berie oveľa menej živín a prebytky látok z hnojív môžu spôsobiť hnilobu koreňov a rastlina to opäť dá veľmi rýchlo najavo.

Migrácia rastlín

Začiatok jesene je vhodným časom na malú migráciu vo vašej domácnosti. Pokiaľ vlastníte rastliny, pri ktorých viete, že vám skvele rastú od jari do leta na južnej strane bytu blízko slnka a naopak cez zimu sa im na rovnakom mieste nedarí, presuňte takéto rastliny inam. Pokiaľ sa nejedná o druh, ktorý môže byť smrteľne háklivý na zmenu stanovišťa, rastline to môže prospieť.

Dobrým príkladom môže byť napr. panašovaná rastlina , ktorá bola pol roka zvyknutá na južnom parapete na slnečné žiarenie aspoň pár hodín denne as príchodom jesene už slnko nedosiahne na tejto strane do okien, ale postupne sa zvyšuje čas, po ktorý slnko svieti na severozápadnom parapete okien .

Pamätajte, že každá rastlina môže mať špecifické potreby, takže je dôležité sledovať akýkoľvek znak stresu alebo problému. S citlivejšími rastlinami môže byť vhodné vykonať väčšinu zmien postupne, aby sa predišlo šoku. Správna starostlivosť o izbové rastliny na jeseň vám zaručí, že budú krásne kvitnúť a prosperovať aj v chladnejších mesiacoch.

Čo hľadáte?

Košík