👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ako sa pripraviť na novú sezónu alebo Jar je za dverami!

20. marca nás čaká prvý jarný deň roku 2022 a nielen izbovky sa už pomaly začínajú prebúdzať k životu. Ak už aj vás teraz svrbia ruky, nervózne prezeráte zbierku izboviek a už by ste ich najradšej začali presádzať, máme pre vás niekoľko tipov, čo ďalšie vašim rastlinám na jar prospeje.

Veľa z týchto odporúčaných tipov určite robíte bežne, ale na začiatku jari rastliny potrebujú málinko komplexnejšiu starostlivosť. Čaká ich totiž ďalšia rastová sezóna a potrebujú veľa živín, priestoru a niektoré druhy určite ocenia aj zastrihnutie a upravenie svojho tvaru, aby aj ďalší rok vyzerali stále dobre.

Čistota pol zdravia

S prípravou na jar môžete začať napríklad tak, že si pripravíte všetky pestovateľské a presádzacie pomôcky a doprajete im dôkladnú očistu. Choroby a škodcovia rastlín sa totiž, rovnako ako u ľudí, prenášajú kontaktom a nedostatočnou hygienou. Kvetináče, do ktorých plánujete presádzať, umyte od zvyškov substrátu a tým odstránite aj prípadné vajíčka či larvy škodcov. Nožnice na zastrihávanie a presádzacie lopatky by ste mali čistiť po každom použití (hlavne medzi jednotlivými rastlinami), ale ak sa k tomu nikdy nemôžete donútiť, tak ako ja (hrôza!), tak aspoň na jar ich pekne umyte a očistite.

 

Speed ​​dating alebo 2 minúty s každou izbovkou

Poznáte speed dating? Je to špeciálny večer, kedy sa v priebehu niekoľkých málo minút majú zoznámiť nezadané osoby a potom sa dvojice striedajú. Skúste si podobnú akciu so svojimi izbami! Ešte pred tým, než jar naplno vypukne a vy sa dostanete do stresu, že nestíhate všetkých presadiť, užite si speed dating so svojimi rastlinami.

,,Musím sa priznať, že ja speed dating so svojimi rastlinami prevádzkujem minimálne raz týždenne. Prezerám si ich zo všetkých strán, nadvihnem listy a áno, tiež sa s nimi rozprávam a nehanbím sa za to! Má to aj vedecké opodstatnenie, mnou vydychovaný oxid uhličitý potom využijú pri fotosyntéze a následnom raste. No nie je to skvelé? A ešte je to veľmi upokojujúca činnosť, vďaka ktorej navyše dokážem odhaliť napadnutie škodcami hneď na začiatku.'' - Betka -

Vezmite každú jednotlivú do ruky, pozorne si ju prezrite a skontrolujte, ako zvládla zimné obdobie. Má niektoré nepekné alebo žlté či uschnuté listy ? Nemá nejakých škodcov ani na spodnej strane listov alebo na povrchu substrátu? A čo korene , je nimi kvetináč vyplnený? Alebo dokonca prerastajú z odtokových dier? Takto si môžete rastliny rozdeliť, podľa toho, akú starostlivosť budú potrebovať, a urobiť potom časovo náročnejšie kroky naraz. S ľahkou údržbou môžete začať hneď, presádzanie môžete nechať, až prezriete všetky a pripravíte si kvalitný substrát a nové väčšie kvetináče, do ktorých budete presádzať.

Jarný strih

Možno ste tiež v zime márne zachraňovali jednotlivé žltnúce lístky a počítali, koľko životaschopných ich tam ešte zostáva. Na jar je to ale naopak. Nájdite v sebe silu a zastrihnite rastliny , ktoré to potrebujú. Môžete si tak namnožiť alebo narezať ďalšie!

,,Ja osobne mám najradšej množenie vo vode. Zastrihnem rastlinu, vložím do pohára s vodou a kvapkou lignohumátu a je to. Potom už len pozorujem, ako sa tvoria malé korienky a až ich je dostatok, zasadím späť do hliny.''- Betka -

Určite sa nebojte zastrihnúť svoje šplhavnice čiže epipremnum, scindapsus strih tiež iste ocenia aj všetky rozrastené philodendrony , syngónia aj monstery .

Rastlinám tiež očistite listy od prachu vlhkou handričkou či rozprašovačom. Alebo skúste použiť špeciálne vlhčené obrúsky , ktoré na listoch utvoria antistatický povlak (a ušetria vám tak prácu s častým utieraním do budúcnosti), zároveň vďaka obsahu hnojiva listy čiastočne vyživujú.

Keď chcete svoje izbovky naozaj dôkladne očistiť, dajte ich rovno do sprchy . Ale myslite na to, že sa tak dostane voda aj ku koreňom, a tak pozor na premokrenie! Možno radšej počkajte, až bude jar v pokročilejšej fáze a rastlina si zvládne poradiť s nadbytkom vody.

Nová energia z nového substrátu

Ten, kto kupuje rastliny z nášho e-shopu, má tú výhodu, že rastliny nemusia presádzať hneď. My ich totiž presadíme za vás! Určite takto minimálne rok vydrží. Keď ale pestujete staršie rastliny, doprajte im zjari presadenie, pokiaľ ho vyžadujú. Znovu opakujeme, poznáte to podľa korene zaplneného kvetináča, alebo keď korene dokonca vyrastajú z odtokových otvorov. U mladších rastlín, ktoré nie sú tak silne prekorenené, môžete na jar vymeniť iba vrchnú vrstvu substrátu.

Pripravte si kvetináč , čistý ao jednu až dve (pri veľmi urastených rastlinách) veľkosti väčší , vhodný substrát podľa druhu rastliny a materiál na drenážnu vrstvu , napríklad keramzit , ktorý dáte naspod kvetináča ako prevenciu uhnívání koreňov. Pre suchomilné rastliny použite substrát pre sukulenty , pre rastliny z čeľade áronovité (monstery, philodendrony, aglaonemy, epipremnum, scindapsus, …) je skvelý špeciálny substrát pre aroidy , a pre ostatné rastliny môžete využiť klasický substrát , ktorý pre vás sami.

Dostatok zálievky

V priebehu zimných mesiacov sme vás v našom článku varovali, nech rastliny zalievate opatrne s menšou frekvenciou. To sa mení s príchodom jari, akonáhle sa dni začnú predlžovať a prvé jarné lúče oteplia vzduch. Uvidíte, že sa vám izbovky začnú rozrastať a budú vyžadovať výdatnejšiu zálievku . Stále rešpektujte nároky jednotlivých druhov rastlín a polievajte správne , napr. sukulenty zalievajte aj napriek rastovej sezóne zľahka, pri Sansevierii čakajte, až substrát preschne a podobne. Raz za čas pridajte do zálievky aj hnojivo , aby rastlina mala dostatok živín. Iba niekoľko týždňov po presadení do nového substrátu nehnojte, substráty totiž bývajú hnojivom obohatené a korene by ste tak mohli v dobrej viere spáliť nadbytkom živín.

Nové umiestnenie

Rastlina je umytá, zastrihnutá, presadená, a teraz kam s ňou? Než ju vrátite na jej pôvodné miesto, rozmyslite si, či jej bude vyhovovať aj počas jarných a letných mesiacov. Pravdepodobne ste väčšinu svojich rastlín pred zimou premiestnili čo najbližšie k oknu, aby mohli prijímať dostatok svetla. Niektoré druhy ale na takomto mieste nemôžu zostať večne! Tieňomilné rastliny alebo také, ktoré neznesú priame slnečné svetlo , nesmiete zabudnúť presunúť na iné vhodnejšie miesto.

Väčšina izbových rastliny miluje letnenie , takže ak máte tú možnosť, vyneste ich von! Nájdite im miesto s nepriamym slnkom, ktoré bude chránené pred veľkými výkyvmi počasia, a budú vám rásť doslova pred očami. Dajte rastlinám dostatok času na adaptáciu, zhruba prvých 14 dní ich môžete na noc nosiť späť dovnútra. Pretože letnenie sa tomu nehovorí bezdôvodne, na takýto presun je naozaj čas až v neskorých jarných mesiacoch alebo skoro na začiatku leta, keď teploty v noci neklesajú príliš hlboko.

Tak čo, tiež sa tak tešíte na začiatok novej pestovateľskej sezóny? Prajem veľa úspechov nielen pri jarnom ošetrovaní!

Máte otázku? napíšte nám do komentárov, radi vám poradíme nielen s jarnou prípravou ale aj so škodcami.

Autor: Ing. Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík