👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ďalšie tipy a triky na pestovanie izbičiek

V tomto článku by sme Vám chceli priblížiť pár tipov a trikov pre ľahšiu a lepšiu starostlivosť o izbové rastliny.

Musíme však mať na pamäti, že rastliny majú rôzne potreby, existuje niekoľko typov pôdy a iné sú aj prostredia, v ktorých izbovky máme. Úprimne však dúfam, že Vám nejaké tipy a triky z tohto článku pomôžu a pestovanie izbových rastlín sa stane Vašou (ešte väčšou) láskou a príjemným koníčkom.


1. Prestaňte izbové rastliny zalievať podľa kalendára

Zalievanie „raz za…“ sa stalo hlboko zakoreneným mýtom. Zavlažovanie kvetov by sme nemali plánovať. Musíme sa riadiť predovšetkým podľa vlhkosti pôdy, v ktorej máme našu izbovku. Pokiaľ je po týždni od zaliatia stále vlhká, so zalievaním ešte chvíľku počkáme, aby nedošlo k preliatiu a následnému úhynu rastliny. Voda na zalievanie musí byť odstáta a izbové teploty.

2. Nevsakuje sa voda správne?

Poznáte to, keď zalejete kvetinu a vode trvá nekonečne dlho sa vsiaknuť? Dôvodom je zrejme príliš udusaná pôda alebo príliš suchý substrát. Bez presádzania môžeme pôdu najrýchlejšie nakypriť napríklad čínskymi paličkami. Pomocou drevených tyčiniek vyhĺbime (opatrne na korene!) niekoľko dierok, aby sa voda rýchlejšie dostala k rastlinke, pôda sa viac okysličila a tekutinu lepšie vstrebala.


3. Recyklovaná zálievka

Recyklovanie odpadu asi všetci poznáme, ale už ste počuli o recyklácii vody? Znova použiť môžeme vodu z varenia – najlepšie tekutinu použitú pri tepelnom spracovaní zeleniny, cestovín, ryže alebo vajec. Takto rastline dodáme množstvo živín a vitamínov. Ale pozor, nesmieme použiť vodu osolenú , pretože tá je pre izbovky toxická, zároveň musíme počkať na schladenie do izbovej teploty.


4. Využitie zvyškov z domácnosti

Vyhadzujete šupky od banánov? Môžete ich znovu použiť ako pre rastliny dôležitý zdroj draslíka. Stačí do zaváracieho pohára vhodiť šupky z tohto exotického ovocia a nechať dva dni odstáť. Tekutinou potom raz za mesiac zaliať kvety.

Rovnako tak môžete zúžitkovať zvyšky usadeniny (lógru) z kávy. Ten dodáva rastlinám potrebné kyseliny. Najlepším spôsobom je lógr pridávať do kompostu a potom vo forme substrátu plného živín sypať k rastlinám. V súčasnosti sú veľmi populárne takzvané vermikompostéry. Jedná sa o nádoby určené na domáce kompostovanie bioodpadu z kuchyne pomocou dážďoviek. Tieto sú vhodné aj do bytových priestorov, preto si každý môže vyrábať vlastné kvalitné hnojivo v pohodlí domova.


5. Zvýšenie izbovej vlhkosti

Vlhkosť nám v izbe znižujú napríklad radiátory, ktoré sú v zime samozrejmosťou, ale nízkou vlhkosťou disponujú aj mnohé byty. Môžeme ju zvýšiť niekoľkými spôsobmi - prvým, a asi najjednoduchším, je rastliny presunúť bližšie k sebe na jedno miesto. Voda sa totiž vyparuje cez listy rastlín, tak sa ich zblížením vytvorí mikroklíma s vyššou vlhkosťou.

Ak by sme chceli zainvestovať, môžeme zaobstarať zvlhčovač vzduchu, ktorý bude po celý rok prospešný, ako pre rastliny, tak aj pre naše dýchanie. Ďalšou možnosťou je v zimnom období položiť misky s vodou na radiátory. Voda sa bude postupne odparovať a zvýši tak izbovú vlhkosť.


6. Pravidelné stieranie prachu

Listy izbových rastlín sú nielen krásne, ale predovšetkým dôležité pre život a hlavnú činnosť rastliny - fotosyntézu. Aby rastlina správne pohlcovala oxid uhličitý a vytvárala z neho energiu pomocou vody a slnečného svitu, musia byť jej listy čisté a nie schované pod vrstvou prachu.

Utierať listy môžeme navlhčenou handričkou (najlepšie mäkkou dažďovou vodou) alebo navlhčenou servítkou. Pokiaľ sú zelené časti rastliny mastné, môžeme použiť aj vodu s kvapkou najlepšie BIO mydla.


7. Rovnomerný rast rastliny

Nepochybne izbovky umiestňujeme na miesta, kde je dostatok svetla, inak by nám správne nerástli a mohli by dokonca uhynúť. Môže sa však stať, že listy alebo kvety začnú rásť viac smerom k oknu alebo inému zdroju svetla (tento jav nazývame fototropizmus). Preto je dôležité rastliny pravidelne, najlepšie po týždni vždy o kúsok otočiť, nesmieme však meniť jej pozíciu, aby sa nezmenila aj orientácia na svetovú stranu. Pozor, nesmieme otáčať orchidey s novo rastúcimi hrotmi.


8. Cez leto von!

Prúd vzduchu, čerstvá dažďová voda, svetlo a príjemná teplota. To všetko môžu izbovky zažiť vonku v lete a verte, že im to môže veľmi prospieť po zimnom období. Musíme však rastlinkám k aklimatizácii trošku pomôcť, aby sme predišli ich šoku. Zo začiatku ich umiestňujeme do tieňa, napríklad na terasu alebo pod strom, postupne na miesto s viac dopadajúcim svetlom a po pár týždňoch už môžeme rastlinke dopriať plný slnečný svit (nie cez priame poludňajšie slnko).

Zvýšenú pozornosť venujeme zalievaniu, ktoré budeme zrejme musieť vykonávať častejšie. Pokiaľ je vonku príliš teplo, silný vietor alebo pozorujeme škodcov, rastlinky vrátime späť dovnútra.


9. Idem na dovolenku, kto zaleje kvety?

Otázka, ktorú si niekedy pred odchodom na dovolenku položil snáď každý majiteľ rastlín, nielen tých izbových. Najjednoduchším riešením tejto problematiky je umiestniť našu izbovku na tienistejšie miesto. Automaticky teda začne využívať menej vody.

Ďalším tipom, predovšetkým pri malých rastlinách, je dočasný skleník. Ten vytvoríme zapichnutím asi štyroch bambusových tyčiniek (dĺžky zhruba 5-10 cm nad rastlinu) do kvetináča. Cez tyčinky umiestnime väčšie priehľadné plastové vrecko tak, aby sa nedotýkalo rastliny, a cez kvetináč ho upevníme gumičkou. Tento malý skleník umiestnime mimo priameho slnečného žiarenia, aby sa nám izbovka neuvarila.

Pri väčších rastlinách môžeme pôdu zakryť navlhčenými novinami alebo papierovými obrúskami. Tie sa nesmú dotýkať kmeňa alebo stoniek.


10. Plant society

Pridať sa do „plant society“, počeštene by sme mohli povedať spolku milovníkov a pestovateľov izboviek, môže mať mnoho pozitív. Takýchto združení existuje nepreberné množstvo - skupiny na sociálnych sieťach (Facebook, Pinterest), špecializované internetové stránky alebo blogy, napríklad ten náš . :)
Na všetkých týchto platformách môžeme nájsť rôzne rady, nápady alebo aj nových priateľov s rovnakými záujmami.

Tak ktorý z týchto tipov a trikov vyskúšate Vy?

Kristína Kratochvilová

Čo hľadáte?

Košík