👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

10 rýchlo rastúcich izbových rastlín

Pokiaľ ste sa zamilovali do izbových rastlín as nadšením vítate každý nový lístok, máme pre vás niekoľko tipov na naozaj rýchlo rastúce rastliny. Môžete si byť istí, že vás nesklamú a porastú doslova pred očami.
   
Týchto niekoľko druhov izboviek rastie v podstate v každom ročnom období nepretržite. Samozrejme ale všetko záleží na ich umiestnení, okolitých podmienkach a množstve zálievky, preto vám v nasledujúcom článku prinášame aj tipy, ako sa o ne čo najlepšie postarať. Všeobecne ale platí, že by sme im mali dopriať hnojivo zhruba raz za 14 dní, a to od jari do jesene.
  1. Philodendron
Philodendronov existuje nepreberné množstvo druhov (patrí do čeľade aronovitých liana, spoločne s rodmi epipremnum, scindapsus, syngonium, monstera a ďalšie) a okrem toho, že rýchlo rastú, sú tiež v podstate veľmi nenáročné na pestovanie. Ich názov je odvodený z gréckeho slova phileo = milovať a dendron = strom, pretože mnoho variet je popínavých a svojimi vzdušnými koreňmi sa dokáže prichytiť na stromy. V domácich podmienkach sa prichytávajú na oporu vo forme napr. kokosovej tyče .
Dobre tiež vyniknú v závesných kvetináčoch, z ktorých budú visieť ich dlhé plazivé stonky. Najlepšie sa im darí na svetlom mieste (ale pozor na priame slnečné lúče!), znesú však aj tienisté miesta. Tam ale nebudú prírastky také rapídne a pri farebných druhoch bude vyfarbenie slabnúť. Prosperujú dobre pri vyššej vzdušnej vlhkosti. Ocení substrát s prídavkom rašeliny. Niektoré druhy môžu byť jedovaté pri požití.
          

Philodendron Brasil

Philodendron Xanadu

  1. Epipremnum/Šplhavnica

Rod epipremnum obsahuje opäť niekoľko rozmanitých druhov, väčšina je veľmi pekne vyfarbená. Je to nenáročná rastlina, ktorá môže rásť popínavo po ľubovoľnej opore alebo previsle, kedy tvoria bohaté šľahúne. Dobre bude prosperovať na svetlom stanovisku bez priameho slnka. Prežije aj na tienistých stanovištiach, listy ale budú menšie a pri panašovaných variantoch nebudú tak vyfarbené. Svedčí im vyššia vzdušná vlhkosť, ale zalievame ich až pri preschnutí minimálne hornej vrstvy substrátu. Presádzať stačí zhruba raz za dva až tri roky, až keď korene prerastú z kvetináča a ten im začne byť skutočne tesný.

Epipremnum Aureum

  1. Scindapsus

Rod rýchlo rastúcich lián, ktorých listy bývajú jemne zamatové a často zaujímavo sfarbené. Listy môžu byť až srdcovitého tvaru a celá rastlina tak pôsobí zvláštne romantickým dojmom. Opäť sa hodí aj na tienisté miesta, ale stále platí, že sa žíhanie zvýrazní, ak ich budeme pestovať na osvetlenejšom stanovisku. Nemá rád premokrenie, nechajte teda substrát medzi jednotlivými zálievkami dobre preschnúť. Svedčí im vyššia vzdušná vlhkosť a postrekovanie listov. Rovnako ako u rastlín vyššie spomínaných sa nemusíme báť ich zrezania (a následného rozmnoženia), rastlina tak zhustne a bude kompaktnejšia. V apríli či máji môžeme zrezať hlavné výhony až na polovicu.

Scindapsus pictus Argyraeus
 

  1. Hoya/voskovka

Tieto rastliny pochádzajú z Ďalekého východu a po česky sa im hovorí voskovky, pretože povrch ich listov je lesklý až voskový. Predovšetkým druh H.carnosa je atraktívna popínavá rastlina, nenáročná na pestovanie a pri správnej starostlivosti sa odvďačí aj nasadením voňavých kvetov. Ale pozor, keď jej narastú dlhé holé šľahúne – nesmú sa strihať! Na nich sa totiž po čase objavia nové listy. Neodstraňujte ani stopky odkvitnutých kvetenstiev, na nich sa potom opäť vytvoria kvety nové. Dôležité je nechať rastlinu vyschnúť medzi zálievkami a dopriať jej dostatok nepriameho slnečného svetla. Môžeme raz za čas aj rosiť, ale nie na kvety! Voskovky nemajú rady zrezávanie, maximálne odstraňujte odumreté listy. Po rokoch vytvára skutočne veľké rastliny.

Hoya australis

Hoya longifolia China beans

  1. Ceropegia/Svietnik

Táto zaujímavá krehká rastlina má dlhé stonky, na ktorých vyrastajú drobné lístočky v tvare srdiečok. V angličtine sa jej preto hovorí ,reťaz sŕdc' a česky svietnik, pretože jej vzpriamené kvety pripomínajú sviečky. Stonky dorastajú do extrémnych rozmerov, a pokiaľ ich zastrihneme, dajú sa ľahko namnožiť. Svietnik pochádza z Afriky a je to sukulent, nezabúdajte na to teda pri zálievke, ktorá musí byť naozaj len mierna a do vyschnutého substrátu. O vodu si dokonca sám povie, začnú sa mu krútiť listy. Od polovice jesene do jari zalievame zriedka. Aby dobre prospieval a rástol, musí mať dostatok slnečného svetla, zvláda dobre aj priame slnko. Rastlina je jedovatá, pozor hlavne na deti a domáce zvieratá.

Ceropegia woodi

Ceropegia woodi variegata

  1. Rhaphidophora Tetrasperma

Tejto rastline sa niekedy hovorí Monstera minima, pretože pripomína mini verziu druhu Monstera deliciosa, ktorá ale na rozdiel od tejto nerastie zďaleka tak rýchlo. Rhapidophora tvoria krásne dlhé stonky, ktoré sa rozrastajú pri dostatku svetla. Ocenia trvalo vlhkú pôdu a rosenie, ale dajte si pozor na premokrenie. To poznáte podľa hnedožltých fľakov, ktoré sa začnú objavovať na listoch.

Rhaphidophora tetrasperma

  1. Syngonium

Rod syngonium pochádza z trópov Strednej a Južnej Ameriky. Majú teda radi vysokú vzdušnú vlhkosť a rosiť ich v domácich podmienkach je nutnosťou. Sú to v podstate popínavé rastliny, neuškodia, keď im ponúkneme oporu pre rast, napr. machovú tyč. Obvykle vyžadujú presadiť každý rok na jar. Pokiaľ ale rastú až príliš rýchlo, môžeme ich presadiť aj dvakrát za rok. Akonáhle začnú blednúť listy, potrebuje okrem presadenia aj prihnojiť, a to viac ako obvykle, čo by malo byť spravidla raz za mesiac. Aby boli listy pekne vyfarbené, potrebujú dostatok svetla, ale nie priame slnko, mohlo by listy popáliť.

Syngónium podophyllum White Butterfly

Syngonium Pink

  1. Maranta

Maranty patria bezpochyby k jedným z najefektívnejších izbových rastlín. Kresba na listoch je natoľko zaujímavá, že sa jej máloktorá rastlina vyrovná. Známa je tiež pod názvom modlivka , pretože svoje listy dvíha na noc hore a pripomína tak ruky, ktoré sa spínajú k modlitbe. Počas dňa sú potom listy zvesené, rozprestreté. Maranty milujú vysokú vzdušnú vlhkosť a svedčia im stále mierne vlhký substrát. Tolerujú dokonca aj tienisté prostredie, kde vyniknú ich výrazné farby. Vytvoria za rok okolo desiatich nových listov, ktoré sú prvýkrát stočené do rolky a postupne sa roztvárajú.

Maranta Fascinator

Maranta Lemon lime

  1. Vodenka/podienka/Tradescantia

Vodenke sa tiež niekedy hovorí blázon, pretože naozaj rastie rýchlo ako blázon. Je nenáročná a vďačná. Za jednu sezónu narastie ľahko aj o 30 cm. Existuje niekoľko variantov s krásne farebnými listami. Vytvára dlhé stonky, ktoré vyniknú v závesných kvetináčoch alebo na okraji nábytku. Keď budeme rastlinu zaštipovať, viac zhustne a môžeme si ju takto ľahko namnožiť. Má rada stále vlhký substrát (v zime opatrne so zálievkou) a občasné rosenie, a to hlavne cez leto. Ak ste si zaobstarali výraznejšie farebnú variantu (pruhovanú, ružovú atď.) a po čase sa na nej objavia iba zelené listy, tie by sa mali odstrániť, inak by rastlinu mohli čoskoro prerásť. Tá by sa stala celá iba jednofarebne zelenou. Obvykle by sa mala rastlina po dvoch až troch rokoch nahradiť novými rezňami, inak by mohla byť vytiahnutá.

Tradescantia Nanouk

  1. Lopatkovec/toulcovka/Spatiphyllum

Táto vytrvalá izbová rastlina je skoro nezničiteľná. Jej elegantné listy a krásne nežné kvety nás môžu pri správnej starostlivosti tešiť celoročne. Znesie aj polotieň až tieň, ale má rada vlhší vzduch, preto sa často pestuje v kúpeľniach či na chodbe, kde ju môžeme urobiť radosť rosením. Ale pozor, nikdy nerastie kvety, tie by mohli zhnednúť. Listy je vhodné, okrem vlhčenia, utierať handričkou, aby sme ich udržali pekné a lesklé. Počas jedného rastového obdobia svoju veľkosť väčšinou zdvojnásobí, nenechajte sa teda odradiť jej možnú malou veľkosťou pri kúpe. Je vhodné ju zalievať až po vyschnutí substrátu, o vodu si dokonca sama povie, keď zvesí svoje listy. Je to nenáročná rastlina pre každého začiatočníka, ktorá ale urobí veľa parády. Existuje aj vzácnejší variant s panašovanými listami, ktorý však vyžaduje viac svetla.

Spathiphyllum Alana

Spathiphyllum Diamond variegata


Alžbeta Lacinová
 

Čo hľadáte?

Košík