👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Liečivá sila Aloe vera - Odkiaľ pochádza a ako sa o ňu starať?

Aloe vera , známa tiež ako "pravá aloe " , je jedna z najstarších a najviac uznávaných liečivých rastlín av našich domovoch tiež jednou z najobľúbenejších rastlín.

Táto sukulentná rastlina, vyniká svojimi mäsitými, zelenými listami a jedinečnými liečivými vlastnosťami. Je považovaná za zázrak prírody. Poďme sa spolu pozrieť na to, prečo si takú Aloe zaobstarať.


Využitie Aloe vera siaha tisíce rokov späť, kedy bola využívaná v mnohých starovekých civilizáciách, od starovekého Egypta až po Grécko, a to pre jej schopnosti liečiť, hydratovať a obnovovať kožu . Dnes je Aloe vera nepostrádateľnou súčasťou mnohých kozmetických a zdravotných produktov, ponúkajúci širokú škálu zdravotných výhod. V našom článku sa zameriame na Aloe vera, od jej botanického popisu, historického významu, cez liečivé vlastnosti, až po moderné využitie a pestovanie.

Aloe vera, botanicky známa ako Aloe barbadensis miller , je členom čeľade Asphodelaceae . Dokáže prežiť v suchu pomerne dlhé obdobie a zároveň je schopná uchovávať vodu v listoch, stonkách alebo koreňoch . Rastlina sa vyznačuje hustými, mäsitými listami, ktoré vyrastajú priamo zo zeme. Tieto listy sú obvykle zelené, niekedy s červenkastým nádychom, a môžu dosiahnuť dĺžku až 30-50 cm, vo voľnej prírode dokážu vyrásť do nečakaných rozmerov. Povrch listov je hladký, avšak na ich okrajoch sú často drobné tŕne. Pozor na ne, hoci sa Aloe vera zdá neškodná, tŕne vás môžu porezať.


Listy Aloe vera obsahujú tri vrstvy: ochrannú kutikulu na vonkajšej strane, strednú vrstvu zloženú z gélovitého mesofylu a vnútorný súbor vlákien známy ako latex. Gélový mesofyl je hlavným zdrojom liečivých vlastností Aloe vera a je bohatý na vitamíny, minerály, aminokyseliny a antioxidanty.

História

Pôvod Aloe vera je najčastejšie lokalizovaný na Arabskom polostrove, ale vďaka svojej vysokej adaptabilite sa dnes rastlina pestuje po celom svete, najmä v teplých a suchých oblastiach. Kvetenstvo Aloe vera je tiež pozoruhodné - rastlina produkuje žlté alebo oranžové kvety na vysokých stopkách, ktoré sa objavujú v letných mesiacoch. Po odkvitnutí kvety vyschnú a buď sami odpadnú alebo ich môžete mechanicky odstrániť.

Aloe vera má bohatú históriu využitia v mnohých starovekých civilizáciách, čo svedčí o jej univerzálnom využití ako liečivé rastliny. V starovekom Egypte bola Aloe vera známa ako "rastlina nesmrteľnosti" a bola bežne používaná na liečebné účely, najmä pri balzamovaní a starostlivosti o pleť. Egypťania zaznamenali jej použitie na papyrusových zvitkoch, kde bola popísaná ako prostriedok na liečbu rôznych kožných ochorení a ako súčasť rituálov krásy.

V starovekej Číne a Indii bola Aloe vera tiež vysoko cenená pre svoje liečivé vlastnosti. V Ayurvéde bola používaná na liečbu rán, tráviacich problémov a na zlepšenie celkovej vitality. Gréci a Rimania využívali Aloe vera pre jej hojivé schopnosti, a bola dokonca spomenutá Hippokratom, otcom západnej medicíny, vo svojich lekárskych textoch.

V období Stredoveku sa Aloe vera rozšírila do Európy a následne do Nového sveta so španielskymi a portugalskými kolonizátormi. V mnohých kultúrach bola rastlina považovaná za symbol ochrany a šťastia, a bola často umiestnená na dverách domov ako ochrana proti zlu.


Moderné využitie

V súčasnej dobe je Aloe vera široko využívaná v mnohých odvetviach, od kozmetiky po farmaceutický priemysel.

Aloe vera je základnou zložkou mnohých kozmetických produktov. Vďaka svojim hydratačným a upokojujúcim vlastnostiam je bežnou zložkou v produktoch pre starostlivosť o pleť, ako sú krémy, gély a šampóny . Je tiež známa svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, čo ju robí obľúbenou voľbou pre produkty určené na citlivú alebo poškodenú pokožku.

Aloe vera sa stala populárnym doplnkom v zdravotníctve. Je používaná na liečbu drobných popálenín, rezných rán, slnečných popálenín a ďalších kožných podráždení. Gél z Aloe vera je tiež užitočný pri liečbe stavov ako je psoriáza alebo akné. Niektoré štúdie naznačujú, že má priaznivé účinky napríklad aj pri liečbe tráviacich ťažkostí a posilnení imunitného systému. Aloe vera je široko uznávaná pre svoje upokojujúce a hojivé účinky na pokožku. Gél obsiahnutý v listoch Aloe vera obsahuje zložky, ako je aloín a acemannan, ktoré pomáhajú redukovať zápal a podporujú hojenie rán. To je dôvod, prečo je Aloe vera často používaná pri liečbe popálenín, rezných rán, slnečných popálenín a ďalších kožných podráždení.

V niektorých kultúrach je Aloe vera používaná aj v potravinárstve, buď ako nápoj alebo ako prísada do potravín. Šťava z Aloe vera je známa pre svoje hydratačné a detoxikačné vlastnosti a stáva sa populárnou zložkou zdravých nápojov a smoothie.

Mnoho ľudí pestuje Aloe vera doma pre okamžitý prístup k jej liečivým vlastnostiam. Jednoducho odrezanie listu a aplikácia gélu priamo na kožu je bežnou domácou liečbou pre drobné popáleniny a podráždenie pokožky.

Niektoré štúdie naznačujú, že Aloe vera môže pomôcť posilniť imunitný systém vďaka svojmu bohatému obsahu antioxidantov a polysacharidov.

A teraz už k samotnej rastline a ako sa o ňu starať, aby ste si aj vy raz mohli sami vyrobiť mastičku alebo masku na tvár.

Ako sa starať o Aloe Vera?

Rastlina preferuje dostatok svetla, a preto je ideálne ju umiestniť na slnečné stanovište. Môže však zniesť aj polotieň. Zalievajte ju striedmo a vždy nechajte substrát medzi zálievku poriadne vyschnúť. Táto rastlina je odolná voči suchu a prebytok vody môže spôsobiť hnilobu koreňov. Aloe vera je možné množiť odnožami alebo rezňami. Odnože môžu byť oddelené od materskej rastliny a presadené do nového substrátu.

Čo ju často trápi?

Vysušené alebo hnedé listy značia nedostatok svetla alebo priame slnečné žiarenie. Presuňte rastlinu na svetlejšie miesto. Zlomené alebo poškodené listy ukazujú, že rastlinu zalievate príliš tvrdou vodou Zalievajte aloe vera mäkkou vodou a minimalizujte manipuláciu s rastlinou.

Najideálnejším substrátom na Aloe vera je náš substrát na sukulenty .

Držíme vám palce so starostlivosťou o Aloe Vera. Veríme, že je to jedna z rastlín, ktorú zvládne úplne každý.

Čo hľadáte?

Košík