👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Hoya, srdcovka našich babičiek

Hoya

Hoye sú veľmi obľúbenými rastlinami, o ktorých sa traduje, že sú rýchlo rastúce a húževnaté – s pomerne nízkymi nárokmi na starostlivosť. Spoločne s rodom Sansevieria (svokrou) by sme mohli hoy zaradiť medzi retro izbovky, ktoré boli v domácnostiach našich babičiek a prababičiek takmer nutnosťou. Návrat tohto rastlinného druhu na výslnie nie je prekvapením ao mnohých zaujímavostiach, starostlivosti a druhoch sa zmieňuje náš ďalší článok.

Zoznámte sa - Hoya

Hoya alebo česky jednoducho Hoja predstavuje početný druh liana a kríkov, ktorý má cez 200 rôznych druhov. Tento rastlinný druh bol pomenovaný britským botanikom Robertom Brownom podľa Thomasa Hoya pre jeho zásluhy ako pestovateľa. Blízkymi rastlinnými príbuznými sú druhy svietnikov a dischídií.

Hoye patrí medzi čeľaď Apocynaceae (česky to jašťovité) a väčšina týchto rastlín pochádza z ázijských krajín (Čína, Filipíny, Thajsko, India, Vietnam, Polynézia, Nová Guinea) alebo z Austrálie. Jedná sa o vytrvalé popínavé rastliny, liany alebo kríky, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v prírode ako epifyty. Epifytom (z gréckeho epi „na“ a phyton „rastlina“) označujeme organizmus, ktorý neparazitickým spôsobom žije na inej rastline a teda nekorení v pôde. Hoye sa v prírode môžu vyskytovať ako husté kríky, ktoré sa postupne uchytávajú svojimi koreňmi na stromy. Tým ich pôvodné korene v pôde odumierajú a ďalej rastlina žije práve ako epifyt.

Nie je voskovka ako voskovka

Hoye si okrem pralesov podmanili aj svet izbových rastlín. V slovenčine boli hoye pôvodne označované ako perluhy všeobecné, ale v dnešnej dobe je viac zaužívané ľudové označenie Voskovka. Práve s touto prezývkou sa spája tak trochu botanická nepresnosť. Pod názvom Voskovka (rod Cerinthe) sa totiž ukrýva iný rastlinný rod bylín z čeľade borákovitých, medzi ktoré patrí napríklad známa nezábudka.

Hoye si však svoju prezývku Voskovky zasluhujú svojim vzhľadom. Ich listy môžu byť na povrchu hladké a lesklé a pôsobia tak navoskovaným dojmom. Je teda jasné, prečo sa ľudové označenie Voskovky natoľko ujalo, a to nielen v Česku, ale aj v zahraničí. V angličtine môžeme Hoye nájsť pod názvami Waxplant, Waxvine alebo Waxflower, kedy wax znamená „vosk“.

Dobré vzťahy s mravcami

Okrem ľudí si hoye dokázali získať priazeň aj iného živočíšneho druhu, a síce mravcov. Mnohé hoye totiž žijú v symbiotickom vzťahu s mravcami. Tieto druhy boli schopné adaptovať tvar i vzhľad svojich listov natoľko, že z nich utvorili akoby vyduté misky (podobne ako už skôr spomínané príbuzné dischidie), ktoré mravce šplhajúce po stromoch ukrývajú. S mravcami dobré vzťahy udržuje napríklad Hoya imbricata alebo Hoya darwinii.

Hoya Wayetii

Foto: Hoya Wayetii

Naozaj početná rodina

Hoye sú veľmi rôznorodým rastlinným rodom. Niektoré druhy sa vyznačujú hrubými kožovitými listami, ktoré sa podobajú sukulentom, iné druhy majú naopak listy tenké až priesvitné. Všeobecne môžeme povedať, že sa jedná o vždyzelené rastliny, ktoré s pomocou vhodnej opory (napr. stromu) dorastajú až 18 metrov. Ich listy rastú v striedavom vzore na tenkých stonkách a môžu byť hladké alebo chlpaté.

Medzi obľúbené a teda aj rozšírené hoye patrí celozelená Hoya Australis s oválnymi listami alebo Hoya Longifolia China Beans s podlhovastými listami. Listy šípovitého tvaru so zaujímavou žilnatinou a textúrou patria Hoya Black Margin . Medzi panašované kultivary patrí Hoya Krimson Queen alebo Hoya Tricolor a Hoya Australis Lisa s nádychmi ružovej. Panašovaný variant, ale s pretiahnutými a úzkymi listami predstavuje okrem iného Hoya Wayetti Tricolor . Na našom eshope môžeme nájsť aj ďalšie typické odrody, ktoré sa vyznačujú nepravidelnými striebornými škvrnami na pretiahnutejších listoch ako Hoya pubicalyx alebo Hoya Memoria Gracilis alebo naopak na drobných šípovitých listoch, ktorými sa pýši Hoya krohniana Eskimo . 

Medzi menej časté odrody na trhu môžeme zaradiť hoye s úzkymi, čiarovitými listami (môžu pripomínať ihličky) – Hoya Retusa. Listy v podobe fazuľových strukov zase vlastnia Hoya Shepherdiu. Zaujímavým druhom je Hoya Hindu Rope alebo tiež Compacta, ktorá má skrútené a zvlnené listy, vďaka ktorým jej stonky pripomínajú lano alebo povraz. Hoya Obovata naopak tvoria pomerne veľké a okrúhle listy.

Hoya plná lásky

Veľmi obľúbený variant zastupujú hoye s veľkými listami v tvare obráteného srdca, menovite celozelená Hoya Kerriu alebo panašovaná Hoya Kerriu Variegata - práve tento druh je vyhľadávaný pre svoj neobvyklý vzhľad, ktorý je ozdobou nejedného interiéru. Navyše pre milovníkov (nielen izboviek) predstavuje aj poetický spôsob daru, ktorý pochádza priamo od srdca (či už k výročiu, na februárového Valentína alebo májový prvý máj).

Hoya kvet

Foto: Kvety rastliny Hoya vonia a za dobrých podmienok kvitnú aj v domácich pomienkach

Prekvapenie - krásne kvety, silná vôňa

Je zrejmé, že hoye tvorí skutočne početná rodina, čo sa týka rôznosti listov. To ale nie je zďaleka jediný aspekt, podľa ktorého si môžeme do domácnosti vyberať. Hoye majú totiž aj rôzne farebné a voňajúce kvetenstvo, ktoré sa spravidla objavujú v rozmedzí jún – október.

Hoye majú drobné kvietky, ktorých vzhľad môže pripomínať malé hviezdičky. Kvietky vyrastajú v zhlukoch, ktoré sú pomerne trvalé. Málo kedy dôjde k ich vysypaniu a zároveň môžu vykvitať z rovnakého miesta opakovane – preto odkvitnuté trsy neodstraňujeme!

Kvetenstvo sa rozlišuje farbou aj veľkosťou. Farebné variácie sa pohybujú od najtypickejších bielych odtieňov po ružové, existujú však aj druhy so sýtejšími odtieňmi oranžovej, červenej a dokonca aj čiernej alebo zelenej. Veľkostne sa kvety pohybujú od drobných rádovo milimetrov po takmer centimetrové. Kvety hoyí poväčšine intenzívne sladko vonia, avšak aj v rámci intenzity vône sa druhy taktiež individuálne líšia.

Medzi opeľovače v prirodzených podmienkach patria mory, muchy alebo dobrí známi mravce. Môže sa stať, ale ide naozaj skôr o zázrak, že sa aj v domácich podmienkach podarí a dôjde k opeleniu. Pomerne ľahké semená hoja sa následne roznesú vďaka vetru v podobe hodvábneho páperia.

Starostlivosť o hoyu

Hoye patrí medzi rýchlo rastúce izbovky, ktoré môžeme zaradiť aj medzi menej náročnejšie, vhodné napríklad aj pre úplných začiatočníkov. Avšak platí, že za vhodnú starostlivosť sa vám dnes a odvďačia napríklad práve vyššie spomínaným kvetenstvom so sladkou vôňou.

Svetlo

Aby dnes splnili výroku o svojej rýchlosti, potrebujú veľa jasného nepriameho svetla. Ostré priame svetlo by im totiž mohlo popáliť listy, na ktorých by sa vytvorili nevzhľadné hnedé až čierne škvrny. Hoya navyše nemá rada zmeny – nie je preto vhodné jej kvetináč natáčať za svetlom, napríklad pre rovnomerný rast. Na zmenu svetelných podmienok môže reagovať napríklad zhodením súčasného kvetenstva.

Zálievka 

Keďže majú niektoré druhy mäsité listy, v ktorých dnes zadržiavajú vodu, nie je potrebné rastlinu zalievať často. Pravidelnosť a miernosť zálievky však rastlina určite ocenia, ešte viac potom vodu odstátu. Rozhodne sa jej nebude páčiť v premokrenej alebo úplne vyschnutej pôde.

Ďalšia starostlivosť

Čo sa týka vlhkosti alebo teploty vzduchu, nemá dnes presne určené preferencie a môžeme povedať, že je už veľmi dobre zadaptovaná na domáce podmienky. Samozrejme to ale neznamená, že by v zime ako iné izbovky nemohla umrznúť. Rosenie vzduchu taktiež nie je potrebné - rastlinu oveľa viac poteší raz za čas utretia listov od prachu.


Množenie a rezkovanie

Hoye sa dajú podobne ako iné izbovky množiť rezne svojich stoniek, na ktorých vyrastajú vzdušné korienky. Sú rôzne spôsoby korenia, avšak majme na pamäti, že práve v korení dnes rýchlikom naozaj nie sú. Dávajú si pomerne načas, preto treba dávať pozor na hnilobu, ktorá sa predovšetkým pri využití vodného média môže objaviť. Osvedčeným spôsobom je rastlinu nechať koreniť v namokrenom perlite.

Nestrihať - stále rastiem!

Dôležitou informáciou potom predovšetkým pre prvo-pestovateľov hoyí je, že rastlina najprv vytvorí dlhú a holú stonku, na ktorej sa až postupom času začnú vytvárať listy. Preto sa nenechajte zmiasť smutne vyzerajúcim výhonkom a rozhodne holé stonky nestrihajte! Listy sa totiž čo nevidieť určite objavia!

Pre rýchly rast je vhodné uhoním poskytnúť oporu, po ktorej sa môžu - obdobne ako v prírode - vinúť. Je preto bežné, že sa hoye zavinujú okolo obručí rôznych tvarov a veľkostí. Môžeme ich však nechať rásť aj voľne, ako previsnutú izbovku.

Substrát a presádzanie

Hoye nemajú na substrát priame výhrady, dariť sa im bude aj v bežnom mixe substrátu pre izbové rastliny s perlitom alebo substrátom pre orchidey – dôležitá je pre nich určitá miera vzdušnosti substrátu. Preto je tiež vhodné myslieť na drenáž – vrstvu kamienkov, ktorá umožní odtekanie prebytočnej vody, čo zabraňuje hnilobe.

Táto rastlina navyše ocenia, pokiaľ sa môže vo svojom kvetináči stláčať a ľahko tiesniť. Hoye je preto vhodné presádzať odhadom raz za dva alebo tri roky - čo je len ďalšia vlastnosť, ktorá sa radí na zoznam "Prečo je hoya tak populárna a obľúbená".

Hoya Black Margin

Foto: Hoya Black Margin

Všemocné hoye alebo od maznáčikov k čistému vzduchu

Ako sme už uviedli vyššie v texte, sú dnes veľmi rôznorodou rodinou, ktorá sa líši svojimi listami a kvetenstvom. Pre túto rodinu je ďalej typické, že jednotlivé druhy nie sú toxické pre človeka alebo domácich miláčikov !

Jeden člen rodiny sa však ďalej vyskytuje aj ďalšou vlastnosťou a nielen svojimi listami a kvetenstvom. Hoya carnosa, druh do ktorého spadajú oi Krimson queen alebo Tricolor, je podľa zistení Univerzity z Georgie vynikajúci v čistení vzduchu , z ktorého odstraňuje znečisťujúce látky.

„Osobne mám hoye – voskovky veľmi v obľube. Nie sú náročné a pritom rýchlo rastú. Robia mi tak radosť celý rok a sú to jednoducho skutoční držiaci, na ktorých je spoľah!”

Autor: Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík