👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ideálne rastliny (nielen) do kúpeľní

Kúpeľňa je často považovaná za útočisko, miesto, kde môžeme uniknúť zhonu každodenného života a ponoriť sa do chvíle pokoja a relaxácie. Vzhľadom na to, že sa jedná o jednu z najpoužívanejších miestností v našich domovoch, prečo ju neurobiť ešte príjemnejšie a estetickejšie?

Rastliny vhodné do kúpeľne

 Pridaním rastlín do kúpeľne môže byť skvelý spôsob, ako dosiahnuť práve to. Nielenže rastliny prinesú zeleň a krásu do priestoru, ale taktiež môžu prispieť k lepšej kvalite vzduchu a celkovému pocitu pohody.

Jednou z hlavných výziev pri výbere rastlín do kúpeľne je nájsť také, ktoré dobre znášajú jej špecifické podmienky, ako je vyššia vlhkosť a často nižší prísun prirodzeného svetla. Pre tých šťastlivcov, ktorí majú kúpeľňu s oknom, sa možnosti výrazne rozširujú.

Mať okno v kúpeľni je ako vyhrať lotériu pre milovníkov rastlín; dvere do sveta, kde môžete hostiť niektoré z najkrajších zelených spoločníkov.

Medzi tieto cenené rastliny patria Modlivky, známe aj ako Maranty alebo Calathey. Tieto rastliny sú preslávené svojimi nádhernými vzormi na listoch a možno aj ich náročnosťou.

Calathea sanderiana

Calathea sanderiana

Najskôr vám ale ukážeme, ktoré rastliny sú ideálne do kúpeľní, kde je veľmi málo svetla a zároveň sú vhodné aj do iných miestností, pretože nepotrebujú zvýšenú vlhkosť.

Rastliny vhodné do menej osvetlených kúpeľní

  1. Zamioculcas zamiifolia - Táto rastlina je vysoko odolná a vyžaduje minimálnu starostlivosť, čo ju robí ideálnou pre miestnosti s nízkym prísunom svetla, vrátane kúpeľní. ZZ rastlina je tiež známa svojou schopnosťou odolávať dlhým obdobiam bez vody, čo je výhoda pre tých, ktorí majú tendenciu zabúdať na zalievanie.
  2. Sansevieria ( Tchynin jazyk) - Sansevieria je ďalšia rastlina, ktorá je takmer nesmrteľná a dokáže prekvitať v širokom spektre svetelných podmienok, od nízkeho svetla po priame slnko. Jej vzpriamené, mečovité listy môžu dodať moderný vzhľad akejkoľvek kúpeľni.
  3. Aspidistra elatior - Vhodná pre tmavšie kúty, pretože znáša slabé svetelné podmienky lepšie ako väčšina rastlín. Jej veľké, tmavo zelené listy prinášajú bohatý zelený akcent.
  4. Aglaonema - Ďalšia rastlina, ktorá dobre znáša málo svetla. Je známa svojimi pestrými listami, ktoré môžu mať rôzne odtiene zelenej, bielej alebo dokonca ružovej, čo dodá vašej kúpeľni živý prvok aj pri slabom osvetlení.
  5. Spathiphyllum (Lopatkovec) - Lopatkovec je známy svojimi krásnymi bielymi kvetmi, ktoré pripomínajú plachty a tmavo zelenými listami. Je to nielen esteticky príťažlivá rastlina, ale aj vynikajúci čistič vzduchu. Prospieva vo vlhkom prostredí a preferuje stredné až nízke svetelné podmienky.

Spathiphyllum

Spathiphyllum

Krásky, ktoré dokážu potrápiť v iných miestnostiach, ale v kúpeľni, tam im bude dobre!

Vlhkomilné izbovky do kúpeľne

Tieto zelené princezné sa cítia ako doma v prostredí, ktoré napodobňuje ich pôvodné tropické a subtropické habitaty. Vysoká vlhkosť kúpeľne je pre tieto rastliny ideálna, čo ich robí skvelými kandidátmi na oživenie tohto často zabúdaného priestoru v našich domovoch. Tu sú niektoré z najlepších vlhkomilných rastlín, ktoré môžu v kúpeľni skvele prosperovať Asparagus plumosus

Asparagus Plumosus

  1. Paprade – Nephrolepis, Asaparagus, Asplenium, Phlebodium v ​​prírode žijú v spodných radoch pod stromami, preto im nevadí nižší prísun svetla.
  2. Alocasia - Táto rastlina s veľkými, okázalými listami, ktoré pripomínajú slonie uši, je dekoratívna a veľmi vhodná do vlhkých prostredí. Vyžaduje viac svetla ako predchádzajúce rastliny, ale stále sa môže adaptovať na podmienky kúpeľne s dobrým prirodzeným svetlom.
  3. Orchidey - Orchidey sú ďalšou skvelou voľbou pre kúpeľňu, najmä druhy, ako je Phalaenopsis, ktoré preferujú stálu vlhkosť a nepriame svetlo. Tieto kvety prináša sofistikovaný dotyk a nádherné farby do akéhokoľvek priestoru.
  4. Calathea - Táto skupina rastlín je známa svojim nádherne vzorovanými listami, ktoré môžu obsahovať fascinujúce kombinácie zelenej, fialovej, ružovej a bielej farby. Calathey sú prezývané "modlivky" vďaka spôsobu, akým večer dvíhajú svoje listy hore, ako by sa modlili. Preferujú vlhké prostredie a rovnomerne vlhkú pôdu, ale neznášajú státie vody. Rastú najlepšie pri slabom až strednom osvetlení, čo ich robí ideálnymi pre kúpeľne.
  5. Maranta - Podobne ako Calathea, aj Maranta je známa svojimi nápadne vzorovanými listami, ktoré sa môžu skladať do zaujímavých vzorov a farieb. Maranty sú tiež známe svojim pohybom listov, reagujúcim na denné svetlo, čo im vyslúžilo prezývku "modlivka". Milujú vysokú vlhkosť, čo z nich robí skvelú voľbu pre kúpeľňové prostredie.
  6. Stromanthe - Rastlina Stromanthe je príbuzná s Calatheou a Marantou a tiež sa môže pochváliť nádhernými, farebne vzorovanými listami. Jej vysoké nároky na vlhkosť a preferencie pre nepriame svetlo ju robia ďalším skvelým kandidátom pre kúpeľňové podmienky

Maranta

Maranta Fascinator

Do kúpeľne sa nemusíte báť kupovať rastliny, sami vidíte, že je veľká škála rastlín, ktoré sa radi zabývajú v tej vašej.

Je jasné, že kúpeľňa môže byť nielen miestom pre naše denné rituály, ale aj útočiskom pre nádherných zelených spoločníkov. Od rastlín znášajúcich tieň až po tie, ktoré prosperujú vo vlhkom prostredí.

Výberom správnych rastlín, ako sú Modlivky, Maranty, Stromanthe, a ďalšie vlhkomilné či tieňové druhy, môžete premeniť svoju kúpeľňu na miesto plné života a relaxácie. Tieto rastliny nielenže pridajú estetickú hodnotu vášmu priestoru, ale môžu tiež prispieť k čistejšiemu a sviežejšiemu vzduchu, čo zlepšuje celkovú pohodu.

Každá rastlina predstavená v našom článku má svoje jedinečné potreby a prednosti, je dôležité si vybrať také, ktoré najlepšie vyhovujú špecifickým podmienkam vašej kúpeľne a vášmu životnému štýlu.

Čo hľadáte?

Košík