👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

6 vecí, na ktoré myslieť pri nákupe prvej izbovky

Pestovať izbové rastliny je krásny koníček, ale má to aj svoje úskalia. Vypísali sme vám pár tipov, na čo si dávať pozor pri kúpe prvej zelene do vašej domácnosti.

  1. Miesto

Vybrať vhodné miesto pre rastlinu je niekedy pekný hlavolam. Izbičku nedávajte na miesto, kde často chodíte, mohli by ste ju zakaždým nedopatrením mechanicky poškodiť. Ak ste si napríklad zakúpili popínavú rastlinu, zvoľte také miesto, kde bude mať priestor na šplhanie. Ideálne sú police alebo boky skríň.

  1. Svetlo

Pre rastliny je veľmi dôležité svetlo. Pokiaľ si zakúpite svetlomilnú rastlinu, nebude logicky veľmi šťastná v tmavom kúte. Pokiaľ rastlinku nepoznáte, zistite si, koľko svetla potrebuje, aby sa jej u vás páčilo a krásne rástla.

  1. Čas

Súčasťou starostlivosti o izbovky je samozrejme zalievanie. Ak ste náruživý cestovateľ, zvoľte tie, ktoré vydržia dlhšie bez vody napr. Aloe Vera alebo Svokrin jazyk . Neznamená to ale, že dokážu prežiť úplne bez vody.

Ak by ste si aj napriek tomu radi zaplnili byt izbovými rastlinami, dohovorte sa radšej s kamarátmi, aby vám rastlinky zaliali v čase vašej neprítomnosti.

  1. Náročnosť rastliny

Ak ste ešte len na začiatku svojej pestovateľskej dráhy, nevoľte hneď na prvýkrát rastliny, ktoré potrebujú viac starostlivosti. Zvoľte si nenáročné, pri ktorých si osvojíte základné znalosti.

Medzi nenáročné sa radí napríklad: Svokrin jazyk , Zamioculcas , Šplhavnica .

  1. Cena

Pre začiatočníka je zbytočné kupovať si drahú rastlinu. Začnite najskôr pri jednoduchších a lacnejších variantoch. Alebo skúste poprosiť priateľov o rezne, kde vás „zabitie“ rastliny nestojí nič, naopak tým skôr získate skúsenosti.

O tom, ako získavať lacno izbovky, sme už písali tu .

  1. Jedovaté rastliny

Máte doma dieťa alebo zvieratká? Väčšina zaujímavých izboviek, či už tvarom alebo farbou, sú jedovaté. Než si rastlinu zaobstaráte, je dobré zistiť, ako to s jej toxicitou je. Poprípade môžete rastlinku premiestniť na miesto, kam sa dieťa alebo maznáčik nedostane.

Rastliny, ktoré nie sú jedovaté, napríklad: Oxalis , Maranta , Calathea .

Neviete, akú rastlinu vybrať? Napíšte nám na info@dejmipokojovku.sk alebo na instagram a my vám radi s výberom tej prvej pomôžeme.

Čo hľadáte?

Košík