👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

🥳 Oslávte s nami naše 4. narodeniny s 10 % zľavou na celý nákup s kódom "4roky" alebo sa zastavte v našom obchode osobne pre 20 % zľavu. Platí do konca mesiaca 💚 Veľkonočné otváracie hodiny tu 👈

Jedovatá krásavica Dieffenbachia

Dieffenbachia je obľúbenou rastlinou medzi záhradníkmi aj milovníkmi izbových rastlín vďaka svojim veľkým a nádherne vzorovaným listom. Táto tropická rastlina pochádza z oblasti Strednej a Južnej Ameriky. Dieffenbachia je vytrvalá rastlina s hrubými, vzpriamenými stonkami, ktoré môžu dorastať až do výšky 3 metrov. Jej listy majú širokú, srdcovitú alebo kopijovitú podobu a sú obvykle pokryté nádhernými vzormi v rôznych odtieňoch zelenej, bielej a žltej farby. Vzory sa môžu líšiť od odrody k odrode, ale často tvoria kontrastné pruhy alebo škvrny, ktoré dodávajú rastline unikátny a dekoratívny vzhľad.

(Nie) jedovatá rastlina

Ako názov článku napovedá, Dieffenbachia je jedovatou rastlinou. Obsahuje látky nazývané oxaláty vápenaté, ktoré sa nachádzajú v jej listoch a stonkách. Tieto oxaláty môžu byť nebezpečné, najmä pre domácich miláčikov a malé deti, ak dôjde ku konzumácii . Pri požití alebo nadmernom kontakte s rastlinnými šťavami Dieffenbachia sa môžu objaviť nepríjemné príznaky, ako sú podráždenie ústnej dutiny a hrdla, pálenie v ústach, opuch jazyka a hrdla, nevoľnosť, zvracanie a hnačka. V niektorých prípadoch môže dôjsť k opuchu dýchacích ciest, čo môže viesť k ťažkostiam s dýchaním. Pokiaľ dôjde k príznakom otravy spôsobenej Dieffenbachiou, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc.

Dieffenbachia je zaradená medzi izbové rastliny, ktoré sú viac jedovaté ako ostatné, pri správnom zaobchádzaní a dodržiavaní opatrení je však Dieffenbachia obvykle bezpečnou rastlinou a môže slúžiť ako atraktívna ozdoba interiéru s príjemným zeleným lístím.

Foto: Dieffenbachia Reflector zaujímavá svojim pestrým netradičným sfarbením

Pre milovníkov veľkých listov

Všetky druhy Dieffenbachií sú mohutné tropické rastliny s veľkými listami a dobre konkurujú aj takým kráľovnám, ako sú monstery alebophilodendrony . Aj táto rastlina patrí do skupiny aroidov " Araceae" a starostlivosť o ne je pomerne jednoduchá pri dodržiavaní pár správnych zásad.

Ako sa o vašu "difku starať?"

Dieffenbachia je rastlina, ktorá preferuje teplé, ale vlhké prostredie. Pri pestovaní Dieffenbachie je dôležité zaistiť optimálne vzdušné podmienky a teplotu, aby sa rastlina cítila dobre a rástla zdravo. Častým neduhom pri zlých podmienkach pre túto rastlinu potom bývajú úzke nesfarbené listy alebo ešte horšie obrovské suché škvrny či odpadajúce žlté listy.

Foto: Dieffenbachia Compacta

Aké prostredie im vyhovuje

Dieffenbachia preferuje teplotu okolo 20-24 ° C počas dňa. Je dôležité vyhnúť sa vystaveniu rastliny chladným prievanom alebo príliš chladným teplotám, ktoré by mohli poškodiť jej rast. Pri nižších teplotách by mohlo dôjsť k poškodeniu listov a zníženiu vitality rastliny. V noci by mala byť teplota mierne nižšia, ideálne okolo 16-18 °C.

Zároveň treba myslieť na vyššiu vlhkosť vzduchu. Ak je vzduch príliš suchý, môže to viesť k hnednutiu a usychaniu okrajov listov. Je vhodné zvýšiť vlhkosť vzduchu okolo rastliny pravidelným postrekovaním listov čistou vodou alebo umiestnením rastliny na podnos s vodou. Ďalšou možnosťou je použitie zvlhčovača vzduchu.

Svetelné podmienky

Dieffenbachia preferuje jasné, ale nepriame svetlo. Priame slnečné lúče by mohli spáliť listy, takže je dôležité umiestniť rastlinu na miesto, kde dostane dostatok svetla, ale nie je priamo vystavená slnku. Vhodná poloha je blízko okna orientovaného na východnú alebo západnú stranu. Pri nedostatku svetla môže rastlina trpieť a listy sa môžu strácať.

Aký je vhodný substrát pre Dieffenbachie?

Dieffenbachia vyžaduje pôdu s dobrou priepustnosťou, ktorá umožňuje odvádzanie prebytočnej vody. Zároveň by pôda mala byť schopná udržovať miernu vlhkosť pre rastlinu. Tu sú niektoré dôležité faktory týkajúce sa pôdy pre Dieffenbachii:

  1. Priepustnosť: Pôda by mala byť dobre priepustná a nesmie sa príliš zamokrovať. Rastlina netoleruje premokrenie koreňov, ktoré by mohlo viesť k hnilobe. Pri voľbe pôdy je vhodné zvoliť zmes s dobrou odvodňovacou schopnosťou, ktorá zamedzí zadržiavaniu vody v koreňoch. Využiť môžete napr. perlit pre prevzdušnenie alebo využiť už namiešaný substrát na aroidy .

  2. Štruktúra : Pôda by mala mať voľnú štruktúru, ktorá umožňuje rast koreňov a pohyb vzduchu. Pridanie organického materiálu, ako je kompost alebo rašelina, môže pomôcť zlepšiť štruktúru pôdy a zvýšiť jej schopnosť udržiavať vlhkosť.

  3. Kyslosť: Dieffenbachia preferuje mierne kyslú až neutrálnu pôdu s pH okolo 6-7. Je dôležité zvoliť pôdu so zodpovedajúcim pH alebo prispôsobiť pH pôdy pomocou vhodných hnojív alebo prísad.

  4. Živiny: Rastlina potrebuje dostatočné množstvo živín pre zdravý rast. Je vhodné použiť vyvážené hnojivo bohaté na dusík, fosfor a draslík, ktoré podporujú správny vývoj a zeleňou listov.

Je tiež dôležité pravidelne kontrolovať vlhkosť pôdy a zalievať Dieffenbachiu podľa potreby. Príliš suchá pôda môže viesť k vädnutiu rastliny, zatiaľ čo príliš mokrá pôda môže spôsobiť hnilobu koreňov.

Správne dodržiavanie týchto podmienok pre teplotu, vlhkosť a svetlo pomôže Dieffenbachii rásť zdravo a udržať jej nádherné listy v dobrom stave. Je dôležité pravidelne sledovať rastlinu a prispôsobovať starostlivosť podľa jej potrieb.

Foto: Dieffenbachia Camilla

Dieffenbachia je obľúbená rastlina kvôli svojim atraktívnym listom a ľahkému pestovaniu. Existuje niekoľko obľúbených druhov a odrôd Dieffenbachie, ktoré sú často dostupné v obchodoch. Tu je niekoľko z nich:

  1. Dieffenbachia seguine: Tento druh má veľké listy s charakteristickým vzorom bielych pruhov a škvŕn na tmavo zelenom podklade. Je to jeden z najrozšírenejších druhov Dieffenbachie.

  2. Dieffenbachia maculata: Tento druh má listy s výraznými škvrnami a vzormi v odtieňoch zelenej a bielej farby. Listy môžu mať rôzne tvary, vrátane srdcovitého a kopijovitého.

  3. Dieffenbachia amoena: Tento druh je známy pre svoje veľké, kopijovité listy s jasne zeleným základom a bielymi škvrnami a pruhmi. Je to jeden z obľúbených druhov medzi zberateľmi izbových rastlín.

  4. Dieffenbachia picta: Táto odroda má široké listy s rôznymi vzormi a pruhmi v odtieňoch zelenej, bielej a krémovej farby. Je to veľmi atraktívna rastlina vhodná pre interiéry.

  5. Dieffenbachia compacta: Táto odroda je menšieho vzrastu ako niektoré ostatné druhy. Má kompaktný a hustý rast s krásnymi listami vo vzoroch a farbách podobných ostatným druhom.

  6. Diffenbachia Camilla: Tiež odroda menšieho vzrastu s bieložltým sfarbením svojich listov a zelenými okrajmi.

Každá z týchto odrôd má svoj jedinečný vzhľad a vzory na listoch, ktoré pridávajú dekoratívnu hodnotu do priestoru. Voľba záleží na osobnom vkuse a preferenciách pestovateľa.

V našej ponuke nájdete aj ďalšie odrody Dieffenbachií tu .

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík