👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

🥳 Oslávte s nami naše 4. narodeniny s 10 % zľavou na celý nákup s kódom "4roky" alebo sa zastavte v našom obchode osobne pre 20 % zľavu. Platí do konca mesiaca 💚 Veľkonočné otváracie hodiny tu 👈

Polyscias alias tienovka pre minimalizmus vo vašom interiéri

Polyscias je rod vždyzelených rastlín patriaci do čeľade Araliaceae, česky Aralkovité . Rastliny tohto druhu sú pôvodom z tropických oblastí Ázie a Austrálie, ale dnes sa pestujú po celom svete ako okrasné rastliny. V tomto článku sa pozrieme bližšie na vlastnosti tejto rastliny, ako ju pestovať a aké sú jej využitie.

Polyscias je veľmi dekoratívna rastlina, ktorá môže dosiahnuť výšku až 2-3 metrov. Jej listy sú veľké, obvykle tmavo zelené a majú charakteristický tvar s ostro špicatými koncami. Kvety sú nenápadné a vytvárajú guľovité kvetenstvo. Rastliny tohto druhu môžu mať rôzne tvary a veľkosti, v závislosti od druhu a kultivaru. Do rodu Polyscias spadá desiatky druhov rastlín, ale medzi najznámejšie druhy, ktoré môžete vídať častejšie v obchodoch spadajú najmä Polyscias frutisoca alebo Polyscias Hawaiana Ming alebo Polyscias Fabian .

Polyscias tiež získal meno " Muškátový stromček ", najmä z toho dôvodu, že jeho listy, najmä keď sú mokré vonia po muškáte.

Polyscias je skvelou voľbou pre milovníkov minimalizmu

Rastliny Polyscias sú obľúbené v záhradách a interiéroch pre svoj exotický a dekoratívny vzhľad. Vďaka svojmu tvaru a veľkosti sú ideálne na vytváranie zelených stien a živých plotov, to ale iba v podnebích, kde je stále teplo. V našich podmienkach sú využívané ako okrasné rastliny v interiéroch domov a kancelárií, kde dodávajú priestorom príjemnú atmosféru a tropický nádych z Ázie, kde ich nájdeme najčastejšie. Pre svoj robustný vzhľad s drobnými listami tvorí živý dizajnový prvok, ktorý sa skvele hodí do designových priestorov, najmä s pekným kvetináčom.

Ako sa o Polyscias starať?

Polyscias nepatrí medzi rastliny, ktoré vyžadujú veľa starostlivosti, napriek tomu si treba dávať na pár vecí pozor.

Svetelné podmienky

Polyscias rastie najlepšie na polotienistom stanovisku. Hoci sa mu hovorí "tieňovka" a môže to vyvolať pocit, že vám porastie v najtienejšom kúte vášho bytu, bohužiaľ to tak nie je. Môže byť umiestnená blízko okna orientovaného na juh alebo východ, ale vyvarujte sa priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by mohlo listy spáliť. Naopak, nedostatok svetla môže viesť k rednutiu koruny, pretože Polyscias preferuje svetlé prostredie .

Zálievka

Polyscias potrebuje pravidelnú zálievku. Pôda by nemala byť príliš suchá, ale ani príliš mokrá. V letných mesiacoch sa odporúča zálievka raz týždenne av zime postačí jedna zálievka za dva týždne. Je dôležité udržiavať konzistenciu zálievky, aby nedochádzalo k premokreniu pôdy, čo by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov. Substrát, ktorý je pri zakúpení rastliny je obvykle dobré po aklimatizácii rastliny vymeniť za kvalitnejší substrát, ktorý nebude tak rýchlo vysychať, ale ani u neho nebude dochádzať k premokreniu v prípade preliatia. Pod rastlinou sa oplatí urobí dostatočne hlbokú drenáž, napr. z keramzitu, ktorú môžete nechať úplne vo vode tak, aby sa voda nemohla vsiaknuť do zeminy, ale zároveň vlhkosť, ktorá sa z nej bude odparovať, bude priebežne zvlhčovať substrát.

Substrát a požiadavky na zeminu

Polyscias preferuje mierne kyslú a dobre priepustnú pôdu. Ideálne je použiť zmes substrátu pre zelené rastliny alebo palmy s vysokým obsahom humusu. Nezabudnite rastline občas zeminu vymeniť, pri veľkých rastlinách odporúčame cca raz za 2 roky alebo obmeniť vrchnú časť pôdy.

Teplota, vzdušná vlhkosť a umiestnenie rastliny

Polyscias preferuje teplotu v rozmedzí 18-24 °C, s minimálnou teplotou 16 °C. Neznáša prudké teplotné zmeny. Vzdušná vlhkosť by mala byť stredná, ale v suchom prostredí sa môže objaviť roztoč štetičkový. Na zvýšenie vlhkosti vzduchu je možné okolo rastliny umiestniť misku s vodou alebo zvlhčovač. Rastlina vás bude milovať za pravidelné rosenie, ktoré je vhodné napríklad každý týždeň.

Rastliny Polyscias môžu byť umiestnené v interiéroch s dobrou cirkuláciou vzduchu (vetranie a klimatizácia), ale nie blízko prievanu a na chladnom vzduchu, ktorý môže poškodiť listy. Polyscias všeobecne nemá rád chladný prievan, preto je pre neho kritická najmä jeseň a jar, keď sú chladné dni a rastlina je v blízkosti okien.

Rozmnožovanie

Polyscias sa dobre množia rezkovaním alebo semien. Najlepšia doba na rezkovanie je na jar, či koncom leta. Rezne sa odoberajú zo spodnej časti rastliny, odrežú sa 8-10 cm dlhé stonky a necháte ich vo vode zakoreniť. Príliš tenké stonky môžu uhnúť, berte skôr také vetvičky, ktoré sú tuhšie.

Semene sa polyscias množia veľmi zle, pretože v našich podmienkach obvykle nekvitne.

Foto: Polyscias Hawaiiana Ming

Najobľúbenejšie Polyscias fruticosa

Polyscias fruticosa Hawaiiana Ming má typický vzhľad, ktorý sa skladá z drobných, kompaktných a krovitých vetvičiek, ktoré môžu dorásť až do výšky 1,5 metra. Listy tejto rastliny sú zložené a majú niekoľko listov, ktoré sa vetvia zo stonky. Tieto listy majú atraktívnu tmavo zelenú farbu s ľahko zvlnenými okrajmi.

Rastlina je tiež známa svojimi klimatickými výhodami. Tento druh rastliny má schopnosť čistiť vzduch od nečistôt a toxických látok, čo je užitočné pre zlepšenie kvality vzduchu v uzavretých prostrediach a ľahko vonia po muškáte.

Rastlina vysádzame do dobre priepustnej pôdy a preferuje mierne kyslé prostredie. Vyžaduje dostatok svetla, ale priame slnečné žiarenie môže listy spáliť, preto je vhodné umiestniť rastlinu na polotienisté miesto. Zálievka by mala byť pravidelná, ale nedostatok vody alebo premokrenie pôdy môže spôsobiť poškodenie koreňov rastliny.

Najčastejším problémom tejto rastliny je žltnutie a uhnívanie listov, ktoré vedú k opadávaniu a rastlina neskôr zosvetlí a umiera. Taký stav je v prípade, že je zlá zálievka alebo je rastlina na prievane. Nezabudnite rastline dopriaťkvalitné hnojivo , ideálne každých 14 dní v čase vegetácie, v zimných mesiacoch môžete nahradiť hnojivo lignohumátom .

Foto: Polyscias scutellaria Fabian

Tmavý Polyscias Fabian

Polyscias scutellaria Fabian je vždyzelená rastlina s krásnymi, tmavo zelenými listami, ktoré postupne tmavú až do temne zelenej, takmer vínovej farby. Jeho okrúhle listy sú na okrajoch jemne zvlnené a majú ľahko lesklý povrch, čo dodáva rastline zvláštny charakter. Pretože je rastlina tak tmavá, na rozdiel od iných druhov nemusí mať svetla toľko, preto ju môžeme dať aj ďalej od okien, myslite ale na to, že žiadna rastlina v tme neporastie.

Polyscias Fabian vyžaduje aj pravidelnú zálievku, ale nie je vhodné ju prelievať. Rastline tiež vyhovuje mierne kyslé pH pôdy, takže môže byť vhodné pestovať ju v substráte, ktorý je určený pre kyslé rastliny.

Foto: Detail listu malého Polyscias Fabian

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík