👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Izby neškodné pre domácich miláčikov

Hovorí sa, že Česi sú národom psíčkarov. V ČR údajne žije vyše 2,5 milióna psov a za dobu covid pandémie čísla určite ešte vzrástla. Rovnako tak vzrástol počet domácností, ktoré sa rozšírili aj čo sa počtu izboviek týka. To ale so sebou prináša otázku - znesú sa naši zvierací miláčikovia s našimi miláčikmi v kvetináčoch? Pokiaľ ešte neviete, či sú vaše izbovky neškodné pre zvieratá alebo nie, ste tu správne. Aj keby ale boli jedovaté, určite ich nemusíte vyhadzovať. Stačí, ak ich umiestnite niekam, kam na nich váš domáci maznáčik nedosiahne a budete sa snažiť zamedziť prípadnému okusovaniu.

Našťastie ale existuje početná skupina rastlín, ktoré nie sú jedovaté pre domácich miláčikov ani pre deti/ľudí a niektoré sú dokonca vhodné pre skrmovaním hlodavcom či králikom. Chcete vedieť viac? Čítajte ďalej!


S týmito sa nemusíte báť

Nižšie uvádzame prehľad rastlín, ktoré sú neškodné pre domácich miláčikov. Platí ale, že by nemali zjesť celú rastlinu na posedenie, myslíme skôr neškodné pri požití niekoľkých listov. Obsah prípadných toxínov v rastline nepresahuje bežne stanovené normy pre zeleninu, určenú aj na ľudskú spotrebu.

Hoya

Tieto rastliny sukulentného typu zdobia lesklé dužinaté listy, ktoré v sebe dokážu zadržať vodu pomerne dlhú dobu. Aj z toho dôvodu sa hodí pre začiatočníkov, ktorým môže urobiť radosť fakt, že pomerne rýchlo rastú a pri dobrej starostlivosti tvoria nádherné voňavé kvetenstvo.

Odskúšané. Nie je to tak dlho, čo mi náš králik Poo ohrýzol tri listy mojej Hoya carnosa, ktorú som pri zalievaní omylom zabudla na stole a jej stonky dosiahli až na zem. Okrem toho, že som sa naňho hnevala ja, sa mu nič nestalo a chudák Hoya to našťastie tiež neprežívala nijako dramaticky. - Betka

Foto: Obzvlášť pozor s kaktusmi, ktoré majú ostne. Veľa kaktusov obsahuje jedovaté látky a môže spôsobiť veľmi nepríjemné zápaly kože.

Calathea & Marantha

Tieto rastliny sú známe aj ako modlivky . Názov dostali preto, že k večeru napriamujú svoje listy smerom nahor a pripomínajú tak ruky zložené k modlitbe. Sú to nádherne vyfarbené druhy, ktoré milujú vyššiu vzdušnú vlhkosť a stále mierne vlhký substrát. Hodí sa pre nich umiestnenie v miernom polotieni, určite nie na priame spaľujúce slnko. Ich listy sú totiž jemné a ľahko by sa popálili.


Peperomia

Tento veľmi početný a druhovo rozmanitý rod je tiež netoxický pre ľudí aj zvieratá. Starostlivosť o ňu sa odvíja od konkrétneho druhu, ale väčšinou platí, že sa im bude dariť na slnečnom stanovišti, často aj na priamom slnku a nevyžadujú vysokú vzdušnú vlhkosť ani častú zálievku.


Africká fialka

Tieto obľúbené kvitnúce izbové rastliny urobia radosť aj deťom v detskej izbičke. Existuje v množstve farebných variantov a starostlivosť o ne je veľmi jednoduchá. Stačí fialku umiestniť na miesto, kde bude mať dostatok rozptýleného svetla a raz za čas ju zaliať. Znesie skôr sucho ako premokrenie. A nemusíte sa obávať, ani keď máte domácich miláčikov - nie je jedovatá ani pre nich.

Foto: Mačka okusujúca Asparagus

Niektoré paprade

Paprade sú početná skupina rastlín, v ktorej sa nájdu aj jedovaté druhy, predovšetkým tie záhradné a lesné. Pokiaľ ale doma budete pestovať napríklad veľmi obľúbený Nephrolepis, tak ten sa práve radí medzi nejedovaté rastliny. Rovnako tak ako Asparagus , Phlebodium ,Asplenium alebo Platycerium.

Palmy

Izbové palmy svojim vzhľadom lákajú predovšetkým mačky. A to ako na okusovanie, tak väčšie druhy aj na šplhanie. Našťastie ale tieto rastliny nie sú jedovaté, preto keď vaša mačka sem tam ohryzne nejaký ten list, nemalo by sa jej nič stať. Medzi nejedovaté druhy sa radí Areca lutescens , Chamaedorea elegans a tiež Nolina (slonia noha).


Tillandsia

Tieto vzdušné rastliny sú pre domácich miláčikov tiež neškodné. Aj keď napríklad taká povrazovitá tillandsia alebo Tillandsia usneoides , môže byť obzvlášť pre mačky pomerne lákavá a mohla by sa snažiť ju okusovať. Ani pri požití by to ale zvieraťu nemalo ublížiť.


Mačacia tráva, šáchory

Cyperus zumula alebo mačacia tráva je skvelá rastlina predovšetkým pre mačky, ako názov sám napovedá. Je to nenáročná izbovka s dlhými sviežo zelenými listami, ktoré sú tenučké, zvesené, prípadne ľahko stočené. Má rád dostatok nepriameho svetla a výdatnú zálievku. Mačky aj psy si na ňom radi pochutnajú, pomáha im lepšie tráviť potravu, vhodný je aj pre králiky či morčatá alebo korytnačky. Pokiaľ máte také zvieratá doma a chcete im raz za čas dopriať okusovanie, kúpte si rovno viac týchto rastlín, nech im listy stíhajú dorastať.


Zelenec (Chlorophytum)

Ďalšou rastlinou, ktorá poteší predovšetkým králiky a morčatá je zelenec. Rastlina je sama o sebe veľmi dekoratívna, a keď raz za čas poslúži ešte ako potrava pre domácich miláčikov, to už je len príjemný bonus. Ale čo viac! Podľa výskumov NASA totiž zelenec čistí vzduch od škodlivín a odporúča sa do domácností s alergikmi alebo pri výskyte chronických ochorení pľúc. Existuje niekoľko variantov – napr. Chlorophytum variegatum , ktorý má dlhé špicaté bielo lemované listy a vďaka tomu je pre skrmovanie asi najvhodnejšie; Chlorophytum Bonnie , ktorý má podobne vyfarbené listy, tie sú ale stočené do kudrliniek; a ďalej je na našom e-shope dostupnýChlorophytum Fire Flash , ktorá má kopijovité listy a svietivo oranžové stopky.


Kalízia (Callisia repens)

Kalízia nie je jedovatá pre zvieratá ani pre ľudí. Naopak, používa sa aj ako liečivá rastlina. V krajinách Južnej Ameriky, odkiaľ pochádza, rastie v nižších poschodiach tropických pralesov, kam na nej nemôžu priame slnečné lúče, ale kde je teplo a vysoká vzdušná vlhkosť. Také podmienky ju často môže nahradiť pestovaním v teráriách, napr. pri plazoch a korytnačkách. Radi si na nej pochutnajú aj doma chované vtáky.

Niekedy treba myslieť nielen na jedovaté-needovaté, ale aj na vhodné umiestnenie rastlín v byte. Nechceme aby nám padajúci kvetináč zranil maznáčika alebo malé dieťa.


Ďalšie nejedovaté rastliny

Medzi ďalšie pre zvieratá nejedovaté rastliny patria kríčkové begónie, hrúbky (crassula), draceny (tu sa názory pomerne rôznia) alebo vodenky (tradescantie). Na našom e-shope sme týmto rastlinám venovali celú jednu sekciu, aby sme vám uľahčili hľadanie a výber. Jednoducho to spoznáte podľa štítku s tlapičkou, ktorý je umiestnený na fotografii rastliny.

Alebo ich všetky pohromade nájdete TU .


Rastliny a mačky

Mačky sú všeobecne veľmi zvedavé a čulé zvieratá, ktoré nie je ľahké ustrážiť a zabrániť im v šplhaní po urastených izbách av okusovaní ich listov. Záleží ale pochopiteľne na náture každej mačky. Najjednoduchšie ale určite bude, keď sa rastliny pokúsime postaviť z ich dosahu alebo keď obmedzíme pestovanie niektorých veľmi toxických izboviek. Ktoré to sú, sa môžete dočítať v tomto našom článku.

Všeobecne by sa dalo povedať, že mačky budú najskôr okusovať rastliny s dlhými a tenkými listami, ktoré im pripomínajú trávu. Tú totiž vonkajšie mačky žerú pre lepšie trávenie. Skúste vašej mačke treba zaobstarať priamo mačaciu trávu alebo Cyperus zumula , ktorá by mohla všetku pozornosť stiahnuť na seba a mačka by ju mohla okusovať podľa ľubovôle.

Traduje sa tiež, že mačky odpudzujú citrusy, môžete napríklad skúsiť do kvetináča na hlinu umiestniť ich šupky. V obchodoch s potrebami pre domácich miláčikov tiež určite nájdete špeciálne spreje, ktoré tiež mačky odpudzujú, ktorými môžete skúsiť rastliny postriekať.


Pri pestovaní izboviek a chove psov, králikov či drobných hlodavcov nemusíme byť takí opatrní, ako pri chove mačiek. Bude stačiť, keď rastliny umiestnite z ich dosahu a nemalo by sa nič stať. Skvelé sú na to napríklad závesné macramé alebo môžete rastliny umiestniť priamo na stenu pomocou napr. tohto držiaka.


Ak ste v tomto zozname vašu izbovku nenašli alebo si stále nie ste istí, či je jedovatá alebo nie, nebojte sa nám napísať o radu!

Prajeme príjemné a pokojné spolužitie vašich rastlín i zvierat.

Auto: Ing. Alžbeta Lacinová

Čo hľadáte?

Košík