👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Nezatúlalo sa vám Anthurium? Starostlivosť o skvostné túlitky.

Antúrium je rastlina, ktorá očarí svojimi nádhernými a výraznými kvetmi. Táto exotická rastlina je známa aj ako túlitka vďaka tvaru svojich kvetov, ktoré pripomínajú potulky alebo sa im tiež hovorí plamienka , pretože kvety tiež pripomínajú plamienok sviečky. Pochádza z tropických oblastí Strednej a Južnej Ameriky a prekvapivo patrí do čeľade árónovitých rastlín "aroidy". Antúrium je obľúbeným zeleným doplnkom v interiéroch vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu a schopnosti čistiť vzduch. Anthuria sú jedna z mála izbových rastlín, ktoré kvitnú, ale navyše môžu kviezť celoročne a kvety vydržia aj dlhé mesiace.

História Anthuria siaha až do 19. storočia, kedy bola rastlina objavená európskymi objaviteľmi počas ich ciest do tropických oblastí Ameriky. Pôvodní obyvatelia týchto oblastí ju využívali nielen ako okrasnú rastlinu, ale aj pre svoje liečebné vlastnosti. Odvtedy sa Anthurium stala populárnou rastlinou po celom svete.

Antúrium pre začiatočníkov?

Antúrium môže byť pre začiatočníkov vhodnou rastlinou, ak ste pripravení venovať trochu času a starostlivosti tomu, aby rastlina prospievala. Antúrium nie je najnáročnejšou rastlinou, ale vyžaduje určitú pozornosť a dodržiavanie niektorých základných postupov.

Ak ste začiatočník a máte radi výzvu a starostlivosť o rastliny, Antúria môže byť skvelou voľbou. Pred nákupom Anthuria si určite urobte malé zoznámenie s touto rastlinou, nech viete, do čoho idete.

Čo vás pri pestovaní tejto rastliny určite poteší:

  1. Odolnosť: Antúrium je všeobecne pomerne odolná rastlina. Pokiaľ dodržujete základnú starostlivosť, má schopnosť sa jej dobre dariť aj v domácom prostredí.

  2. Pomalý rast: Antúrium má pomalšie tempo rastu, čo môže byť pre začiatočníkov výhodou, pretože nevyžaduje tak časté presádzanie ako niektoré iné rastliny.

  3. Dekoratívne kvety: Kvety Anthuria sú nádherné a esteticky atraktívne, čo robí z tejto rastliny skvelý dekoračný prvok do interiéru, ale pozor na druhy Anthurií, niektoré, najmä tie vzácnejšie sú okrasné najmä listom a kvety majú pomerne nevýrazné, napr. veľmi obľúbené Anthurium Clarinervium .

Foto: Anthurium Clarinervium bolo jedno z prvých izbičiek u nás doma!

Starostlivosť o Anthurium je základom pre jej zdravý rast a kvitnutie.

Antúria je krásna a elegantná rastlina, ktorá môže byť skvelým doplnkom do vášho domova a pestovatelia týchto rastlín sa neoficiálne rozdelili do 2 táborov. Tí čo rastlinu kupujú pre ich zaujímavé kvety a na tých, ktorí milujú jednoduchosť ich listov a kvety ich netrápia. Do ktorej skupiny sa zaradíte vy?

Dodržiavaním správnej starostlivosti a podmienok si môžete vychutnať dlhé obdobie kvetov a ozdobiť svoje prostredie exotickou krásou Anthuria. Poďme sa pozrieť na starostlivosť o ne.

Aké prostredie im vyhovuje a koľko svetla?

Antúria preferuje svetlé, ale nepriame osvetlenie. Je vhodné umiestniť rastlinu na miesto, ktoré je veľmi svetlé, ale nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Prílišné slnko by mohlo spáliť listy aj kvety Anthuria. Umiestnenie v blízkosti východného alebo západného okna je obvykle ideálne.

Na zdravý rast potrebuje vyššiu vlhkosť vzduchu. Môžete zvýšiť vlhkosť vzduchu okolo rastliny pravidelným striekaním vlažnou vodou. Ďalšou možnosťou je umiestniť rastlinu na tácku s vlhkými kamienkami alebo použiť zvlhčovač vzduchu v blízkosti rastliny.

Zálievka

Antúrium vyžaduje pravidelnú, ale stredne silnú zálievku. Pred zaliatím sa uistite, že vrchná vrstva substrátu je mierne vysušená. Neprelievajte rastlinu, pretože premokrenie môže viesť k hnilobe koreňov. Je tiež dôležité nepoužívať tvrdú vodu obsahujúcu vápnik, pretože by to mohlo poškodiť korene Anthuria.

Hnojenie

Počas obdobia aktívneho rastu je vhodné rastlinu hnojiť. Používajte vyvážené hnojivo pre kvitnúce rastliny a aplikujte ho podľa pokynov na obale. Príliš silné hnojenie by mohlo poškodiť korene, preto je dôležité dodržiavať odporúčané dávky. Pre lepší koreňový systém potom môžete využívať pravidelne alebo striedať s hnojením lignohumát , ktorý podporí rast zdravých koreňov a zároveň ním môžete nahradiť hnojivá v zime.

Ako Anthurium množiť

Možno množiť pomocou delenia rastliny alebo rezkovaním. Pri delení rastliny sa uistite, že každý oddelený kus má dostatok koreňov a listov. Pri odrezávaní vyberte zdravý stredne veľký list a odstráňte časť stonky. Nový kúsok umiestnite do vlhkého substrátu a udržujte ho teplý a vlhký, kým nezačne vytvárať korene. Pri antúriách sa skôr odporúča radšej oddeľovať stonky celé ako rezať, pretože je tam vyššia šanca, že sa rezne neuchytia.

Vhodný substrát

Antúrium vyžaduje dobre odvodnený substrát, ktorý zadržuje vlhkosť, ale nezadržuje prebytočnú vodu. Môžete použiť zmes rašeliny, perlitu a záhradnej pôdy v pomere 2:1:1. Táto zmes poskytne potrebnú štruktúru a živiny pre rast Anthuria. Tiež môžete využiť už namiešanú zmes pre aroidy , ktorý je vhodný pre tento druh rastlín.

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík