👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Ako vypestovať avokádo z kôstky?

Chcete si vypestovať svoje vlastné avokádo alebo mango, ale neviete ako na to?

V tomto článku sa dozviete, ako si z kôstky avokáda vypestovať malý „avokádovník“ (konkrétne hruškovec prelahodný ).

Postup, ktorý sa dočítate nižšie, môžete samozrejme využiť aj na ostatné kôstky, napr. manga, citrónu, pomaranče…


Čo mať na pamäti!

Ešte, než sa pustíme do pestovania, je potrebné sa dozvedieť pár vecí, a tie mať na pamäti po celú dobu procesu:

1. Nie každá pecka má predpoklady na to, aby vyklíčila – nieto, aby z nej vyrástol strom, ktorý by raz niesol plody. Preto nebuďte sklamaní, pokiaľ váš prvý pokus nebude úspešný. Osobne mám za sebou vyše 30 kôstok az nich sa mi podarilo vypestovať cca 15 malých stromčekov. Buďte preto trpezliví, a hlavne sa nebojte skúšať znova a znova (a napríklad aj iné metódy).

2. Ako je to s plodmi? Nechcem vám vziať vietor z plachiet, ale ak sa tešíte na to, že zo zasadeného avokáda raz takéto avokádo odtrhnete a zjete, tak sa skôr pripravte na opak. Aby strom, ktorý vyrástol z kôstky, mohol plodiť, potrebuje predovšetkým také podmienky, aké by mal vo voľnej prírode – a také mu v byte veľmi dopriať nevieme. Navyše sme zase pri tom, že nie každá pecka má tento potenciál, aby z nej raz vyrástol plodiaci strom. Berte to skôr ako lotériu - stavíte na kôstku a za takých 5 alebo 7 rokov (obdobie, ktoré sa uvádza pre prvé plodenie hruškovca) treba vyhráte!

Pokiaľ si chcete aspoň trochu poistiť dobrú kôstku výberom vhodného avokáda, vždy vyberajte mäkšie alebo ľahko prezreté (takže pokiaľ sa vám doma pokazí avokádo, nesmútnite a skúste si z kôstky vypestovať rastlinku!)

Tri metódy

Kôstku z avokáda môžeme pestovať vo vode (1) , napoly v sáčku a vo vode (2) alebo v hline (3) .

  • Kôstka vo vode (1) – čo budete potrebovať?
    • Avokádo (alebo iný plod s kôstkou)
    • ostrý nôž
    • Nádobu na vodu (buď s úzkym hrdlom alebo normálny pohár)
    • Párátka
    • Lignohumát alebo iný prípravok

    Postup:
    Rozkrájame avokádo na dve polovice tak, ako sme zvyknutí. Opatrne vyberieme kôstku, ktorú dôkladne umyjeme a osušíme napríklad papierovou utierkou.

    Tip : Môžete (ale nie je to podmienka) opatrne zlúpnuť vrchnú vrstvu kôstky – tým znížite pravdepodobnosť jej uhnitia.


    Následne do očistenej a pripravenej kôstky umiestnime špáradlá tak, aby kôstka nebola celá ponorená pod vdou, keď ju dáme do naplnenej nádoby. Dôležité je, aby
    kôstka bola svojou širšou časťou (tu je šupka kôstky svetlejšia) v kontakte s vodou a užšia časť bola „na vzduchu“.

    Pokiaľ využijeme nádobu s úzkym hrdlom, špáradlá nebudeme potrebovať. Nádobu naplníme až po okraj a kôstku na ňu položíme (častejšie potom kôstku kontrolujte, či sa vody dotýka).

    Takto upravenú kôstku aj v nádobe premiestnime niekam na svetlé a teplé stanovište. Po pár dňoch vždy kontrolujeme vodu, či nie je zakalená – ak by sa vám nesnívala, jednoducho ju vymeňte. Tiež venujeme svoju pozornosť kôstke, či neplesniví.

    Tip : Snažte sa hladinu vody držať pod vpichmi špáradiel – voda by mohla natiecť dovnútra do kôstky a tá začať hniť.

    Úspešným pokusom sa stáva pecka, ktorá začne pukať (otvárať sa na dve polovice). Zospodu začne vyrastať najskôr korienok, po pár dňoch sa z hornej časti začne objavovať stonka. Hruškovec môžete pestovať vo vode, ako dlho budete chcieť, ale v tom prípade rastlina ocenia nejaké živiny navyše (použiť môžete napríklad lignohumát, ktorý podporuje tvorbu koreňového systému) – alebo môžete rastlinku zasadiť do kvetináča.

  • Kôstka v sáčku (2) – čo budete potrebovať av čom je to iné?
    • Avokádo (alebo iný plod s kôstkou)
    • Nôž
    • Vreckovku alebo papierovú utierku
    • Vzduchovo uzatvárateľný sáčok (zip-bag)
    • Rozprašovač, vodu

    Postup:
    Opäť rozkrojíme avokádo, kôstku očistíme, osušíme a môžeme olúpať šupku. Takto upravenú kôstku zabalíme do vreckovky alebo papierovej utierky a navlhčíme (buď postriekame rozprašovačom alebo namočíme prúdom vody).

    Teraz namokrenú obalenú kôstku vložíme do vrecka a ten uzavrieme. Vrecko môžeme trochu nafúknuť, aby sme vytvorili „skleníkové“ prostredie (teplo, vlhko). Vrecko aj s kôstkou dáme na teplé miesto (osvedčilo sa mi ich dávať medzi ponožky do šuplíka).

    Po pár dňoch môžeme pozorovať pukanie kôstky a následne rast korienkov. Po pár týždňoch sa môže objaviť aj stonka => v tejto chvíli je ideálna kôstku z vrecka a vreckovky vybrať a postupovať buď podľa návodu 1 (umiestnením kôstky do nádoby s vodou) alebo podľa návodu 3 (kôstku zasadiť). Je to z toho dôvodu, aby stonka mohla začať rásť za svetlom.

    Výhody: Tento postup sa mi osvedčil ako najrýchlejší spôsob zakorenenia kôstky. Vo vode aj v hline mi kôstky často skôr zhnili, než začali koreniť. Avokádo, ktoré je na úvodnej fotke, vzniklo postupom 1, ale na prvé korienky som čakala niekoľko mesiacov. Vrecková koreniaca metóda má u mňa zatiaľ 100% úspešnosť, a predovšetkým je naozaj rýchla.

  • Kôstka v hline (3) – čo budete potrebovať?
    • Kôstku avokáda (alebo iného plodu)
    • Menší kvetináč
    • Hlina

    Postup:
    Kôstku umyjeme, osušíme a opäť môžeme aj olúpať šupku. Takto pripravenú kôstku pozdĺžne zahrabeme do hliny tak, aby jej 2/3 zostali nad zemou (na kôstke sú viditeľné „ryhy“, ktoré ju delia na polovice – obe musia byť z časti v hline az časti vonku). Následne zeminu udržujeme vlhkú, v teple a čakáme.

    A ktorá je najúčinnejšia?
    Boli vám predstavené 3 metódy, ktorými môžete z kôstky vypestovať rastlinu, a asi si hovoríte, ktorú z nich zvoliť. Je to čisto len na vás! Každému vyhovuje niečo iné a ani tu tomu nie je inak. Niekto je úspešnejší v pestovaní s vodou iný s hlinou… treba to skúšať.

    Z mojej osobnej skúsenosti je najlepšie kôstku naklíčiť v sáčku, potom dať korene do vody a nechať na stonke vyrásť prvé lístky. Až potom celý hruškovec presadiť do kvetináča s hlinou (používam mix substrátu pre izbové rastliny a perlitu).

    Záverečný tip : Pri pestovaní avokáda vo vode môžete použiť tzv. klíčiacu misku . Vďaka nej nemusíte kôstku nabodávať špáradlá a je vhodná aj na pestovanie cibuľovín.

    Držím vám a vašim kôstkam palca. Buďte trpezliví a nenechajte sa odradiť prípadným neúspechom – raz to určite vyjde! :)

    PECKY VŠETKOM! 

    Jana Beránková

    Čo hľadáte?

    Košík