👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Citrusy v domácich podmienkach

Citrusy sú kríkové rastliny s osviežujúcimi a lahodnými plodmi, ktoré pochádzajú z rodu Citrus a sú obľúbené pre svoju vysokú výživovú hodnotu a bohatý vitamínový obsah. V tomto článku sa pozrieme na históriu a pôvod citrusových rastlín, starostlivosť o tieto rastliny, ich interakciu s domácimi miláčikmi, náročnosť pestovania, správnu zálievku a vhodné podmienky pre rast doma. Rovnako sa zameriame na prejavy škodcov a zlej starostlivosti, ktoré môžu ovplyvniť zdravie a výnosnosť citrusových rastlín.

História a pôvod citrusov

Citrusy sú pôvodom z juhovýchodnej Ázie, konkrétne z oblastí ako je severná India, Mjanmarsko a Čína. História pestovania citrusov siaha až do starovekého Egypta a Grécka, kde boli cenené pre svoje výnimočné vlastnosti a výživovú hodnotu. Počas obdobia objavov sa citrusy rozšírili po celom svete a dnes sú pestované v mnohých tropických a subtropických regiónoch.

Starostlivosť o citrusové rastliny

Citrusové rastliny sú všeobecne považované za stredne náročné na pestovanie. Vyžadujú dostatočné množstvo svetla, správnu zálievku a teplotu, a tiež pravidelné hnojenie. Je tiež dôležité poskytnúť rastlinám dostatočný priestor na rast ich koreňového systému.

Citrusové rastliny vyžadujú správnu starostlivosť a vhodné podmienky, aby mohli rásť a plodiť čo najlepšie. Najdôležitejším faktorom pre správny rast citrusových rastlín je nájsť správne umiestnenie v kombinácii s dostatkom slnečného svetla as rastlinou už ďalej nehýbať, pokiaľ nemáte skleník.

  1. Svetlo a teplota : Citrusové rastliny potrebujú veľa svetla a preferujú slnečné miesta. Ideálna teplota na ich rast sa pohybuje okolo 21-29 °C. Je dôležité umiestniť ich na miesto, kde budú mať dostatok slnečného svetla a zároveň ochranu pred priamym horúcim slnkom.

  2. Zálievka : Citrusové rastliny vyžadujú pravidelnú zálievku. Je dôležité udržiavať pôdu vlhkú, ale nie premokrenú. Odporúča sa zalievať rastliny, keď sa vrchná vrstva pôdy začne mierne vysychať. V lete môže byť potrebná častejšia zálievka ako v zime.

  3. Hnojenie : Citrusové rastliny potrebujú pravidelné hnojenie, najmä počas obdobia rastu a kvitnutia. Používajte hnojivo špeciálne vyvinuté pre citrusové rastliny a postupujte podľa pokynov na obale. Majte na pamäti, že prehnojenie môže poškodiť rastlinu, preto dodržujte odporúčané dávky.

  4. Vlhkosť : Citrusové rastliny majú rady vyššiu vlhkosť vzduchu. V suchých podmienkach môžete rastliny postrekovať vodou alebo umiestniť vedľa nich nádoby s vodou, aby sa zvýšila vlhkosť vzduchu.

  5. Vhodný substrát: Pre citrusové rastliny sa odporúča používať špeciálny substrát, ktorý je prispôsobený ich potrebám. Ideálny substrát pre citrusy by mal byť dobre priepustný pre vodu a vzduch, a zároveň obsahovať dostatok živín na ich zdravý rast a vývoj. Ideálne je zaobstarať už pripravený substrát priamo pre citrusové rastliny

Aký je rozdiel medzi pestovaním v skleníku a doma? Treba myslieť na to, že ak vlastníme skleník , tak citrusom poskytne najoptimálnejšie podmienky na to, aby ker plodil ovocie a zároveň mal dostatok, vlhkosti, svetla a tepla. Je tam teda veľmi vysoká šanca, že bude váš citrus každoročne plodiť ovocie a ker bude prosperovať. Oproti tomu v bežných domácich podmienkach šance na plodnosť citrusov značne klesajú, pokiaľ zvolíme zlé stanovište, budeme mať v byte príliš zimu a nedoprajeme rastline dostatok slnečného svetla. Zároveň je tiež kritickým obdobím zima, kedy môžu citrusy opadávať, môže dôjsť k preliatiu alebo vplyvom studených prievanov či nedostatkom svetla môže rastlina uhynúť.

Foto: V tropických oblastiach sú bežné citrusy ako u nás jablone alebo hrušky.

Citrusové rastliny a domáci miláčikovia

Citrusové rastliny nie sú všeobecne považované za toxické pre domácich miláčikov. Avšak, niektoré domácich miláčikov, najmä mačky, môžu prejavovať záujem o rastliny a žuť ich listy. V takom prípade je vhodné rastliny umiestniť na bezpečné miesto, kde nebudú prístupné pre zvieratá.

Prejavy škodcov a zlej starostlivosti

Nesprávna starostlivosť a nevhodné podmienky môžu spôsobiť problémy s citrusovými rastlinami. Niektoré bežné prejavy zlej starostlivosti zahŕňajú žltnutie a opadávanie listov, slabý rast, stratu kvetov a plodov, a náchylnosť na napadnutie škodcami, ako sú vošky alebo molice. Je dôležité pravidelne kontrolovať rastliny, poskytovať im správnu starostlivosť a reagovať na príznaky problémov.

V prípade napadnutia škodcami je možné použiť prírodné alebo chemické prostriedky, ktoré sú určené na likvidáciu konkrétneho druhu škodcu. Pri používaní chemických postrekov sa uistite, že sú určené pre citrusové rastliny a dodržujte pokyny na obale. Pozor treba dávať aj na ostré poludňajšie slnko, ktorému by sme sa v prípade pestovania týchto rastlín mali vyhnúť, pretože dokáže za jediný deň spáliť listy a rastlina potom pomalšie obráža.

Foto: Plody Citrusu Kumquat

Bežné citrusové druhy vhodné na doma

Medzi najbežnejšie citrusové rastliny patrí bezpochyby citrónovník ( Citrus Lemon ) a mandarínka ( Citrus Calamondin ). Sú ale aj ďalšie druhy ako limetka, červená limetka atď. Medzi zaujímavý druh patrí napríklad Citrus Kmquat, ktorý je obľúbený najmä v ázii. Citrus Kumquat plodí malé oranžové plody (2-4 cm). Šupka aj dužina sú oranžové a jedlé . Rastlinu tiež zdobia sviežo zelené podlhovasté malé lístky. Rastlina má obvykle mnoho kvetov a plodov, ktoré treba redukovať. V našich podmienkach rastlinu pestujeme ako izbovú, uvíta ale letnenie na balkóne alebo terase.

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík