👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

7 tipov, ako a čím prírodne hnojiť svoje izbovky

Jar je tu as ňou aj čas, kedy je vhodné svoje izbové rastliny povzbudiť k rastu a dopriať im živiny navyše, aby sa im dlhodobo darilo. V tomto článku vám predstavíme 7 tipov, ako rastliny prihnojiť (a dopriať im tak živiny a vitamíny) a pritom využiť zvyšky z domácnosti – tak čítajte ďalej!

Na začiatok si neodpustíme pár všeobecných informácií – konkrétne prečo, ako, kedy a čím je vhodné rastliny hnojiť.


Prečo hnojiť?

Rastliny prijímajú živiny zo substrátu, ktorého obsah je obmedzený veľkosťou kvetináča. Ich množstvo však nie je nevyčerpateľné a skôr alebo neskôr ich rastlina spotrebuje (preto je vhodné raz za čas rastliny presádzať alebo im obmieňať časť substrátu). Pokiaľ chcete rastliny povzbudiť, dodať im energiu k rýchlejšiemu rastu a posilniť ich odolnosť voči škodcom, je určite výhodné ich prihnojiť.


Ako hnojiť?

Ako teda rastlinám dopriať živiny, aby boli zdravšie a robili nám viac a viac radosti? Predovšetkým podľa návodu – ktorý nájdete na zakúpených výrobkoch. Väčšina hnojív sa podáva vo forme zálievky, preto je tiež vhodné si hnojenie dopredu naplánovať spolu so zálievkou, aby sme rastliny zbytočne nepreliali. Pokiaľ sa rozhodnete hnojiť v iný čas, mali by ste dbať na to, aby substrát nebol vyschnutý, aby sa hnojivo mohlo lepšie vsiaknuť. Rastlinu rovnomerne zalejte roztokom a počkajte, až jeho prebytok vytečie do podmisky – tento prebytok odstráňte (vylejte), nikdy v ňom rastlinu nenechávajte stáť!

TIP: Ak si nie ste istí dávkou hnojiva, nebojte sa roztok viac nariediť (pokojne aj o celú polovicu). Menej je niekedy viac a práve u hnojiva sa vám toto príslovie oplatí!

Pozor na prehnojenie!

Všetko s mierou a rovnako tak to platí aj s hnojením. Pokiaľ rastlina dostane nadbytok živín, môže rýchlo začať chradnúť a odchádzať – listy začnú žltnúť, opadávať alebo sa objavia hnedé škvrny na okrajoch listov, na nadbytok minerálov môže odkázať aj biely povrch substrátu. To všetko sú príznaky prehnojenej izbovky.


Kedy áno?

Najvhodnejšia doba, kedy rastlinám dopriať živiny navyše, je so začiatkom obdobia vegetácie (rastliny sa prebúdza zo zimného spánku) – teda na jar. Rastliny sú po zime často vyčerpané a hnojivom im môžeme dodať energiu opäť rásť a robiť nám tak opäť radosť.


Pozor : Keďže je jar taktiež obdobím, kedy je vhodné rastliny presádzať, skontrolujte informácie uvedené na obale zakúpeného substrátu – niektoré substráty sú totiž pred-hnojené! Pokiaľ takýto substrát budete používať, s ďalším hnojením začnite až po uplynutí doby, na ktorú je substrát pred-hnojený, to je obvykle 4-5 týždňov. Predídete tak možnosti svojim rastlinám ublížiť (akým spôsobom príliš veľa hnojenia škodí uvádzame ďalej v texte).


Kedy nie?

Rastliny NIKDY nehnojíme, ak:

  • Sú choré alebo nezakorenené (neplatí pre použitie lignohumátu )
  • Sú čerstvo presadené (nechajte rastliny si chvíľu po presádzacom zákroku odpočinúť a zistite si informácie o použitom substráte – či nebol pred-hnojený a pod.)
  • Sú v suchom substráte (ten je potrebné predtým namokriť)
  • Sú napadnuté škodcami a my nevieme, čo sú zač (existujú totiž hnojivá s účinkom proti škodcom, ale aby sme ich kúpili správne, musíme si byť istí, o aké škodcu sa jedná)
  • V zimnom období hnojenie obmedzte alebo sa riaďte pokynmi na obale hnojív. V prípade doma vyrobených hnojív postačí obmedziť alebo vymeňte za lignohumát.

Chemickí pomocníci

Na trhu je k dispozícii veľké množstvo hnojív, ktoré môžete zakúpiť takmer kdekoľvek, u nás na predajni alebo na eshope . Existujú rôzne prípravky špecializované na špecifické druhy izbových rastlín, napríklad na nekvitnúce rastliny, fikusy, palmy, sukulenty, orchidey a zoznam pokračuje... U týchto hnojív starostlivo čítajte návod na prípravu roztoku, pretože prehnojením by ste rastlinám mohli popáliť koreňový systém. Medzi prírodné prémiové hnojivá patria aj probiotiká Weiki a organické hnojivo Weiki

Zvyšky v domácnosti

A konečne sľubované tipy na hnojenie za pomoci zvyškov v domácnosti!

1. Šupky z banánu, jabĺk alebo cibule

Máte doma banány alebo jablká? V tom prípade máte aj zdroj prírodného hnojiva pre izbovky! V prvom rade nevyhadzujte šupky - čo s nimi a ako z nich vytvoriť hnojivo si hneď povieme:

  • Šupku namočte do vody (vhodné je využiť prázdnu zaváračku, do ktorej šupku vo vode zatvoríme)
  • Necháme lúhovať deň alebo dva
  • Výluh použijeme namiesto budúcej zálievky
  • Šupky je možné aj nasekať a zapracovať do zeminy

Banán obsahuje fosfor, vápnik a draslík, ktoré podporujú vitalitu a pomáhajú zvyšovať odolnosť proti škodcom a chorobám. Tento spôsob prihnojenia je vhodný pre všetky izbovky, ale veľmi ho ocenia konkrétne orchidey.

Podobne môžete použiť šupky z jabĺk alebo aj z cibule – šupky z cibule necháme lúhovať 2 dni a výsledný výluh môžeme použiť aj v boji proti škodcom, predovšetkým voškám.

TIP: Pokiaľ máte áronovité izbovky "aroidy" (napr. philodendrony a monstery) alebo sukulenty, ktorým vyhovuje kyslejšia pôda, môžete pre nich pripraviť zálievku z pomarančových šupiek. Vriacou vodou zalejte šupky od pomaranča, nechajte deň alebo dva lúhovať a potom rastliny zalejte. Šupky od pomaranča môžete nechať aj usušiť, nadrviť a namlieť a následne zapracovať do substrátu.

2. Voda zo zemiakov, ryže a šošovky (neosolená!)

Na hnojenie môžete použiť aj výluhy z príloh varených na obed – ale pozor, NESMIE BYŤ SOLENÉ! Vodu z prevarených zemiakov (najlepšie 1 x za týždeň, ideálne je varenie zemiakov v šupke) najviac ocenia africké fialky (ktoré potom bohato kvitnú) a tú šošovkovú zase palmy.

TIP: Máte doma akvárium? Ak áno, tak môžete izbovky prihnojiť aj vodou z akvária!

3. Kávová usadenina

Máte kávovar? Tak máte aj zdroj živín pre izbovky. Kávový lógr nechajte pred použitím preschnúť (napríklad v novinách) – lepšie sa s ním potom manipuluje. Suchú usadeninu jemne zapracujte do zeminy (alebo ju posypte). Takto môžete opakovať raz za pol roka.

4. Droždie

Pokiaľ často pečiete a zostane vám kúsok droždia, môžete si pripraviť hnojúcu zmes, ktorú ocenia predovšetkým muškáty a orchidey:

  • 10 g kvasníc zmiešame s lyžicou cukru
  • Zalejeme litrom teplej vody
  • Necháme dve hodiny odstáť
  • Následne zmiešame s vodou v pomere 1:5

5. Popol z krbu alebo grilu

Popol z dreva (brikiet alebo dreveného uhlia) je zásadité hnojivo s množstvom fosforu, horčíka, vápnika i draslíka, ktorým môžete posypať substrát a potom jemne zapracovať do hliny.

6. Škrupiny vajec

Vaječná škrupina je výdatným zdrojom vápnika, ktorý neutralizuje pôdu. Umyte škrupiny od zvyšku vajíčka a následne ich rozdrvte a spracujte v jemný prášok, ktorý zapracujte do zeminy. Môžeme použiť aj neosolenú vodu, ktorá vám zostane po varení vajec alebo si vytvoriť výluh zo škrupín, ktoré necháme vo vode po 2 alebo 3 týždne.

7. Dážďovkový čaj

Dážďovkový čaj je taký drink pre vaše izbovky. Ide o tekuté hnojivo, ktoré si môžete vytvoriť aj sami doma vďaka vermikompostovaniu. Výluh vzniká samovoľne z rozkladu ovocia a zeleniny, šupiek atď., ktoré obsahuje veľa vody. V nádobe na vermikompostovanie sú obsiahnuté dážďovky, ktoré sa živia odpadovými látkami pri rozklade zvyškov potravy a zároveň sami vylučujú enzýmy, ktoré s ďalšími látkami v procese kompostovania pretekajú do spodnej nádoby v tekutej forme, ktorej hovoríme dážďovkový čaj. Dážďovkový čaj navyše môžete získavať doma z vermikompostéra Urbalive .


Dúfame, že po prečítaní tohto článku máte lepšiu predstavu o tom, kedy, ako a prečo izbovky prihnojiť a že nájdete uplatnenie pre niektoré zvyšky z domácnosti, ktoré teraz môžete svojim rastlinám pridať na ich pravidelný jedálniček.

Autor: Bc. Jana Beránková

Čo hľadáte?

Košík