👉 Záruka bezpečného odoslania a reklamácií bez debát 👈

Úvod do hydropónie 1. časť

Už ste niekedy počuli o hydropónii? Pokiaľ nie, tak ste tu správne. V článku si predstavíme hydropóniu v domácom prostredí a ukážeme si, ako sa dajú izbové rastliny doma, ktoré máme v bežnom substráte v kvetináči, previezť na hydroponické pestovanie.

Čo je hydropónia

Hydroponia je moderný spôsob pestovania rastlín, iste oceníte, že aj byliniek alebo ovocia a zeleniny a navyše je to veľmi čistý spôsob pestovania. K hydroponickému pestovaniu nepotrebujete žiadnu pôdu „substrát“ . Hydroponia má niekoľko druhov využívania, my sa zameriame na ten domáci spôsob, teda ten úplne najjednoduchší, ktorý si môžete vytvoriť aj sami doma. Existujú samozrejme aj hydroponické systémy, ktoré môžete vidieť v obchodných centrách alebo office budovách, či už vo veľkých nádobách alebo zelených stenách, ktoré využívajú elektrinu a špeciálne pestovateľské formáty, kde voda cirkuluje a rastlinám dodáva všetko potrebné.

Ako funguje hydropónia?

Nie je nič jednoduchšie, než hydroponické pestovanie. Pre mnoho ľudí, ktorým sa nedarí izbové rastliny pestovať a často potom nad rastlinami v byte lámu palicu je hydropónia možnosť, ako urobiť z pestovania zábavnú formu a navyše prakticky bez starostí.

Pri hydroponickom pestovaní na rozdiel od klasického v substráte odpadá kľúčová vec, ktorou je zálievka. Resp. zalievať samozrejme musíte, ale trochu inak. Pri bežnom pestovaní musíte stále strážiť vlhkosť substrátu, často sa vám môže stať, že rastlinu zalejete, alebo ju naopak necháte uschnúť. Každé leto riešite, čo bude s vašimi rastlinami, keď budete na dovolenke ad. strasti. Nehovoriac o tom, že hydropónia podstatne menej láka škodcov rastlín.

Riešenie? Hydropónia. Celé kúzlo tkvie v tom, že potrebujete iba vodu, pestovateľské médium (napr. keramzit), rastlinu a samozrejme vhodný obal a pestovateľskú nádobu s vodoznakom. V hydropónii rastlina čerpá živiny iba z vody a vďaka priepustnému pestovateľskému médiu, ktoré do seba vstrebáva vlhkosť a vodu. V pomerne krátkom čase sa vytvorí čistý koreňový systém, ktorý si z neho bude brať potrebné živiny pre svoj rast. Pri hydropónii je dôležité dodržať správnu hladinu vody v kvetináči, príliš veľa vody môže spôsobiť hnilobu koreňov, na to nám dobre poslúžihladinomer , ktorý vám ukáže nízku, optimálnu a maximálnu výšku hladiny vody.

Čo potrebujeme na hydropóniu a prečo?

V domácom prostredí pre hydropóniu oproti klasickému pestovaniu potrebujeme len veľmi málo vecí:

1) Rastlinu

Ak sa rozhodnete vyskúšať rastlinu doteraz pestovanú v substráte pestovať v hydropónii, zvážte dôkladne, ktorú rastlinu, pretože prechod do hydropónie nie je nikdy 100% a rastlina môže uhynúť. Na úspešnejší prechod sú vhodné rastliny, ktoré dobre zakoreňujú vo vode. Naopak menej vhodné sú rastliny, ktoré nezakoreňujú všeobecne najlepšie alebo rastliny s veľmi jemnými korienkami, ktoré sú náchylnejšie na hnilobu. Tiež nie je vôbec vhodné presádzať veľké a vyrastené rastliny alebo kríky. Čím väčšia je rastlina, tým náchylnejšia na skazu je manipulácia s koreňovým systémom. Ak chcete vyskúšať na prvýkrát rastlinu v hydropónii, zvážte rastliny zo skupiny aroidov okrem Alokázií , ktoré sú náročnejšie na pestovanie. Medzi veľmi vhodné rastliny patrí napr. Epipremnum či Scindapsus a Syngonia , ktorá korenie veľmi rýchlo a je vysoká šanca, že rastlinu nezabijete, ak chcete rastlinu prispôsobiť a nezačínať od už zakorenených rezňov z vody.

2) Pestovateľské médium.

Využiť môžete najdostupnejší Keramzit . Ale siahnuť môžete aj po pestovateľskom médiu Seramis , Zeolit , Managreen alebo samotný Perlit . Všetky tieto médiá sú vysoko porézne a priepustné, vsakujú do seba vodu a udržujú vlhkosť. Tým tak vytvára vhodné a veľmi vlhké prostredie pre korene rastliny, ktoré v ňom prospievajú.

3) Vodotesný kvetináč

Vzhľadom na to, že rastlina z časti musí stáť vo vode, potrebujete dokonale vodotesný kvetináč, ktorý nepreteká a nemôže z neho presakovať voda. Pri voľbe vhodného kvetináča tak najskôr odskúšajte, či je skutočne vodeodolný.

4) Pestovateľské nádoby s otvormi a vodoznak

Pokiaľ chcete mať hydro metódu naozaj s najmenším odporom, budete do kvetináča navyše potrebovať pestovateľskú nádobu , ktorá má priamo na tento účel otvory, ktorým pretečie voda a umiestnený otvor prehladinomer vody, ktorý k nádobe priamo pasuje. Pokiaľ nádobu na pestovanie nepoužijete, budete mať údržbu podstatne zložitejšiu. Nádoba nie len, že udržuje rastlinu spoločne s médiom, ale môžete aj kedykoľvek vymeniť okrasný kvetináč za iný a nebudete tak musieť celú rastlinu vyberať a zložito presúvať. Navyše je to vhodné kvôli občasnej údržbe rastliny, kedy potrebujete dobrý prietok cez nádobu zhora nadol. Hladinomer (vodoznak) slúži v nádobe na to, aby ste mali v kvetináči optimálne množstvo vody. Nesprávne množstvo vody vám môže s rastlinou urobiť neplechu.

Žije rastlina iba z vody?

Nie. Aj pre hydropóniu treba rastlinám dodávať vhodné živiny. U hydropónie sa na rozdiel od bežného pestovania používajú špeciálne živné roztoky určené špeciálne na hydroponické pestovanie, avšak ich obstarávacia cena je mierne vyššia ako bežné hnojivá. Ak chcete používať hnojivá bežné, budete sa musieť zamerať primárne na minerálne hnojivá rozpustné vo vode a ich množstvo viac strážiť, aj hnojivá pre rastliny bez substrátu môžu popáliť korene, ktoré by začali uhnívať. Pokiaľ radi používate lignohumát , ktorý prospieva inak bežne koreňom, pri hydropóni túto zložku tiež používajte veľmi opatrne , pretože väčšie množstvo lignohumátu môže hnilobu koreňov veľmi rýchlo spôsobiť tiež. Siahnuť môžete aj po sypkom granulovom hnojive pre hydropóniu Blusana , ktoré zmiešate s pestovateľským médiom a korene budú živiny vstrebávať postupne.

Na čo si dať pri hydropónii pozor?

Ani hydroponické pestovanie nie je bezchybné, treba si dávať pozor na niekoľko vecí. Najpodstatnejšie je ale dodržať tieto základné pravidlá, aby sa rastline viedlo čo najlepšie.

1) Slnečné lúče môžu síce robiť dobre niektorým izbámkám, v prípade že ich pestujete hydroponicky musíte brať do úvahy, že rastlina už nie je v substráte, ale vo vode. Priame slnečné žiarenie teda môže spôsobiť vznik zelenej riasy, pokiaľ je médium umiestnené v priehľadnej nádobe a oveľa rýchlejšie bude odparovať vodu. Zelená riasa nielen škodí koreňom rastliny a odoberá im kyslík, ale navyše veľmi rýchlo znečistí pestovateľské médium a rastline sa prestane dariť. Zvážte teda umiestnenie rastliny a obal na pestovateľskú nádobu.

2) Voda by mala byť ideálne odstáta. Voda priamo z kohútika je príliš tvrdá, obsahuje minerály a chlór, ktorý nie je vhodný na pestovanie rastlín. Nechajte si vodu najskôr odstáť, aby vyprchali nepotrebné látky. Zalievanie príliš tvrdou vodou spôsobuje na pestovateľskom médiu biely až kryštalický povlak, spôsobuje to vyzrážanie látok na povrchu a príliš veľká vrstva môže škodiť spodným listom aj koreňom, na ktorých sa môže vytvárať dokonca vodný kameň.

3) Korene . Rastlinu je vhodné cca 1-2x mesačne prepláchnuť čistou vodou, aby z média vytiekli odpadové látky a zvyšky rozpadajúcich sa koreňov. Tým zaistíme čisté pestovateľské médium.

Ako previesť rastlinu do hydropónie

Spôsoby máme v zásade 2. Prvým je zakorenenie rezňov rastliny, pri ktorých počkáme, až bude mať nový koreň pár centimetrov. To z toho dôvodu, že potrebujeme, aby koreň dosiahol hlbšie do média a nebol ponorený celý vo vode. Druhým spôsobom je rastlinu do hydropónie tzv. previesť a na tento spôsob sa v článku pozrieme hlbšie.

Foto: Rastlinu najskôr zbavte prebytočného substrátu, zvyšky substrátu pod tečúcou vodou čo najviac odrbajte a očistite. Môžete si pomôcť jemnou kefkou na zuby.

1. krok - Príprava

Vyberte vhodnú rastlinu. V článku sme použili Syngonium Dark Maria . Jemná kefka na zuby a príp. kryštalický hypermangán, ktorý zakúpite v lekárni. Rastlinu vyberte z kvetináča a odrbajte z koreňov všetok substrát . Keď už budete mať dojem, že to viac nejde, pod tečúcou vodou jemne prsty masírujte korene a snažte sa ich čo najviac zbaviť zvyškov všetkej zeminy. Nebojte sa, že korene porušíte, veľa častí koreňov vám odpadne alebo odlomíte, ale nič hrozné sa nestane, dbajte hlavne na to, aby každá vetvička rastliny mala svoj koreň. Ak už vám to prsty nejde, môžete si vziať na pomoc veľmi jemnú kefku na zuby a pod vodou zľahka korene očistite. Až budete mať hotovo, rastlinu dôkladne prepláchnite a skontrolujte, či neobsahuje žiadnych škodcov. Rastlinu s takmer čistými koreňmi umiestnite cca na 7-14 dní do čistej vody (do vázy alebo inej nádoby) a dajte jej čas. Na čo hypermangán? Hypermangán je fialová kryštalická látka, ktorá pôsobí na korene ako prírodná dezinfekcia proti prípadnej hnilobe alebo infekcii, ktorá by mohla vo vode spôsobiť pleseň na koreňoch. Stačí len malé množstvo a korene v ňom stačí ponechať iba pár hodín. Potom treba vymeniť vodu aby nedošlo k popáleniu koreňov. V 99% sa však bez hypermangánu zaobídete.

Foto: Pripravte si všetko potrebné nižšie a môžete začať.

2. krok - Ide sa na vec

Po cca 14-tich dňoch. Pripravte si pestovateľské médium, v našom prípade keramzit. Pre začiatok odporúčame použiť najmenšiu nádobu na pestovanie 12/13 cm s vodoznakom. Pre túto pestovateľskú nádobu vám bude stačiť presne 1L keramzitu . Rastlina, ktorú si vopred udržujete v čistej vode už pravdepodobne začala púšťať nové tzn. 'vodné' korene ktoré sa v hydroponickom prostredí uchytia oveľa lepšie a rýchlejšie. Najskôr si dôkladne opláchnite keramzit, príp. iné médium, môžete ho aj zaliať vriacou vodou z kanvice alebo hrnca, aby ste médium 'prevarili'. Potrebujete, aby sa z neho odplavil prach a špina a zároveň aby ​​nasiaklo vodu a nebolo médium suché. Pokiaľ sa rozhodnete použiť granulové hnojivo Blusana, premiešajte ho s mokrým médiom v miske vopred.

Foto: Očistený keramzit nasypte na dno pestovateľskej nádoby cca po koniec otvorov v nádobe, položte rastlinu a zasypte až po okraj.

3. krok - Zasadenie rastliny do nádoby na pestovanie

Do nádoby na pestovanie hydropónie nasypte potrebné množstvo keramzitu. Ideálne do výšky, kde končia spodné otvory na prietok vody. Potom vezmite rastlinu, korene rozprestrite po ploche celej nádoby a postupne rastlinu zasypávajte zo všetkých strán keramzitom. Príliš keramzit nestláčajte, nech nespretrháte korene. Dôležité je, aby rastlina v nádobe dobre držala a nemohla sa vykývať. Korene by nemyl byť úplne ponorené vo vode ani príliš vysoko. Až budete mať po okraj zasypané, stačí už len nasadiť vodoznak do otvoru v nádobe, celú rastlinu prepláchnuť vodu a položiť do vodotesného kvetináča. Posledným krokom je doliatie vody. Ryska vodoznaku vám ukáže, koľko vody potrebujete doliať. Optimálna je stredná ryska. Spodná ryska značí, že už môžete vodu doliať. Doliatie až po hornú rysku použite len v prípade, že idete na dlhšiu dobu preč. Pokiaľ budete chcieť vodu doliať viac ako značí horná ryska, pravdepodobne docielite to, že korene začnú uhnívať.

A to je všetko. Jednoduché že?

V 2. časti článku sa viac pozrieme na starostlivosť o rastliny v hydropónii a aké ponúka hydroponie možnosti.

Autor: Martin Seidl

Čo hľadáte?

Košík